Petra: ‘Deze 3 dingen wilde ik als moeder nóóit zeggen, maar zeg ik nu toch’

Mijn dochter is 10 geworden en ik kan het bijna niet geloven. Het voelt alsof ze gisteren nog in mijn buik zat. Ik kan ook niet geloven dat ik dat nog eens zou zeggen. Iedereen zegt tijdens de kraamvisite ´Geniet er maar van, want voor je het weet is ze groot’. Ik vond dat altijd een beetje een suffe tekst maar het is waar en ik kan er niet om heen.

Mijn dochter is 10 geworden en ik kan het bijna niet geloven. Het voelt alsof ze gisteren nog in mijn buik zat. Ik kan ook niet geloven dat ik dat nog eens zou zeggen. Iedereen zegt tijdens de kraamvisite ´Geniet er maar van, want voor je het weet is ze groot’. Ik vond dat altijd een beetje een suffe tekst maar het is waar en ik kan er niet om heen.

‘Mam, je moet wel met je tijd meegaan’

Het gaat echt snel en ze wordt groot. Het is nog niet eens heel groot want ik heb voorlopig nog niet met het lege nestsyndroom te maken. Maar het is ook geen klein meisje meer want ze is nu een tiener. Mijn tiener vond dan ook dat het tijd was om de huisregels eens aan te passen. Ik vond het heel assertief dus luisterde vol belangstelling. De eerste regels gingen over bedtijd, overblijf en oppas. Over deze drie onderwerpen wilde ik wel onderhandelen. Ze ging verder en begon over een iPhone én het verdubbelen van haar game-time. Over die twee laatste zaken was geen onderhandeling mogelijk. Ze rolde met haar ogen en zuchtte; ‘Mam, je moet wel met je tijd meegaan.’

‘Waarom? Daarom, én omdat ik je moeder ben!’

Deze ouderwetse antieke moeder is niet gezwicht voor haar argumenten of zielige blikken. Ze bleef het proberen en na een paar keer; ‘ Waarom dan niet’ riep ik; ‘Daarom niet! ’ En daar was weer een tekst die ik nooit zou zeggen, althans dat dacht ik toen ik zwanger was. Ik zou een moeder worden die alles heel rustig zou uitleggen en alle begrip voor het onbegrip van haar kind zou hebben. Nou, niet dus, want soms is DAAROM, gewoon het beste antwoord. Het is een toptekst; ‘Waarom? Daarom, én omdat ik je moeder ben!’ Een vreselijk antwoord want dat wil geen kind horen, maar toch doe ik het. Soms is het gewoon einde discussie.

Moeders vertellen op iedere verjaardag van hun kind over de bevalling

Dan is er nog een derde ding wat ik nooit zou doen, maar toch doe. Ik vertel op iedere verjaardag van mijn dochter mijn bevallingsverhaal. En ik ben daar niet de enige in. Heel veel moeders die ik ken doen dat. Het maakt niet uit hoe oud de moeders zijn, ze blijven het doen. Sommige hebben het verhaal al 50 keer verteld. Het begint met; ‘Ik weet nog goed…’ en dan volgt de bevalling in geuren en kleuren. Waarom we dat doen? DAAROM, omdat we moeder zijn.

Lees ook deze blog van Petra: ‘Als werkende moeder is het soms lastig om alle ballen in de lucht te houden’ 

OVER PETRA

Relatie met: Fred (56)
Kinderen: Julia (9) en ‘cadeaudochters’ Demi (23) en Nikki (18)

We leerden Petra (49) vorig jaar in 2017 kennen toen zij als gasthoofdredacteur meewerkte aan ons jubileumnummer en blogt nu voor Vriendin.nl. Petra voelde dat het roer om moest. Ze verhuisde van de stad naar een dorp en werd na jaren werken weer student. Een blog gemist? Lees hier alles terug.

De blog van Petra vorige week gemist? Petra: ‘Ik laat mijn humeur niet meer verpesten door één persoon’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen