Ontwerp Zonder Titel 2024 06 14t172059.842

Wil je deze zomer minder alcohol drinken? Dít gaat je dan helpen

Zou je deze zomer minder (of misschien zelfs geen) alcohol willen drinken? Dan hebben we een aantal handige tips voor je.

1. Zet alle voordelen op een rijtje

Als je altijd hebt gedronken, kan het best eng zijn om ineens niet meer te drinken. Misschien ben je bang iets te missen of minder te kunnen genieten van feestjes of festivals. Toch zal het niet drinken ook veel voordelen opleveren. Je voelt je bijvoorbeeld veel energieker en hebt geen last meer van katers, waardoor je juist weer meer van je andere zomerplannen kunt genieten.

2. Drink bewust

Als je minder wilt drinken, helpt het om de momenten waarop je wel drinkt bewust te kiezen. Daarnaast kan het ook goed werken om meer bewust te zijn tijdens het drinken en zo een gezondere relatie met alcohol op te bouwen (en dus niet het ene na het andere wijntje drinken).

Lees ook: 4 tips om je zelfverzekerd te voelen in sociale situaties, zónder alcohol

3. Kies voor drankjes met een lager alcohol percentage

Er zijn inmiddels gelukkig heel wat drankjes met een relatief laag alcohol percentage. Niet geheel alcoholvrij dus, maar wel een betere keuze als je wilt minderen met alcohol. Neem deze drankjes eventueel zelf mee naar een feestje als je niet precies weet welke opties ze hebben.

4. Kijk eens goed naar je sociale activiteiten

Sociale activiteiten horen niet om alcohol te draaien. Als dit wel het geval is, is het slim om (ook) activiteiten te plannen waarbij geen alcohol gedronken wordt. Organiseer een wandeling, lunch of een picknick voor vriendinnen en vermijd eventueel contact met mensen die altijd veel drinken. Kijk goed naar wat jij aankunt. Soms werkt het om bepaalde situaties even niet op te zoeken en dit later weer op te pakken.

5. Wat spreek je met jezelf af?

Willen minderen met alcohol maar zonder plan naar een feestje of festival gaan, is vaak geen goed idee. Spreek van te voren met jezelf af hoeveel je wilt drinken (en eventueel wat je wilt drinken). Vergeet vooral ook niet om trots op jezelf te zijn dat je deze stap wilt zetten. In de zomer zijn verleidingen namelijk volop aanwezig.

Vriendin’s favoriet

Zou je wel wat borreltjes per dag of week willen overslaan? Lees dan eens: Succesvol minderen of stoppen met alcohol van Michael Niclaus. Zo leer je al snel op een andere manier naar alcohol te kijken. Het boek doet je nadenken over je drinkgedrag, doorprikt diverse mythes over alcohol en helpt je om minder of niet meer te drinken. Wil je meer informatie over dit boek, klik op onderstaande button.

Lees ook: Petra gaat sinds 2003 alcoholvrij door het leven

Foto: GettyImages
Bron: Vitality.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.