Canva1 2024 01 18t101818.874

Petra gaat sinds 2003 alcoholvrij door het leven

Petra (56) gaat sinds 2003 alcoholvrij door het leven en dat bevalt haar prima. Ze verdiepte zich in het fenomeen ‘meer drinken dan je lief is’ en ontwikkelde de training: ‘De Kunst van Nuchter Leven.’ Deze training vormde de basis voor het gelijknamige boek, voor iedereen die vrij van alcohol wil zijn. ‘Groots en meeslepend leven kun je ook zonder drank!’

Mijngeheim

Net als Vriendin brengt ook Mijn Geheim de allermooiste persoonlijke verhalen, die we hier graag elke week met je willen delen.

‘‘Twintig jaar geleden, in 2003, stopte ik met het drinken van alcohol. Drinken was langzamerhand een steeds grotere en belangrijkere rol in mijn leven gaan spelen. Lange tijd dacht ik dat alcohol bij me hoorde, dat het vanzelfsprekend was om iets te drinken als ik bijvoorbeeld wat te vieren had, als ik een moment voor mezelf wilde nemen, om te ontspannen na een lange dag hard werken of als verzachting voor een tegenslag. Ik was lange tijd single, ik bezorgde niemand overlast door mijn drinken, dacht ik, bovendien werkte ik in de kunst- en cultuursector waar drinken, feestjes en borrels eerder regel dan uitzondering waren. In werkelijkheid ging ik volledig voorbij aan mezelf en had ik wel degelijk last van mijn drinkgedrag. Drinken was gewoon geworden. Ik dronk niet alleen met of bij anderen, maar ook als ik alleen was en nooit maar één wijntje, altijd meer. Eén drankje drinken werkt niet voor mij, ik kan het niet. Ik ben gevoelig voor verslavingen en dat geldt niet alleen voor drank trouwens. Ik kan ook niet maar één koekje uit de koektrommel nemen en ook niet maar één boek kopen als ik in een boekwinkel sta. Ik wil altijd meer. Een glas wijn werden er dus zonder uitzondering altijd twee bij mij, een halve fles werd moeiteloos een hele en soms opende ik na die eerste fles nog een tweede. Ik besefte dat ik afhankelijk was geworden van alcohol en dat ik een probleem had. Steeds vaker verloor ik mezelf in een roes van alcohol. Soms sloeg de angst me om het hart en wist ik niet meer wat ik de avond daarvoor op een feestje gezegd en gedaan had. Ik viel van mijn fiets, raakte gewond en moest naar de eerste hulp, soms bleef ik thuis zodat ik kon drinken, of ik ging juist naar mensen die ook dronken, zodat mijn eigen drankgebruik niet op zou vallen. Altijd was er wel een aanleiding of reden om te drinken. Drinken gaf me niets, het nam iets weg. Iets heel essentieels, namelijk mezelf. Ik was mezelf niet met alcohol op. Ik wilde heel graag ontdekken, ervaren en voelen wie ik was zonder drank. Die zoektocht was de aanleiding voor het totaal stoppen met alcohol en het ontwikkelen van de training ‘De kunst van nuchter leven’ én het uitbrengen van het gelijknamige boek.”

Saai en ongezellig

“Dat ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Het was een proces en nee, het was niet altijd makkelijk. Ik was wel eens eerder een bepaalde periode gestopt. Vaak nam ik me voor om alleen in het weekend te drinken of alleen op feestjes en bijzondere gelegenheden, maar daar kwam helemaal niets van terecht. Het was wel zo dat ik direct de voordelen voelde van een nuchter leven als ik niet dronk. Zelfs al na een dag zonder drank werd ik energieker wakker en voelde ik me beter. In 2003, het jaar waarin ik definitief stopte, ontdekte ik dat alcohol werkelijk niets toevoegde aan mijn leven. Mijn voornemen was om, bij wijze van experiment, 365 dagen te stoppen met drinken. Ik wilde ontdekken of mijn leven wel leuk was zonder drank. Net zoals zoveel anderen had ik vooroordelen over nuchter leven. Zo dacht ik dat een leven zonder drank saai, ongezellig en kaal zou zijn. Ook vroeg ik me af hoe het mijn sociale leven zou veranderen. Hoe moest ik me tijdens een feestje met onbekenden gedragen zonder een glas in mijn hand? Wat moest ik de hele avond drinken en hoe moest ik mijn glas frisdrank, water of thee uitleggen? Móest ik wel iets uitleggen? Waarom zou ik me eigenlijk moeten verantwoorden voor niet drinken? In de praktijk bleek het ontzettend mee te vallen en veel makkelijker te zijn dan ik van tevoren dacht. Natuurlijk had ik momenten waarop ik het liefst naar de dichtstbijzijnde supermarkt wilde rijden om een fles wijn te kopen, maar ik wist vol te houden. Na anderhalf jaar, toen ik alle gelegenheden, zoals verjaardagen, kerst en oudjaar zonder drank een keer had meegemaakt, was mijn verlangen naar een glaasje wijn volledig voorbij. Er deed zich, vijf jaar nadat ik gestopt was, nog wel een situatie voor waarin ik me heel bewust was van mijn niet-drinken en me afvroeg of ik het misschien toch jammer vond. Dat was toen we met vrienden in een heel goed restaurant zaten waar ze een prachtige menukaart en een evenzo mooie drankkaart hadden. Ik onderzocht wat ik voelde en besefte dat het niet per se ging om de drank zelf, maar meer om het meedoen aan het ritueel van het uitkiezen van een drankje als onderdeel van een mooi moment met een fijn gezelschap. Het ging om de beleving, realiseerde ik me en dat ik daar niet aan mee kon doen was niet erg, hooguit een beetje vervelend.”

Unieke aanpak

“Niet drinken leidde niet alleen tot persoonlijke groei en bewustzijn, maar het zorgde er ook voor dat ik anderen die daar behoefte aan hadden, besloot te gaan helpen. Behalve de ervarings-deskundige die ik al was, werd ik ook psychosyntheticus*, coach en trainer. Ik geef trainingen en begeleid mensen die ook vrij van alcohol willen zijn en leid coaches op. Mijn manier van werken zou je holistisch kunnen noemen. Niet zweverig, maar juist heel concreet en praktisch. Ik benader stoppen met drinken niet als een soort straf, ik adviseer mijn cliënten het juist vanuit interesse te bekijken: dat het je iets oplevert, niet dat het je iets afneemt. Inmiddels heb ik duizenden mensen kunnen helpen. 90% van mijn cliënten is vrouw, vaak in de leeftijd 40-50 plus. Meestal zijn het vrouwen die op een keerpunt in hun leven staan, bijvoorbeeld omdat de kinderen het huis uit gaan of omdat ze te maken krijgen met de overgang. Vrouwen die nadenken wat ze verder nog in het leven willen. Ook jonge vaders melden zich. Mannen die zorg dragen voor hun jonge gezin en op een verantwoorde manier willen omgaan met het pasverworven vaderschap. Dit zijn vaak mannen die soms nog binge-drinken met een groep vrienden. Nuchter leven vraagt om actieve betrokkenheid. Stoppen is een werkwoord. Het is niet zo dat alles vanzelf gaat, als je eenmaal de beslissing hebt genomen om voortaan nuchter te blijven. Zonder drank beleef je het leven intens, dat geldt voor zowel de mooie als de moeilijke ervaringen. De filter die drank over je leven legt, verdwijnt en dat is wennen en soms ook heel moeilijk. Maar nuchter zijn betekent ook dat niet alleen verdriet en onzekerheid hard binnenkomen, ook geluk en optimaal bewustzijn doen dat. Voor mij was vooral dat heldere bewustzijn een motivatie. Ik zocht naar de essentie en voelde aan alles dat ik eindelijk mezelf kon zijn, toen ik de drank achter me had gelaten. De gedachte die ik eerder jaren had omarmd, dat alcohol bij me hoorde en dat ik daarmee mezelf kon zijn, bleek totaal niet te kloppen. Drinken gaf me geen zekerheid, in tegendeel, het ondermijnde juist mijn zelfvertrouwen.”

Dankbaar

“Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog alcohol zal drinken, simpelweg omdat niet drinken me zoveel heeft gegeven en nog steeds geeft. Het gaat heel goed met me. Ik ben wat ouder en ik ervaar dat als een heel prettige fase in mijn leven. Ik werk wat minder en neem bewust meer tijd voor mezelf. Samen met mijn man Jan, onze honden Tommie en Lola en kat Cappuccino wonen we, behalve in Nederland, ook een groot deel van het jaar heel afgelegen op een berg in Frankrijk en dat is heerlijk. Ik ben er heel dankbaar voor dat me deze manier van leven gegeven is. Jan ontmoette ik, nadat ik al gestopt was met drinken. We namen deel aan dezelfde bewustzijnstraining die een week duurde. Tijdens die cursus leerden we elkaar steeds beter kennen. Jan is iemand voor wie alcohol geen grote rol speelt, ik zou ook niet kunnen leven met iemand die heel veel drinkt. Jan drinkt een enkele keer een glaasje wijn, maar vaak vergeet hij het ook op te drinken. Terugkijkend op mijn eigen ervaringen en werk vind ik het heel bijzonder om te merken dat je behulpzaam kunt zijn bij levensveranderende situaties voor anderen. Die gedachte maakt me nederig, dankbaar en gelukkig. Rode draad in alles wat ik doe is voor mij zonder twijfel het belang van contact met jezelf en eerlijkheid ten opzichte van jezelf en anderen. Ik gun iedereen die dat wil, het geluk van nuchter zijn. Lange tijd kon ik me niet voorstellen dat ik ooit zou stoppen met alcohol, maar geloof me, groots en meeslepend leven kun je ook zonder drank. Nuchter vind ik de wereld en mezelf eindeloos veel mooier.”

Nieuwsgierig naar Petra’s boek? Klik voor meer informatie onderstaande button.

Tekst: Lydia Zittema
Foto: Dirk-Jan van Dijk / privébeeld

Meer Mijn Geheim? Neem nu een digitaal abonnement of bekijk de Facebook-pagina.

Petra Moes