Schrijf Je In Voor De Nieuwsbrief (26)

Meer energie en minder kilo’s: zo overleef jij de overgang

De overgang, niet echt een sexy onderwerp. Toch is het goed om het er wél over te hebben, want aan veel klachten is eenvoudig iets te doen! Presentatrice, fotografe én vrouw in de overgang Paulien Huizinga (54) en voedingsdeskundige en healthprofessional Nanneke Schreurs (53) helpen je op weg met hun nieuwe boek ‘Het 100 dagenmeno masterplan.’

Mijngeheim

Net als Vriendin brengt ook Mijn Geheim de allermooiste persoonlijke verhalen, die we hier graag elke week met je willen delen.

Meer verhalen die raken? Abonneer je op Mijn Geheim!

Voeding, sport en gezondheid

Nanneke: “Voeding, sport en gezondheid is de rode draad in mijn leven. Toen ik zestien was, gaf ik al groepslessen op de plaatselijke sportschool.
Ik heb nog een communicatieopleiding gedaan, maar uiteindelijk kwam ik toch weer terug bij mensen begeleiden naar een optimale gezondheid. Dat vond ik zó leuk, dat ik meerdere opleidingen en trainingen heb gevolgd op dit gebied. Uiteindelijk heeft dit geleid tot mijn eigen gezondheidsstudio, Optimal Health. Tijdens de begeleiding kreeg ik regelmatig de vraag van cliënten of ik ook lekkere recepten wist. Koken en gezond eten is een grote hobby van me, dus deelde ik mijn stencils met recepten uit. Na het zoveelste stencil dacht ik: waarom maak ik geen kookboek? Inmiddels ben ik vier kookboeken verder: ‘Gezond aan Tafel’, ‘Eet je Fit’, ‘Fit Vega(n) Food’ en ‘Intermittent Fasting’.”

De overgang

Paulien: “Via het eten hebben Nanneke en ik elkaar ook leren kennen. Nannekes partner heeft een restaurant waar mijn partner graag komt. Onze partners raakten bevriend en wij dus ook. Ik heb me nooit druk gemaakt over mijn lichaam. Ik heb zelfs nooit een weegschaal in huis gehad. Dat was niet nodig. Mijn gewicht hield ik in de gaten aan de hand van mijn kleding. Zat mijn broek wat strakker? Dan deed ik het een paar dagen rustig aan; gezond eten, op tijd naar bed en even geen alcohol. In een mum van tijd zat mijn kleding dan weer normaal. Ik kende mijn lijf en wist precies wat het nodig had.

Dat veranderde toen ik in de overgang kwam. Ineens werd ik zwaarder en die kilootjes wilden níét meer weg. In het begin had ik dat niet eens zo door. Ik was nooit gefocust geweest op hoe mijn lichaam eruitzag. Die paar kilo extra vond ik prima. In een wat voller gezicht zie je ook minder rimpels, dacht ik tevreden. Alleen, die paar kilo werd ineens wel héél veel kilo’s. Ik ging van maat 36 naar maat 44. Mijn keerpunt was toen ik een vakantiefoto zag. Ben ík dat? Ik herkende mezelf bijna niet. Ik heb vrede met ouder worden en vind het prima dat de zwaartekracht wint, maar de verandering in de breedte ging me nu wel tegenstaan. Ik probeerde ‘gewoon’ wat kilo’s kwijt te raken, zoals ik dat mijn hele leven had gedaan. Maar mijn gebruikelijke trucs werkten ineens niet meer. Toen raakte ik wél in paniek, wat nu? Moet ik straks rollend over straat?”

Nanneke: “Die paniek bij mensen herken ik wel, ja. Ik hoorde vriendinnen en vrouwen in de studio steeds vaker over overgangsklachten. Sommigen kregen last van sombere gevoelens en anderen sliepen slecht of kwamen inderdaad aan in gewicht. Ook kwamen er vrouwen bij me met klachten waarvan zij zelf en ook de huisarts niet direct de link legden met de overgang, zoals bijvoorbeeld gewrichtspijnen. Ik legde die link wél. Doordat er zoveel vraag naar was, heb ik het meno-resetplan ontwikkeld. Zelf heb ik trouwens nooit last gehad van overgangsklachten. Dat is misschien niet zo’n populaire boodschap, haha!
Ik heb mijn hele leven veel getraind en altijd gezond gegeten. Het kan zomaar zijn dat ik daardoor geen klachten heb. Dat weet ik niet. Maar I walk my talk zogezegd. Alles wat ik anderen meegeef, doe ik zelf ook.”

Paulien: “Omdat wat ik gewend was te doen, niet meer werkte, ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Ik ontdekte dat het belangrijk is om je verbranding omhoog te brengen, door meer te gaan sporten. Ook leerde ik dat het niet alleen belangrijk is wat je eet, maar ook wannéér je eet. Het is een hele speurtocht voor me geweest. Toen schoot me te binnen: hoe lekker is het als je als vrouw in de overgang niet zelf het wiel uit hoeft te vinden? Dat is het moment dat ik Nanneke heb geappt: wat als wij hier samen een boek over maken? Nanneke is hier de expert. Zij is haar hele leven al bezig met gezonde leefstijl, gezonde voeding en trainen.”

Wat doe je eraan?

Nanneke: “Er zijn veel boeken geschreven voor vrouwen in de overgang, maar het merendeel gaat alleen over de klachten die je als vrouw kunt ervaren. De praktische vertaling van ‘en wat doe je eraan’, ontbreekt. Daarnaast zijn veel boeken over de overgang nogal zwaar op de hand. Alsof de overgang alleen maar kommer en kwel is. Dat hoeft helemaal niet! Ik heb zoveel vrouwen gezien die het programma instapten en zich na twee weken al beter voelden. En dat simpelweg door anders te gaan eten, anders te gaan bewegen en anders om te gaan met inspanning en ontspanning.

Een belangrijk onderdeel van het programma is gewichtsverlies. En om gewicht te verliezen moet je nu eenmaal in een calorietekort gaan zitten. Met alleen bewegen kom je er niet. Er zijn ook vrouwen die op dat moment afhaken. Zij voelen zich beter en hebben niet de motivatie om dat aan te gaan. Helemaal prima natuurlijk. Wel is het zo dat het verhogen van de vetvrije massa van je lichaam zorgt voor een afname van overgangsklachten.”

Paulien: “Ik vond dit echt het meest opbeurende nieuws in de overgang: je kunt er zélf iets aan doen. Het gevoel dat ik de touwtjes zelf weer in handen had, verminderde meteen het machteloze en uitzichtloze gevoel dat ik weleens ervoer. Er is licht aan het einde van de tunnel! En nee, dit programma is geen quick fix. Het is een manier van leven die je jezelf aanmeet. Voor mij is het meno masterplan een gereedschapskist met tools die me helpt de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden. Het ‘100 dagen plan’ van Nanneke werkt super, maar ik heb het hier en daar wel wat meer eigen gemaakt. Het eten binnen een eetwindow bijvoorbeeld werkt niet zo goed voor mij. Voor mij is het juist goed naar mijn lichaam te luisteren als ik honger krijg. Iets wat ik nu dus weer kan…Een echte sporter zal ik ook nooit worden. Ik deed tot voor kort braaf mijn EMS-sportklasje (red: elektro musculaire stimulatie), maar dat heb ik vanmorgen opgezegd. Het is toch niks voor mij. Hot yoga vind ik trouwens wel echt leuk!”

Leefstijl aanpassen

Nanneke: “Soepel door de overgang gaan doe je door je leefstijl in zijn totaliteit aan te passen. Mijn belangrijkste tip? Dat is toch denk ik wel dat je eet en leeft volgens je bioritme. Gebruik de eerste twaalf uur van de dag om actief te zijn. Eet je maaltijden, ga lekker naar buiten om voldoende licht mee te pakken en doe een goede work-out. In de tweede twaalf uur pak je je rust. Je schakelt langzaam af, zodat je op een zachte manier de nacht in kunt rollen. Dus geen schermen tot laat, geen actieve work-outs, geen werkdingen of laat iets eten. Je hormonen werken namelijk ook in dit ritme. Als je opstaat ’s morgens is cortisol actief, het stresshormoon. In deze context heeft het niks met stress te maken, het is het hormoon dat je aanzet tot actie. Het zorgt ervoor dat je je bed uitkomt en dat je je dag start. ’s Avonds stijgt juist de aanmaak van melatonine. Melatonine brengt rust en zorgt ervoor dat je dieper slaapt. Als je ’s avonds nog heel actief gaat doen, verstoor je de natuurlijke aanmaak van melatonine.

Waarom je beter niet kunt eten ’s avonds laat? Het is niet zo dat je van hetzelfde voedingsmiddel ’s avonds dikker wordt. Dat is een fabel. Het is alleen wél zo dat het verteren van voeding je lichaam energie kost en doordat je lichaam bezig is met jouw voedsel verteren, kom je minder makkelijk tot rust. Op een laat tijdstip eten staat dus het herstel van je lichaam in de weg. Daardoor slaap je lichter, wat ervoor zorgt dat je lichaam nog minder herstelt. Als gevolg daarvan krijg je weer extra honger… en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. En ja, dáár kan je gewicht wel van toenemen.”
Paulien: “Het gekke is, tenminste dat heb ik altijd als ik ’s avonds eet, dat je wakker wordt met honger! Sowieso was mijn suikerspiegel voor ik begon met meno masterplan een grote achtbaan. Dat is nu een stuk rustiger. Natuurlijk is het zo dat deze methode geen heilige graal is. Elk lichaam is anders. En sommige klachten hebben meer nodig dan voeding en leefstijl. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een poosje hormoonpleisters gebruikt. Ik ben nu inderdaad mijn overtollige kilo’s weer kwijt. En dat zonder honger te hebben. Af en toe dacht ik juist: tjee, moet ik nou nóg meer eten? Voor mij is het geheim eiwitten geweest, dat verzadigt mijn lichaam enorm. Mijn favoriete voedingsmiddel is hüttenkäse. Daar doe ik echt alles mee. Ik maak er bijvoorbeeld een heerlijk ontbijtje mee: hüttenkäse in de blender mixen met vanille eiwitpoeder, een beetje bakpoeder en vier eieren. Dat kort in de oven en dan aftoppen met vers fruit. Echt een goddelijk toetje maar ook een hemels ontbijt, zó lekker!”

Eiwitten

Nanneke: “Eiwitten zijn superbelangrijk. Zeker voor een vrouw in de overgang. Veel mensen denken: ach, dan eet ik een eitje en zit ik aan mijn eiwitten, toch? Maar dan heb je dus pas acht gram eiwitten binnen van de 75 gram die ik adviseer. Als je actief sport zelfs nog meer. Daarom heb ik in het boek allerlei recepten opgenomen, zowel voor ontbijt, lunch als avondeten met allemaal 25 gram eiwitten erin. En, minstens zo belangrijk, drink voldoende water. Doe dat trouwens nooit in grote hoeveelheden bij je maaltijden. Dan spoel je al je verterings-sappen zo weer weg. Die zijn juist nodig om je eten goed te verteren en alle voedingsstoffen uit je eten op te nemen. Wat echte don’ts zijn in de overgang? Ik denk dat alcohol…”

Paulien: “Ho! Daar ben ik het niet mee eens. Don’ts bestaan niet. Met dingen verbieden wordt het leven saai!”

Nanneke: “Ik zeg ook niet dat je nooit meer alcohol mag drinken, hè?”
Paulien: “Nee, want als je tegen mij zegt dat ik iets niet mag, dan kan ik nog maar aan één ding denken. Dan wil ik dat júíst.”

Nanneke: “Ik snap je helemaal. Soms drink ik zelf ook echt wel een glaasje.
Uit eten gaan en dan een glaasje champagne? Mmm, daar kan ik enorm van genieten. Maar dan kan het net zo goed zijn dat ik daarna wekenlang niet drink. Ik vertel mensen wat alcohol met je doet. Dan is het aan jou om te bepalen: wil ik dit?  Alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt, daardoor herstelt je lichaam minder goed. En als je minder goed slaapt, heb je weer sneller honger. Ook sla je door alcohol sneller vet op in je lichaam. En last but not least alcohol schopt je hormoonbalans in de war. Mijn advies is daarom: drink minder alcohol. Er zijn genoeg vrouwen die elke dag twee tot drie glazen wijn drinken. In plaats van te roepen: stop daar maar mee, reik ik in het boek methoden aan hoe je op een heel praktische manier kunt minderen.”

Paulien: “Een van de trucs die ik vaak toepas, bijvoorbeeld op een feestje, is gewoon het wijntje aannemen. Alleen drink ik het niet op. Dat valt niemand op. En dan krijg je ook niet van die opmerkingen naar je hoofd van ‘doe eens gezellig, joh!’. Hetzelfde geldt ook voor chips. Die mag je voor me neerzetten, maar ik raak ze niet aan. Of dat niet juist extra lastig is? Zolang ik van de chips afblijf, is er geen probleem. Het gaat pas mis als ik er stiekem toch eentje neem. Dan is het hek van de dam en moet het bakje ook echt OP. Dat is ook de reden waarom ik zulke dingen nooit in huis haal, op deze manier breng ik mezelf ook niet in de verleiding.”

Nanneke: “Ik hoor ook vaak van vrouwen dat ze wel zouden willen stoppen met drinken en snacken, maar dat hun partner dat zo ongezellig vindt. Dus blijven ze toch maar meesnacken en meedrinken. Aan deze vrouwen vraag ik: wat wil jíj? Uiteindelijk is het jouw leven en jouw lichaam. Lekker in je vel zitten en je uitgerust en goed voelen, doe je voor jezelf!”

Foto:  Esther Gebuis

Meer Mijn Geheim? Neem nu een digitaal abonnement of bekijk de Facebook-pagina.

Geraakt door dit verhaal? Word abonnee van Mijn Geheim en ontvang nog meer échte verhalen in je brievenbus!

LEES OOK

Lees meer Mijn Geheim
Paulien Huizinga, Nanneke Schreurs

Uit andere media


Meer van Marianne