lange-afstandsvriendschap te onderhouden.

5 manieren om een lange-afstandsvriendschap te onderhouden

Ze is je beste vriendin. Samen heb je lief en leed gedeeld en dan komt het moment: zij (of jij!) kondigt een verhuizing aan, waardoor je niet langer bij elkaar om de hoek woont. Wat nu? Hierbij een stappenplan om succesvol en liefdevol je lange-afstandsvriendschap te onderhouden.

Lange-afstandsvriendschap onderhouden

Misschien ken je elkaar van de kindertijd. Of ontmoette jij je beste vriendin tijdens je studie. Wie weet was het ver daarna. Vriendschap komt in verschillende vormen, maar toch is het balen als je niet even bij elkaar op de koffie (of wijn) kan. Maar zoals een goede vriendin betaamt kan er nog zo veel tijd overheen gaan, zodra je elkaar ziet voelt het weer als de dag van gisteren. Dat gevoel behoud je onder meer door de volgende tips toe te passen om je lange-afstandsvriendschap te onderhouden.

1. Houd elkaar op de hoogte

Voorkom dat je uren moet bijpraten als je elkaar ziet door elkaar op de hoogte te houden. Dat klinkt simpel, maar is iets wat er bij een lange-afstandsvriendschap bij in kan schieten. Jij bent net zo goed verantwoordelijk voor het onderhouden van deze vriendschap, dus neem er de tijd voor.

Kies een manier die het beste bij jullie past. Blik iedere maandag terug op het weekend door elkaar te appen of bel elkaar op woensdagavond als je een (half)uurtje over hebt. Ga videobellen, Skypen, schrijf een kaartje: laat aan je beste vriendin weten dat je aan haar denkt.

Lees ook: Jolanda: ‘Ik heb een affaire en alleen mijn beste vriendin weet ervan’

2. Wees spontaan én attent

Is je vriendin druk met de verkoop van het huis? Viert ze binnenkort een mijlpaal in haar relatie? Of is het jullie jubileum? Een vriendin kan nog zo ver weg wonen, maar door op belangrijke momenten aan haar te denken en van je te laten horen, zorg je ervoor dat je even dichtbij voelt. Geen afstand kan op tegen een lief berichtje.

Zorg ook dat je enigszins spontaan en flexibel bent. Gaat een afspraak niet door, zit je in de auto onderweg naar huis of heb je ineens een vrije dag in je agenda? Probeer elkaar dan te spreken of, als je meer tijd hebt, te zien.

3. Blijf delen

Van problemen met je schoonouders tot kleine geluksmomentjes tijdens een wandeling: blijf delen wat er in je leven speelt. En zorg dat jullie daar weer op reageren. Deel die ene foto van vroeger als je een herinnering krijgt van je telefoon. Stuur die handige TikTok-video door, of die grappige meme waardoor je al vijf minuten de slappe lach hebt. Met andere woorden: geef elkaar aandacht, ook al is het via de digitale weg.

Lees ook: Petra: ‘De ex van mijn vriend werd mijn beste vriendin’

4. Bedenk een ritueel

Ontwikkel een ritueel dat alleen van jullie is. Iets waar je iedere week of maand naar uitkijkt. Denk bijvoorbeeld aan een vast moment om te bellen, één weekend per jaar waarop je met z’n tweetjes weggaat, een uitgebreid bericht op verjaardagen… Iets waardoor je je speciaal voelt.

5. Bezoek elkaar en haal herinneringen op

In het geval van een lange-afstandsvriendschap waarbij je tientallen of honderden kilometers uit elkaar woont, is het belangrijk om elkaar op te blijven zoeken. Dat gaat iets lastiger als jij, of je vriendin, naar de andere kant van de wereld verhuist, maar ook dan is het niet onmogelijk. Hoe dan ook: blijf elkaar zien. Het gebeurt waarschijnlijk minder vaak dan je zou willen, maar het is wel goed voor de vriendschap. Wist je al dat herinneringen ophalen helpt om jullie vriendschap te verdiepen? Een goede trip down memory lane (het liefst met beeldmateriaal) helpt daarbij.

Lees ook: Patricia: ‘Ik moet liegen, zodat mijn vriendin vreemd kan gaan’

6. Weet wanneer je elkaar weer ziet

Je hebt al veel ballen hoog te houden met een gezin, carrière en natuurlijk tijd voor jezelf. Toch helpt het als je weet wanneer je vriendin weer eens op bezoekt komt. Probeer daar een vast moment voor in te plannen. Of sla de agenda’s tijdens jullie date open om meteen de volgende afspraak in te plannen. Daardoor zie je elkaar vaker dan wanneer je het op z’n beloop laat.

Vriendin’s favoriet

Je hebt eindeloze gesprekken over van alles en nog wat. Jullie maken elkaar aan het lachen en kennen elkaar door en door. Voor een lief vriendinnetje, een boekje over ons is een mooi vormgegeven cadeauboekje om zelf te vullen met alle bijzondere momenten die jullie samen hebben beleefd. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images