Kun je oude zonnebrandcrème nog gebruiken?

Kun je oude zonnebrandcrème nog gebruiken?

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus voordat je deze zomer plaatsneemt op een strandbedje, smeer je jezelf van top tot teen in met zonnebrandcrème. Maar kun je die fles die al één of twee jaar openstaat daar nog voor gebruiken?

Beschermt oude zonnebrandcrème je huid wel?

Grote kans dat je tijdens de vorige zomer er niet aan toe bent gekomen om alle flessen met SPF op te gebruiken. De kans is minstens zo groot dat je de oude zonnebrandcrème dit jaar wil opmaken. De grote vraag is alleen of je huid dan nog even goed beschermd wordt tegen de UVA- en UVB-stralen.

De effectiviteit van zonnebrandcrème neemt af naarmate deze ouder wordt. De belangrijkste factor die de effectiviteit beïnvloedt, is de houdbaarheidsdatum. De meeste zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheidsdatum van één tot ongeveer drie jaar. Dit betekent dat de fabrikant garandeert dat de zonnebrandcrème zijn volledige beschermingsniveau behoudt gedurende die periode, op voorwaarde dat deze op de juiste manier wordt bewaard.

Lees ook: Zó vaak zou je je opnieuw moeten insmeren met zonnebrandcrème

De bescherming neemt af

Als de zonnebrandcrème al één of twee jaar openstaat, kan de effectiviteit ervan zijn afgenomen. Blootstelling aan lucht, warmte en licht breekt de actieve ingrediënten in de crème af en verminderen hun beschermende werking. Bovendien kunnen bacteriën en andere micro-organismen zich in de crème vermenigvuldigen naarmate de tijd verstrijkt, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit en mogelijk zelfs huidirritatie.

Hoe bepaal je of oude zonnebrandcrème nog bruikbaar is?

Er zijn enkele indicatoren waarmee je kunt beoordelen of oude zonnebrandcrème nog bruikbaar is:

  • Controleer de houdbaarheidsdatum. Als de zonnebrandcrème de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, is het aan te raden deze niet meer te gebruiken. De fabrikant kan de veiligheid en effectiviteit van het product na die datum niet garanderen.
  • Bekijk de textuur en geur. Als de zonnebrandcrème van textuur is veranderd, zoals klonten of waterige scheiding, of een onaangename geur heeft ontwikkeld, is het beter om het weg te gooien. Dit kan een teken zijn dat het bedorven is.
  • Controleer op verkleuring. Als de zonnebrandcrème van kleur is veranderd, bijvoorbeeld als het troebel of donkerder is geworden, kan dit erop wijzen dat het niet langer veilig is om te gebruiken.

Lees ook: Feit of fabel: kan zonnebrandcrème zorgen voor een vitamine D-tekort?

Wat te doen met restjes oude zonnebrandcrème?

Als je oude zonnebrandcrème niet meer geschikt is voor gebruik op de huid, zijn er nog steeds enkele manieren waarop je het kunt gebruiken.

  • Gebruik het voor niet-huidgerelateerde doeleinden. Hoewel oude zonnebrandcrème mogelijk niet meer geschikt is voor je huid, kan het nog steeds nuttig zijn. Bijvoorbeeld, als de zonnebrandcrème een fysische filter bevat, zoals zinkoxide of titaniumdioxide, kun je het gebruiken als een beschermende laag op metalen oppervlakken om roestvorming te voorkomen. Het kan ook worden gebruikt om tuinmeubilair, plastic speelgoed of andere voorwerpen te beschermen tegen verkleuring door de zon.
  • Recyclingprogramma’s. Sommige fabrikanten of lokale instanties bieden recyclingprogramma’s voor zonnebrandcrème. Informeer bij je gemeente of er specifieke richtlijnen zijn voor het recyclen van zonnebrandcrèmeverpakkingen of ongebruikte restjes. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de verpakkingen op de juiste manier worden afgevoerd en het milieu niet worden belast.
  • Geef het weg. Als je restjes oude zonnebrandcrème hebt, maar jezelf er niet prettig bij voelt om het te gebruiken, kun je het delen met anderen die het wel kunnen gebruiken. Misschien ken je mensen die graag zonnebrandcrème voor hun dagelijkse activiteiten, zoals sportevenementen of buitenwerk, kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat je hen informeert over de houdbaarheidsdatum en eventuele veranderingen in de textuur of geur.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images