Gezond & mooi

Gitta (45) is 42 kilo afgevallen na een maagverkleining: zo ziet ze er nu uit

Hoe is het jou gelukt om af te vallen? Lezeressen delen hun succesverhaal. Gitta (45) verloor 42 kilo: “Het duurde een paar maanden om te wennen aan mijn nieuwe uiterlijk. Maar opeens zag ik het.”

Gitta: “Twintig jaar lang worstelde ik met overgewicht. Ik heb veel ellende meegemaakt en was een emotie-eter. Dat ik in Vriendin sta, is de afsluiting van een nare periode. Ik voel me herboren.”

Het begon tien jaar geleden

“Onze jongste heeft een vorm van autisme. Hij zat op het speciaal onderwijs, maar liep daar vast. We deden er alles aan om hem op een goede school te krijgen in het reguliere onderwijs. Dat lukte uiteindelijk niet en dat bracht onrust met zich mee.”

Onrustige moedervlek

“Net toen de rust terugkeerde, was er een moedervlek op mijn rug die een gekke vorm kreeg, dik werd en ging jeuken. Ik keek het een maandje aan voordat ik naar de huisarts ging – iets wat je nooit moet doen met een moedervlek, weet ik nu. Ik werd met spoed doorgestuurd naar de dermatoloog. Het was foute boel, ik had een melanoom. Als mijn klieren waren aangetast, konden ze niets meer voor me doen, zeiden de artsen.

Pas toen ik werd doorgestuurd naar de oncoloog, begreep ik dat ik kanker had: ik had geen idee wat een melanoom was. Het is de gevaarlijkste kankersoort die er is, vijftig procent overleeft het niet. Dat was heftig. Gelukkig bleek de kanker niet in mijn klieren te zitten. Daarna kreeg ik overal pijnen. Ik bleek fybromyalgie te hebben. Die pijnen  verminderden later gelukkig geleidelijk.”

Lees ook: Kim is in negen maanden 37 kilo afgevallen: zo ziet ze er nu uit

Kwaad al geschied

“Maar daarna was het nog niet klaar. Drie jaar geleden kreeg mijn dochter van de ene op de andere dag een dwangstoornis. Ze kon zich niet goed concentreren in de klas en was daarvoor medicijnen gaan slikken. De dag erna was ze helemaal de weg kwijt. Ze wreef met haar handen over haar benen, tikte op de tafel en durfde niet meer over lijnen te lopen. Het werd steeds erger. Als ze om half tien naar bed wilde, begon ze om half acht al naar boven te gaan, want ze moest steeds een trede op en dan weer af. De douche moest aan en uit. Op onze tegelvloer kon ze nauwelijks meer lopen vanwege de lijnen. We konden haar niet alleen laten en ze kon niet meer naar school. We hadden snel door dat dit door dat medicijn moest komen. Daar is ze meteen mee gestopt, maar toen was het kwaad al geschied. Ze werd opgenomen in een centrum voor dwangstoornissen. Daar heeft ze vijf maanden gezeten.”

‘Ik reageerde op alles wat er gebeurde door te eten’

Troosteten

“Koekjes, chips en chocola gebruikte ik als troosteten. Ik wil mijn ellende niet als excuus gebruiken, want ik heb het zelf gedaan, maar ik zat in een enorm negatieve spiraal. Ik probeerde mijn gewicht onder controle  te houden, maar dat lukte niet. Terwijl mijn dochter in dat centrum zat, ben ik nog naar de Weight Watchers geweest. Ik droomde er zelfs van. Ik stond punten tellend op en ik ging ermee naar bed. Intussen was ik doodongelukkig met mijn lichaam. Ik wilde nooit op foto’s, ging liever niet naar feestjes en áls ik ging, keek ik van afstand jaloers naar vrouwen die slanker waren dan ik.”

Alleen maar huilen

“In december 2017, net toen het met iedereen goed ging, stortte ik in. Er waren dagen dat ik mezelf in slaap huilde en huilend weer wakker werd. Ik was al die jaren sterk gebleven en voor anderen blijven zorgen, maar ik was mezelf kwijtgeraakt. Ik ben toen naar een psycholoog gegaan, want zo wilde ik me niet voelen. In die periode besloot ik voor een maagverkleining te gaan. Het ging slecht met me, maar het feit dat ik een maagverkleining zou krijgen – want daarvoor kwam ik in aanmerking – werd mijn houvast. Op 26 februari 2018 werd ik geopereerd. Om één minuut over tien, daarvan heb ik een tattoo laten zetten. Op dat moment ben ik voor mijn gevoel bevrijd.”

Lees ook: Belinda (51) is 25 kilo afgevallen: zo ziet ze er nu uit

Opnieuw leren eten

“De eerste tijd na de operatie was heftig. Tachtig procent van mijn maag is verwijderd, dus ik moest opnieuw leren eten. Ik at theelepeltjes voedsel en moest kijken hoe het viel. In het begin was ik misselijk. Ik viel in de eerste week flauw op het toilet. Ik had weinig energie en heb acht weken lang niet gewerkt. Nu eet en drink ik alles weer. Weliswaar in kleine hoeveelheden, en zes keer per dag.”

Veel zelfverzekerder

“Na mijn maagverkleining ben ik 42 kilo  afgevallen. Ik sta nu veel zelfverzekerder in het leven, heb meer energie en een beter zelfbeeld. Al duurde het een paar maanden om te wennen aan mijn nieuwe uiterlijk. In het begin liep ik in winkels nog gewoon naar maat XXL toe. Als mensen zeiden dat ik was afgevallen, dacht ik: ik zie het niet. Dat gevoel zit zó die. Maar opeens zag ik het wel. Dat was toen ik jurkjes ging kopen voor de zomervakantie en ik zo veel maten kleiner aan kon. Niet alleen de vakantie werd er leuker door, het werkt in álles door. Op straat durf ik in een etalageruit te kijken, ik loop met opgeheven hoofd door de stad, en op feestjes stap ik nu gewoon op mensen af. Dit is mijn nieuwe ik. En daar ben ik trots op.”

Zo ziet Gitta er nu uit:

Tekst: Ella Mae Wester. Foto’s: Ruud Hoornstra. Visagie: Wilma Scholte. 

Reageer op dit artikel

Thea

Ik heb in oktober 2017 een gbp gehad en ben nu 65 kilo kwijt maar in me hoofd nog niet maar hen daarvoor hulp gezocht bij psygoloog en ik begrijp volkomen wat deze mevrouw zegt want iedereen kan het zeggen maar het gaat niet allemaal vanzelf zoals veel mensen denken

Beantwoorden
Nel van der Neut

Wauw!! Wat zie je er fantastisch uit ?
Daar mag je werkelijk trots op zijn.

Beantwoorden
Astrid

Ik 63.5 kg kwijt En ben nog lelijk

Beantwoorden
Hagenaars

Jammer dat slank zijn nog steeds het ideaal is….dat brengt zoveel leed met zich mee. Emoeyers stoppen daar niet mee ook als ze slank zijn. Dat moet eruit…

Beantwoorden
T

Echt top! Wat zie je dr goed uit!

Beantwoorden