Gezond & mooi

Belinda (51) is 25 kilo afgevallen: zo ziet ze er nu uit

Hoe is het jou gelukt om flink af te vallen? Lezeressen delen hun succesverhaal. Belinda kreeg een wake-upcall toen ze tijdens het fietsen benauwd werd. “Ik vind lekker eten heerlijk en ik leef het liefst in het hier en nu, maar naar zo’n waarschuwing van mijn lichaam moest ik luisteren, vond ik”

Over Belinda (51):

Lengte: 1.67 meter
Woog: 95 kilo
Weegt nu: 70 kilo
Streefgewicht: 67 kilo, bijna bereikt dus!

Belinda: “Eigenlijk vond ik mezelf altijd al te zwaar. Ik ging liever niet op de foto, en als dat toch een keer gebeurde, dacht ik: wat een lelijk, vet ding ben ik toch. Maar ja, ik genoot zo van lekker eten. Er gingen alarmbellen af toen ik twee jaar geleden tijdens het fietsen steeds benauwd werd en last kreeg van pijn op mijn borst. De huisarts was ook gealarmeerd. Ze deed bloedonderzoek, controleerde mijn bloeddruk en hartslag en wilde dat ik bij de cardioloog langsging. Er was iets niet helemaal goed met mijn hart, zei ze.”

De knop ging om

“Dat was een wake-upcall. Ik dacht: waar ben ik mee bezig? In mijn familie komen diabetes en hart- en vaatziekten voor. Een tante is overleden na hartklachten, zij was ook te zwaar. Net als mijn vader, die een paar keer een hartinfarct heeft gehad. Aan de kant van mijn moeders familie komt diabetes voor. Ik was bang dat ik dat soort klachten ook zou krijgen als ik zo doorging. Ik realiseerde me: ik wil langer leven. Ik heb mijn zoon Deejay (13) om voor te zorgen, mijn man Erik, mijn huisdieren. De knop ging om.”

Veel te zwaar

“Ik besefte dat ik moest afvallen. Lekker eten vind ik heerlijk en ik leef het liefst in het hier en nu, maar naar zo’n waarschuwing van mijn lichaam moest ik luisteren, vond ik. Ik wilde zo snel mogelijk beginnen met afvallen. De eerste stap was om op de weegschaal te staan. Dat had ik lang niet gedaan, maar nu moest ik wel. Ik woog 95 kilo. Ja, dat was te zwaar. Veel te zwaar, besefte ik.”

Lees ook: Kim is in negen maanden 37 kilo afgevallen

Te veel suiker

“Maar hoe moest ik beginnen? Een vriendin gebruikte Myfitnesspal. Dat is een app die het aantal calorieën berekent dat je per dag eet en je eetpatroon analyseert. En die hielp. Toen ik Myfitnesspal ging gebruiken, bleek ik te veel suiker binnen te krijgen. Als ik wilde afvallen, moest ik mijn suikerinname dus naar beneden zien te krijgen. De app geeft aan wanneer je boven een gezonde suikerinname dreigt te komen. Ik besloot dat ik een keer per week van mezelf wat lekkers mocht. Op zaterdag at ik drie stukjes van zo’n Milka-chocoladetablet. Dat vind ik zo lekker.”

Zes keer per dag eten

“Ik had ook ooit ergens gelezen dat het verstandig is om zes keer per dag iets te eten. Dat ben ik ook gaan doen. Ik ontbijt, daarna neem ik een tussendoortje, na de lunch eet ik weer een tussendoortje en na het avondeten – ik eet een gewone avondmaaltijd – neem ik nog wat crackertjes. Wat ik nog meer deed om af te vallen? Ik ben gestopt met snoepen en met chips, iets waar ik dol op was. Op verjaardagen neem ik wel gewoon een gebakje, wat chips en een toastje, hoor. Maar dan allemaal wat minder dan voorheen.”

Foute boel

“Een maand later had ik de afspraak in het ziekenhuis. Nadat ik een fietstest had gedaan onder begeleiding van een arts, zei ze dat ze even iets moest navragen en liep weg. O jee, dit is foute boel, dacht ik. En inderdaad: toen ze terugkwam, zei ze dat ze een afwijking had gezien bij mijn hart als ik me inspande. Daarna ging ik door naar de cardioloog. Die was erg onvriendelijk. ‘Waarom ben je hier eigenlijk? Denk je niet dat je klachten hebt omdat je gewoon te zwaar bent?’, vroeg ze. Ik was al bezig met afvallen, ik wist dat ik te zwaar was, dus dat had ze ook anders kunnen zeggen. Dat het raadzaam was om mijn eetgewoontes aan te passen, bijvoorbeeld. Tja, zo worden mensen die te zwaar zijn soms behandeld. Dat voelt niet fijn. Maar bij mij zou dat niet lang meer duren.”

Lees ook: Marije (21) is 32 kilo afgevallen

Op eigen kracht

“Ik heb de app een jaar gebruikt, daarna kon ik het op eigen kracht. Inmiddels ben ik 25 kilo kwijt. Het gekke is: mijn man zei nooit dat hij vond dat ik moest afvallen. Maar nu zegt hij wel dat hij trots op me is, hij heeft een heel andere vrouw, zegt hij. Ik zie het zelf ook als ik in de spiegel kijk. Vroeger schaamde ik me voor mezelf, nu denk ik: je mag er zijn. Ik ben gaan afvallen voor mijn gezondheid, en dat is ook te voelen.”

Veel complimenten

“Ik heb nu meer energie en uithoudingsvermogen, het fietsen gaat makkelijker en ik hijg niet meer als ik de trap oploop. Maar ik voel me ook gelukkiger nu. Het is leuk om zo veel complimenten te krijgen. Het allerleukste is het als ik mensen tegenkom die ik al een tijdje niet heb gezien. Soms herkennen ze me nauwelijks. Laatst zei iemand: ‘Ik dacht dat je was gephotoshopt, maar je bent het écht.’ Toen was ik heel trots op mezelf.”

Belinda’s tip: “Eet zes keer per dag, gebruik Myfitnesspal en minder met de ongezonde dingen.”

Zo ziet Belinda er nu – 25 kilo lichter – uit:

Foto: Ruud Hoornstra

Reageer op dit artikel