verse producten die uit de diepvries komen

6 verse producten in de supermarkt die eigenlijk uit de diepvries komen

Bij verse producten in de supermarkt denk je al snel aan gezond eten. Wist je al dat sommige producten eigenlijk uit de diepvries komen? Voor de volgende producten kun je om kosten te besparen dus beter doorlopen naar het vriesvak.

Verse producten die uit de diepvries komen

Verse producten kun je in tegenstelling tot diepvriesproducten direct eten zonder het te laten ontdooien. Maar wist je dat sommige producten uit het versschap al ontdooid zijn? Daardoor ligt de kiloprijs een stuk hoger. De volgende verse producten, dit keer voorbeelden van Albert Heijn en Jumbo, komen eigenlijk uit de diepvries en zijn ontdooid om vers aan jou als consument te verkopen. Check, als je het belangrijk vindt, altijd even de verpakking op het woordje ‘ontdooid’ om te bekijken of het product dat je in handen hebt eerder ingevroren is geweest.

Sojabonen

Sojabonen kun je voor salades en wokmaaltijden gebruiken, of zo uit het vuistje eten. Van nature een bron van vezels en eiwitten en daardoor niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Al komen de sojabonen in het geval van Albert Heijn uit de diepvries: in de omschrijving staat ‘ontdooid’. Ter vergelijking, de kiloprijs van ontdooide sojabonen ligt op € 16,60, uit de diepvries op € 5,53.

Zeewiersalade

Ook bij de zeewiersalade staat vermeld dat het ontdooid is. Het wordt vaak gegeten bij sushi, sashimi en andere visgerechten. De kiloprijs van het verse product is € 32,90. Haal je het uit de diepvries, dan kost het per kilo € 9,99 bij Jumbo.

Beenham honing mosterd

De beenham honing mosterd, die je volgens Albert Heijn nog even in de oven moet bereiden, is ook een ontdooid product. De kiloprijs ligt op € 14,15, en de supermarkt verkoopt geen beenham uit het vriesvak.

Kabeljauwfilet

Het komt vooral bij visproducten veel voor dat ze ontdooid zijn om vers aan de klanten te verkopen. Neem bijvoorbeeld de AH verse kabeljauwfilets (kiloprijs € 25,96). De variant uit de vriezer kost per kilo € 14,80. Ook andere verse kabeljauw-producten, zoals de gepaneerde kabeljauwfilets, zijn vaak ontdooid.

Garnalen

Ook bij de roerbakgarnalen kun je kiezen voor de verse, ontdooide variant en de diepvriesversie. Voor het verse product betaal je een kiloprijs van € 28,59. Loop je door naar het vriesvak, dan zit je op een prijs van € 22,08 per kilo.

Tonijnsteak

Als het je niet zo veel uitmaakt of je tonijnsteak vers (ontdooid) is of uit de vriezer komt, kun je qua prijs het beste voor de diepvriesvariant gaan. Het scheelt je per kilo bijna de helft: € 19,96 versus € 33,27 bij Albert Heijn.

Is het een slechter dan het ander?

Een reden waarom vis bijvoorbeeld ingevroren wordt en vervolgens vers wordt verkocht, is om gedurende het hele jaar de vis tegen een gunstige prijs aan te bieden, weet Keuringsdienst van Waarde. Het kan zijn dat een product meerdere keren wordt ingevroren, zoals na vangst en vervolgens de verwerking voordat het bij een supermarkt terechtkomt.

“Het enige verschil is dat de ‘verse’ vis voor jou ontdooid is. Het probleem van de ontdooide vis is dat de vis in het plastic bakje te snel uitdroogt. Het krijgt hierdoor een vreemde smaak”, schrijven ze. Een goede tip van chefkok Jonnie Boer als je voor de diepvriesvis gaat: laat het langzaam ontdooien.

Wat ontdooide groenten betreft: diepvriesgroenten worden snel na de oogst behandeld en ingevroren, terwijl de verse variant nog een hele rit aflegt voordat het in de supermarkt ligt. Bovendien zijn ze vaak nog niet rijp en volgroeid voor ze geplukt worden, waardoor de voedingswaarden minder de kans krijgen om zich te ontwikkelen, aldus RTL Nieuws.

Niet alleen verse groenten verliezen een deel van hun voedingswaarden na de oogst, ook bij diepvriesgroenten gebeurt dat. Het een is niet gezonder dan het ander, maar qua prijs zijn er soms wel grote verschillen.

Vriendin’s favoriet

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TOP

TOP

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst