Wat is goedkoper: verse groenten of diepvriesgroenten?

Wat is goedkoper: verse groenten of diepvriesgroenten?

Door de dure boodschappen let menig Nederlander nog meer op de kleintjes als de weekboodschappen worden ingeslagen. Hoog tijd om onder de loep te nemen of verse groenten nou goedkoper zijn dan diepvriesgroenten, of niet.

Verschil tussen verse groenten of diepvriesgroenten

Wist je al dat diepvriesgroenten verser zijn dan de verse broccoli, bloemkool en spinazie die je in het schap ziet liggen? Diepvriesgroenten worden snel na de oogst behandeld en ingevroren, terwijl de verse variant nog een hele rit aflegt voordat het in de supermarkt ligt. Bovendien zijn ze vaak nog niet rijp en volgroeid voor ze geplukt worden, waardoor de voedingswaarden minder de kans krijgen om zich te ontwikkelen, aldus RTL Nieuws.

Niet alleen verse groenten verliezen een deel van hun voedingswaarden na de oogst, ook bij diepvriesgroenten gebeurt dat. Het een is niet gezonder dan het ander, maar qua prijs zijn er soms wel grote verschillen.

Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten van iedere maand

Wat is goedkoper?

Bij veel, maar lang niet alle, groenten is de diepvriesvariant namelijk (vele malen) goedkoper. Soms zijn verse groenten wel goedkoper en bij sommige gerechten geef je daar misschien ook de voorkeur aan. Maar als je geld wil besparen en het niet erg vindt om diepvriesgroenten te gebruiken, wat in veel gerechten prima kan, komt het onderstaande lijstje goed van pas.

Deze prijsvergelijking is gemaakt in januari 2024 en is gebaseerd op producten van Albert Heijn.

Groente Prijs per kilo groente Prijs per kilo diepvries
Bloemkool € 2,99 (prijs per stuk)
€ 3,55
Broccoli € 3,88 € 3
Spinazie € 4,98 € 1,27
Groene asperge € 13,69 € 12,45
Bio pompoenblokjes € 9,69 € 4,20
Snijbonen € 5,73 € 3,89
Boerenkool € 4,18 € 1,76
Spruitjes € 6,26 € 2,56
Edamame boontjes € 16,60 € 5,53
Sperziebonen € 5,73 € 2,64

In de tabel hierboven kun je zien dat in bijna alle gevallen de prijs per kilo lager is bij diepvriesgroenten. Behalve bij bloemkool, maar daar kun je een kanttekening plaatsen. Bij verse bloemkool betaal je ook voor de bladeren, bij de diepvriesvariant reken je alleen de roosjes af. Daardoor geeft de prijs per kilo een vertekend beeld: bij de verse bloemkool eet je de groene delen niet, bij diepvriesbloemkool kun je wel alles eten.

Lees ook: Déze dingen kun je beter niet bereiden in de airfryer

Vriendin’s favoriet

Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je in zijn kookboek Lekker. Gezond. Goedkoop smaakvolle, gezonde en goedkope gerechten die je zonder stress kunt maken. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Kevin Tatar