Culinair

Recept voor watercolour cake

Heb je binnenkort een feestje? Met deze watercolour cake maak je zeker indruk op je gasten. Hij is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog prachtig uit.

Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 1½ uur

Ingrediënten

Voor de cake:
• 400 g kristalsuiker
• 400 g zachte roomboter
• 8 eieren
• 400 g zelfrijzend bakmeel
• 1 zakje bakpoeder
• 50 ml melk
• rode kleurstof naar wens.

Voor de botercrème:
• 250 g zachte roomboter
• 750 g suikerbakkerspoeder (online en in bakwinkels te koop)
• 50-75 ml melk.

Voor de buitenkant:
• kleurstoffen in 4 roze tinten en zo veel andere kleuren als je wilt, bij voorkeur de kleurpasta’s van Sugarflair Colours
• 700 g witte fondant
• 30 ml transparante sterke drank, zoals rum
• fondantbloemen en andere leuke versieringen, zoals prikkers en bloemen.

Extra nodig:
• mixer
• 4 springvormen van 18 cm ø (minder kan ook: bak de lagen cake dan na elkaar)
• bakpapier
• spuitzak
• spatel
• fondantroller of deegroller

Aan de slag

Recept voor het cakebeslag

1. Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de suiker en roomboter in een kom. Klop met een mixer zacht en luchtig. Voeg de eieren per 2 toe, doe de volgende 2 er pas bij als de vorige helemaal zijn opgenomen. Voeg het meel, bakpoeder en de melk toe. Mix tot een egaal beslag.
2. Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de zijkanten in. Kleur het beslag lichtroze met de kleurstof, meng goed en doe een kwart van het beslag in een springvorm. Kleur het overige beslag een tint donkerder en doe weer een kwart in de volgende springvorm. Herhaal dit 2 keer met donkerdere kleuren. Zo krijg je cake in 4 tinten roze, van licht naar donker.
3. Verdeel het beslag over de 4 springvormen en bak in 30 minuten gaar in het midden van de oven.
4. Laat helemaal afkoelen en snijd de bolling van de bovenkant af zodat je mooie, vlakke cakes overhoudt.

Recept voor de botercrème

1. Klop de boter en het suikerbakkerspoeder met de mixer op een lage stand tot ze goed zijn gemengd. Voeg de melk toe en klop op een hoge stand tot er een luchtige crème
ontstaat. Doe de crème in een spuitzak.
2. Leg de meest donkerroze laag cake op een bord. Zet hem stevig vast door er wat botercrème onder te spuiten. Verdeel een vijfde deel van de botercrème over de laag cake. Smeer uit en leg er een laag cake op in een iets lichtere kleur roze. Herhaal dit tot ook de vierde plak cake erop ligt. Druk de cakes goed aan en besmeer de bovenkant met crème. Gebruik het laatste deel botercrème voor de zijkant, dicht gaatjes en smeer de crème uit. Zet even in de koelkast.
3. Kneed de fondant goed door en rol uit tot een lap van 5 mm dik en 40 cm doorsnee. Haal de taart uit de koelkast. Rol de lap fondant om de deegroller en drapeer over de taart. Strijk de bovenkant glad en maak de zijkanten glad door de fondant voorzichtig, stukje voor stukje, van boven naar onderen tegen de zijkanten van de cake te wrijven. Snijd de rest van de fondant aan de onderkant weg met bijvoorbeeld een pizzames.
4. Meng voor het watercoloureffect de overige kleur­stoffen met een beetje sterke drank. Kwast de cake in met verschillende kleuren. Maak vlakken, vegen, laat druipen: alles mag. Dep de taart voorzichtig droog met keukenpapier. Wrijf niet, want dan veeg je de kleuren door elkaar.
6. Versier met fondantbloemen en andere decoraties.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven, Lynn van Woudenbergh. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Mariën, Marie-Sophie Wigbers, Iris van Woudenbergh.

Reageer op dit artikel