Recept voor breekbrood met spek, tijm en zwarte olijven

Lekker als voorgerecht of bij de borrel: breekbrood met spek, tijm en zwarte olijven.

Lekker als voorgerecht of bij de borrel: breekbrood met spek, tijm en zwarte olijven.

Bereidingstijd: 40 minuten
Rijstijd: 1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

• 250 ml melk
• 50 g boter
• 1 el suiker
• 1 zakje gist
• 485 g bloem
• 5 g zeezout
• 2 eieren
• 250 g spek
• 1 bol knoflook
• 1 bosje salie (2 bakjes = 40 g)
• 75 g gedroogde cranberries
• 100 g zwarte olijven zonder pit

Ook lekker: Recept voor breekbrood met dillepesto

Aan de slag

1. Breng de helft van de melk tegen de kook. Haal van het vuur en voeg de boter en suiker toe. Roer tot de boter is gesmolten. Voeg de rest van de melk toe en laat 5 minuten staan om een beetje af te koelen.
2. Los de gist op in het mengsel en laat nog 5 minuten staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen.
3. Zeef de bloem en het zout boven een kom en voeg de eieren en het gistmengsel toe. Mix 5 minuten met deeghaken tot een elastisch deeg. Doe over in een licht ingevette kom. Wentel het deeg even om zodat overal een beetje olie aan het deeg zit. Dek af met keukenplastic en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg in volume is verdubbeld.
4. Verwarm de oven voor op 200ºC. Spreid het spek en de tenen knoflook uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 10 minuten in de oven. Laat even afkoelen.
5. Pers de knoflook en pureer met een staafmixer met driekwart van de salieblaadjes en 80 ml extra vierge olijfolie. 6. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een rechthoek van 30 x 35 cm. Smeer het deeg in met de salieolie en bestrooi met de cranberries. Hak de helft van de olijven fijn en verdeel dit ook over het deeg.
7. Snijd het deeg over de lengte doormidden. Rol beide deegstukken vanuit de lange kant op. Snijd elke rol in 16 gelijke stukken van zo’n 2 cm. Leg alle deegrolletjes tegen elkaar aan in een ingevette springvorm van 26, 28 of 30 cm doorsnede. Dek af met plasticfolie en laat nog 45 minuten rijzen.
8. Verwijder het folie en besprenkel met 40 ml extra vierge olijfolie. Bak het brood 25 minuten in de oven. Bedek met de rest van salieblaadjes en olijven en bak nog 5 à 10 minuten. Laat afkoelen en breek in stukken.

Lees ook: Dit kun je doen met oud brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen