Placeholder

Panzanella

Panzanella is een traditionele salade uit Toscane en wordt meestal gemaakt met oude broodresten.

Panzanella is een traditionele salade uit Toscane en wordt meestal gemaakt met oude broodresten.

Bijgerecht voor 4 personen.

Boodschappenlijstje:

1 stokbrood of ciabata (bij voorkeur van minstens één dag oud)

100 ml olijfolie extra vergine

6 rijpe tomaten, in stukken

0,5 komkommer, in stukjes

1 rode (punt)paprika, in blokjes

1 venkelknol, in dunne repen

1 rode ui, in halve ringen

100 g groene olijven zonder pit

1 bosje verse basilicum, grof geplukt

4 el rode wijnazijn

1 teen knoflook, geperst

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200°C * Snijd het brood in grove stukken, besprenkel met de helft van de olie en strooi er wat zout over * Bak het brood in de oven in ca. 10 minuten knapperig * Meng in een slakom alle groenten met ui, olijven en basilicum * Klop in een kommetje de rest van de olie met azijn en knoflook door elkaar * Schenk de vinaigrette over de salade * Meng de stukken brood door de salade en bestrooi royaal met zout en versgemalen zwarte peper.

Recepten: Femke de Winter. Bereiding: Jaqueline Pietrowski. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Desiree van Dijk.