Placeholder

Geweckte havermoutcakejes met blauwe bessen

Deze cakejes kun je maken als muffins, maar ook in kleine weckpotjes. Je kunt ze dan ook echt wecken: zo zijn ze een paar maanden houdbaar. Handig voor onverwacht bezoek!

Deze cakejes kun je maken als muffins, maar ook in kleine weckpotjes. Je kunt ze dan ook echt wecken: zo zijn ze een paar maanden houdbaar. Handig voor onverwacht bezoek!

Inmaken of wecken is het conserveren van etenswaar. Normaal laten bacteriën het eten beschimmelen, maar tijdens het inmaakproces worden ze gedood.

Voor 6 personen. Bereidingstijd: 15 minuten. Oventijd: 25 minuten

Ingrediënten: 130 g boter • 150 g bloem • 6 g bakpoeder • 2 g zout • 130 g basterdsuiker • 100 g havermout • 250 ml karnemelk • 2 tl kaneel • 150 g blauwe bessen. Extra nodig: 6-8 weckflessen van 300 ml

Smelt de boter op laag vuur. Verwarm de oven voor op 200ºC. Zeef bloem, bakpoeder en suiker boven een beslagkom en meng de havermout erdoor. Voeg de gesmolten boter, karnemelk, noten, kaneel en zout toe en roer er snel een dik beslag van. Vet de glazen potjes in met een beetje olie en verdeel het beslag over de potjes. Zet de potjes op een bakblik en bak ze in 25 minuten gaar. Test de gaarheid met een houten satéprikker. Als die er droog uit komt, is het beslag gaar. Laat de cakejes 15 minuten afkoelen. Serveer met blauwe bessen.

Voor het wecken

Doe op de cakejes 2 flinke eetlepels jam en sluit de potjes af. Zet de potjes naast elkaar in een pan met water en breng aan de kook. Laat 20 minuten koken (meet de tijd vanaf het moment dat het water kookt). Haal ze uit het water en laat afkoelen. De cakejes zijn zo enkele maanden houdbaar.