Placeholder

Gebraden beenham: glazuur en pekelen

Lekker feestelijk, zo’n grote gebraden ham op tafel. Heel handig ook als je veel eters krijgt.

Lekker feestelijk, zo’n grote gebraden ham op tafel. Heel handig ook als je veel eters krijgt.

In Vriendin 12 staat een recept voor een heerlijke gebraden beenham met honing-mosterd-glazuur. Wij geven de recepten van nog 3 heerlijke glazuren én het recept om zelf je beenham te pekelen.

Glazuur van hoisinsaus, knoflook en gember
Meng 3 eetlepels hoisinsaus, 2 eetlepels honing, 1 eetlepel bruine suiker, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 eetlepel gemberpoeder en 2 eetlepels zonnebloemolie. Smeer de ham hiermee in en bereid volgens het recept in Vriendin 12.

Koffieglazuur (Vreemd? Nee hoor, echt superlekker!)
Meng 2 eetlepels stroop, 2 eetlepels bruine suiker, 2 theelepels instant oploskoffie (opgelost in 2 eetlepels heet water), de geraspte schil van 1 sinaasappel en 2 eetlepels zonnebloemolie. Smeer de ham hiermee in en bereid volgens het recept in Vriendin 12.

Vijgen-dadel-glazuur
Pureer in een keukenmachine 2 verse vijgen (met schil), 50 gram ontpitte dadels, de geraspte schil van 1 citroen, de geraspte schil van 1 sinaasappel en 2 eetlepels sinaasappelsap. Smeer de ham hiermee in en bereid volgens het recept in Vriendin 12.

Zelf ham pekelen?
Het is niet nodig, want je kunt gepekelde ham gewoon kant-en-klaar kopen, maar het is wel een keer leuk om te doen. Het duurt even, maar dan heb je het wel helemaal zelf gedaan! Leg de slager uit waarvoor je het stuk vlees nodig hebt, dan kan hij het op maat snijden. Een hele beenham weegt namelijk al snel zes kilo!

Ingrediënten:
– 1 l water
– 30 g (kleur)zout
– 60 g bruine suiker
– 1 laurierblaadje
– 5 gekneusde pimentbollen
– 10 gekneusde peperkorrels
– 1 stuk rauwe ongepekelde ham met een stuk vet op de buitenkant

Aan de slag:
Breng het water met de overige ingrediënten aan de kook en laat afkoelen. Prik met een lange, dunne naald gaatjes in de ham en leg twee dagen afgedekt in de marinade. Zorg ervoor dat de ham onder het vocht staat.