Culinair

5 praktische tips om gezondere boodschappen in huis te halen

Je gezonde eetpatroon laten versloffen? Het is best lastig om de draad weer op te pakken. Met deze simpele tips maak je het jezelf makkelijker.

1. Maak een boodschappenlijst

Kijk voor je boodschappen gaat doen in je koelkast en keukenkastjes om te bepalen wat je nodig hebt. Je kunt meteen online of in de folder kijken welke producten in de aanbieding zijn, om een extra voordelig weekmenu samen te stellen. Houd je in de supermarkt aan de boodschappenlijst die je van tevoren hebt opgesteld.

Lees ook: Zo stel je het perfecte boodschappenlijstje samen

2. Doe geen boodschappen met een lege maag

Een oude tip die je vast al eens gehoord hebt: ga geen boodschappen doen met een lege maag. De kans dat je dan zwicht om iets lekkers in je winkelwagen te leggen, is groter als je trek hebt.

3. Ga naar de markt

Op de markt kun je de seizoensproducten voordelig kopen. Aan het einde van de dag worden producten vaak extra afgeprijsd.

4. Winkel vooral in de buitenste paden van de supermarkt

In veel supermarkten vind je de gezondste producten in de buitenste paden: groenten, brood, vlees en andere versproducten zijn vaak aan de rand van de winkel te vinden. Is dat in jouw supermarkt ook zo? Probeer de gangpaden in het midden de volgende keer zoveel mogelijk te ontwijken.

5. Lees etiketten

Het ene product is het andere niet. Ben je benieuwd welke variant van een product het meest gezond is, neem dan eens de tijd om de etiketten te vergelijken. Het kost wat tijd, maar dan weet je voortaan wel wat voor jou de beste keuze is.

Lees ook: Weet wat je eet! Snelcursus etiketten scannen

Niet altijd zin om te koken?

Ook als je alleen woont of als niet het hele gezin mee-eet is het handig om meerdere porties te koken. Vooral sauzen en soepen zijn makkelijk om in te vriezen. De volgende keer dat je haast hebt, hoef je alleen maar je maaltijd te ontdooien en op te warmen.

Lees ook: De houdbaarheidsdatum, hoe serieus moeten we die nemen?

Beeld: Unsplash

Reageer op dit artikel