afkoelen bij hitte

15 tips om jezelf koel te houden als je geen airco hebt

Wie deze dagen een airco tot haar beschikking heeft, mag in haar handjes knijpen. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om jezelf koel te houden.

1. Kies voor kleding van een luchtige stof, zoals linnen. Je bedekte huid is meteen beschermd tegen de zon.

2. Sport niet te intensief, zeker als je dat normaal ook niet doet. Dat betekent niet dat je alleen maar stil moet zitten, maar je iets minder inspannen dan normaal is prima.

3. Houd je polsen even onder stromend water en koel je voeten in een voetenbad. Dit helpt om je lichaam af te koelen.

4. Drink een kopje thee. Dat klinkt gek, maar door de warme drank krijgt je lichaam ook een signaal van de warmte, waardoor je interne thermostaat je zal proberen te koelen.

5. Open de ramen en deuren pas als het buiten kouder is dan binnen. Dat is met dit weer meestal alleen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Sluit de gordijnen, zeker als de zon op het raam brandt.

Maken: De lekkerste waterijsjes met fruit

6. Zoek de verkoeling van openbare ruimtes op: een eetcafé, bibliotheek of museum met airco doet extra goed op warme dagen. Lucky you als ze op je werk airco hebben.

7. Neem een flesje water mee als je onderweg bent. Gewoon voor de zekerheid, stel dat je in de file belandt of de trein storing heeft.

8. Een ventilator koelt de ruimte niet echt af, maar het briesje maakt de warmte wel een stuk draaglijker.

Lees ook: 5 podcasts om deze zomer te luisteren

9. Breng een bezoek aan familie of vrienden met een koeler huis. Gezellig, en extra fijn als je eigen huis veranderd is in een sauna.

10. Eet niet te zwaar. Als je spijsvertering hard aan werk moet, kan je lichaam minder makkelijk afkoelen. Wat dacht je van een salade met meloen en rauwe ham? Schrap daarentegen geen maaltijden. Het is belangrijk om goed te blijven eten en drinken.

11. Apparaten zoals je computer en de verlichting geven warmte af. Zet alles wat je niet gebruikt uit.

Dit is pas verkoelend: 5 waterparken in Europa voor op je wishlist

12. Leg je erbij neer dat het warm is. Erover klagen lucht soms op, maar helpt niet écht. Accepteer dat het warm is en het tempo een tandje lager ligt de komende dagen.

13. Blijf op de warmste momenten van de dag binnen. Ga je toch naar buiten? Wapen je met zonnebrandcrème en een zonnebril. Draag bij voorkeur een hoed of pet om je hoofd te beschermen.

‘Let goed op kwetsbare mensen’

14. Voor ouderen, kinderen en zieken is de hitte extra zwaar. Houd daarom waar je kunt een oogje in het zeil bij je oude tante of die vriendelijke dame van het einde van de straat.

15. Zorg dat je afkoelt voor je naar bed gaat. Eenmaal in bed is het extra lastig om af te koelen. Met deze tips slaap je ook tijdens bloedhete zomernachten.

Beeld: Unsplash