Zó houd je je huis gezond in de winter

Zó houd je je huis gezond in de winter

Wanneer het buiten koud is en de verwarming binnen lekker aan staat, ben je waarschijnlijk minder snel geneigd om een raam open te zetten. Toch is het juist in de winter erg belangrijk om je huis goed te ventileren. Zo voorkom je dat vocht de overhand krijgt en er schimmel kan ontstaan. 

Te veel vocht in je woning kan schade aanrichten en is met name slecht voor je gezondheid. Zo kun je last krijgen van klachten als hoofdpijn, slaapproblemen en longaandoeningen. Door je huis goed te ventileren, kun je deze klachten voorkomen. Maar hoe ventileer je je huis op de juiste manier en wat kun je nog meer doen om van je huis een gezonde leefomgeving te maken in de winter? 

Luchten

In de winter is het logisch dat je de deuren en ramen niet te lang open wilt zetten. Je stookt immers niet voor de buren. Maar met even luchten ben je er helaas niet, want dit zorgt niet voor voldoende luchtstroom in huis. Het zorgt alleen voor een korte, frisse wind, maar die verdwijnt ook weer snel uit je woning. 

Ventileren

Voor het ventileren van je huis is het goed om de ventilatieroosters altijd open te zetten. Vooral als je gaat douchen of koken is het belangrijk om extra goed te ventileren. Zet tijdens het douchen de ventilatie op de hoogste stand of zet het raam van de badkamer een half uur open. Tijdens het koken is het belangrijk om de afzuigkap aan te zetten. 

Lees ook: Was binnen drogen? Hier moet je op letten

Schimmel voorkomen

Om te voorkomen dat er schimmel ontstaat in je woning, is het belangrijk om de temperatuur nooit lager te zetten dan 15 graden. Als de temperatuur lager is, dan kunnen de muren vochtiger worden, wat kan leiden tot schimmelvorming. 

Houd alles droog

Om ervoor te zorgen dat het minder vochtig wordt in je woning, is het slim om na het douchen de douchecabine droog te maken en te zorgen voor goede ventilatie van de badkamer. Houd de deur van de badkamer hierbij zo veel mogelijk dicht. Als het weer het toelaat is het verder handig om de was buiten te laten drogen.

Poetsen en schrobben

Het is natuurlijk altijd fijn om je huis schoon te houden, niet alleen voor het oog, maar ook voor je gezondheid. Stof zorgt namelijk voor vervuiling van de lucht in huis. Zeker als je meer dan tien uur per dag binnen zit, is het verstandig om regelmatig te stofzuigen en af te stoffen. Vooral in de wintermaanden is het belangrijk om je huis schoon te houden, omdat bacteriën en virussen je vervelend ziek kunnen maken. Vergeet vooral niet oppervlakten zoals de toiletpot, deurklinken en schermen. Zo ga je met een gezond huis de winter in.

Vriendin’s favoriet

Dit warmtekussen combineert draadloze infraroodwarmte met een knusse gebreide stof. Deze katoenmix charmeert met zijn romantische uitstraling, terwijl stevig katoen de achterkant siert. Een stijlvolle, warme blikvanger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Groener Wonen, Livios.be, GGD Groningen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.</strong>