Op deze manier maak je een natuurstenen vloer het beste schoon

Op deze manier maak je een natuurstenen vloer het beste schoon

Een natuurstenen vloer in je woonkamer, badkamer of keuken ziet er prachtig uit. Maar het onderhoud van zo’n vloer is niet altijd even makkelijk. Natuursteen is namelijk erg gevoelig, waardoor je tijdens het schoonmaken op een aantal belangrijke dingen moet letten.

Er zijn veel verschillende soorten natuursteen. Denk bijvoorbeeld aan marmer, graniet, kalksteen, leisteen, kwartsiet en travertin. Heb je een natuurstenen vloer of verhuis je naar een woning met zo’n vloer, dan is het goed om te weten dat onderhoud extra belangrijk is. 

Stofzuigen en dweilen

Ten eerste is het bij een natuurstenen vloer belangrijk dat je hem regelmatig stofzuigt en dweilt. Houd er bij het stofzuigen rekening mee dat je een zachte borstel gebruikt, zodat er geen krassen ontstaan. Wanneer je gaat dweilen is het belangrijk om lauwwarm water te gebruiken met een zacht schoonmaakmiddel. Middelen die je moet vermijden zijn: azijn, citroen en baking soda. Let er verder op dat het schoonmaakmiddel een lage pH-waarde heeft. Verder is het belangrijk om niet te nat te dweilen, omdat water in de vloer kan trekken. 

Lees ook: Vlekken op je fluwelen bank? Zó kun je hem het beste schoonmaken

Grondig reinigen

Niet alleen stofzuigen en dweilen is belangrijk, het is ook goed om de vloer eens in de zoveel tijd grondig te reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Vraag advies bij de winkel waar je de vloer gekocht hebt of aan een andere specialist. Gebruik in ieder geval nooit schuurmiddelen of chemische producten. 

Vlekken verwijderen uit een natuurstenen vloer

Hoewel een natuurstenen vloer gevoelig is, moet er natuurlijk ook gewoon op worden geleefd. Het is dan ook onvermijdelijk dat er vlekken ontstaan. Zure producten zoals rode wijn, citroensap en tomatensap zijn over het algemeen het meest vervelend voor de vloer. Maar als je de vlek meteen wegveegt, het oppoetst met lauwwarm water en daarna droogt, is de kans groot dat het allemaal wel meevalt.

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: schoonmakenmetmarja.nl, natuursteenrenovatie.be
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.