Dít gebeurt er met je lichaam als je regelmatig plankt

Dít gebeurt er met je lichaam als je regelmatig plankt

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet iedere dag zin hebt om naar de sportschool te gaan. Gelukkig is daar het simpele ‘planken’ wat je gemakkelijk thuis kunt doen. Plank jij regelmatig? Dit doet deze oefening voor je lichaam.

Planken is natuurlijk een effectieve oefening voor het trainen van je buikspieren. Maar deze oefening heeft nog veel meer positieve eigenschappen, van het versterken van je rugspieren tot het verbeteren van je flexibiliteit. 

Goed voor je rug

Regelmatig planken is goed om de spieren in je onderrug te versterken. Dit helpt je in het dagelijkse leven, omdat je makkelijker zware gewichten kunt tillen, beter kunt springen als je andere sporten beoefent én over het algemeen wordt je romp stabieler. 

Niet blessuregevoelig

Wanneer je de oefening goed uitvoert, is planken over het algemeen niet blessuregevoelig. Dat komt doordat je alleen je eigen lichaamsgewicht gebruikt. Vooral beginnende krachttrainers kunnen namelijk last krijgen van blessures, wanneer ze gebruikmaken van extra gewichten. 

Planken stimuleert de spieropbouw

Wanneer je plankt, daag je je lichaam uit. Dagelijks planken helpt om calorieën te verbranden en spieren op te bouwen.

Verbetert je houding

In veel gevallen is de reden van een slechte houding dat de spieren in de rug, schouders en nek onvoldoende getraind zijn. Door regelmatig te planken versterk je de spieren die je nodig hebt voor een goede houding. 

Lees ook: Waarom het zo goed is om bekkenbodemspier oefeningen te doen

Planken maakt je flexibeler

Als je regelmatig plankt, helpt dat je om flexibeler te worden. Tijdens de oefening rek je namelijk de spieren in je schouders, dijen, kuiten, voeten en zelfs je tenen uit. Dit zorgt ervoor dat je in het dagelijks leven flexibeler wordt en het vermindert de kans op blessures tijdens het sporten. 

Mentale voordelen van planken

Planken heeft de eigenschap dat het bepaalde spieren uitrekt die we bij stress vaak aanspannen. Het uitrekken van deze spieren kan je mentaal beter laten voelen. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep en merk je dat de spanning zich opbouwt in je rug, schouders en bekken? Neem dan dagelijks de tijd om even te planken. Ten eerste is het de perfecte reden om even uit die bureaustoel op te staan. 

Je kunt trots zijn op jezelf

Als je dagelijks sport, heeft dat positief effect op je geluksgevoel. Neem je dagelijks de tijd om te planken, dan zul je zien dat je dit steeds langer volhoudt. En dat zorgt natuurlijk ook voor een trots gevoel.

Tip van de redactie

Wil je graag deze zomer strak in bikini? De populaire Tunturi Fitnessmat biedt door het dikke materiaal zachte steun bij jouw buikspieroefeningen en andere work-outs. Download je de gratis Tunuri trainings app dan krijg je er duizenden geanimeerde fitnessoefeningen, instructies en work-out video’s bij. Voor meer info klik op onderstaande button.

Tunturi Fitnessmat

Bron: Freundin
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.