Bank

Vlekken op je fluwelen bank? Zó kun je hem het beste schoonmaken

Na een drukke dag is de kans groot dat je ‘s avonds lekker op je fluweelzachte bank ploft. Deze fluwelen stoffen, zoals velours, zijn tegenwoordig namelijk erg populair. Zo zien we ze vaak voorbijkomen in woonprogramma’s en in woonwinkels. Het ziet er prachtig en luxe uit, maar een vlek kan de stof snel verpesten. Dit kun je het beste doen om vlekken er goed uit te krijgen. 

Als er een vlek in je velours of fluwelen bank of kussen zit, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Wanneer de vlek te lang blijft zitten, krijgt hij de kans om in de stof te trekken en wordt het moeilijker om de vlek eruit te krijgen. 

Droge doek

Leg nadat de vlek is ontstaan meteen droge doek of keukenpapier op de vlek. Zorg ervoor dat je niet te hard dept of wrijft, maar duw de doek er een tijdje stevig op. Het handige aan fluweel is dat deze manier van schoonmaken vaak al voldoende is. Stoffen, zoals velours stoten van zichzelf vaak al vuil en water af. 

Sopje

Nadat je zoveel mogelijk van de vlek verwijderd hebt, pak je er een extra zachte doek bij. Denk bijvoorbeeld aan een microvezeldoek. Meng vervolgens lauwwarm water met een druppeltje afwasmiddel of wasverzachter. Doop daarna de zachte doek in het sopje en wrijf voorzichtig over de vlek. Hierbij is het belangrijk dat je niet tegen de polen van de stof ingaat, maar met de stof mee wrijft. Zo voorkom je dat de stof beschadigt. 

Lees ook: Zó maak je matte keukenkastjes het beste schoon

Fluweel drogen

Om verdere vorming van vlekken te voorkomen, kun je de plek drogen met een föhn. Houd deze niet te dicht bij de stof, want anders kan het verbranden. En brandplekken zijn vlekken, die ontzettend lastig zijn om te verwijderen. Na het drogen kun je het velours of fluweel weer in vorm krijgen met een fluweelborstel. 

Verwijder kruimels van je fluwelen bank

Voor het onderhoud van velours of fluweel is het belangrijk dat je de stof regelmatig stofzuigt. Kruimels en ander vuil kunnen niet alleen vlekken veroorzaken, maar ze kunnen ook gaan schuren op de stof, waardoor deze beschadigt. Door meubels van fluweel minimaal een keer per week te stofzuigen, voorkom je dat dit gebeurt.

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Max Vandaag, vtwonen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.