Fototoestel of smartphone: voor- en nadelen

Fototoestel of smartphone: voor- en nadelen

Heb je op vakantie een fotocamera nodig? Of maak je met een smartphone net zulke leuke vakantiekiekjes?

Heb je op vakantie een fotocamera nodig? Of maak je met een smartphone net zulke leuke vakantiekiekjes?

Wikken en wegen
Een paar jaar geleden had je echt een compactcamera nodig om mooie foto’s te maken, maar tegenwoordig kun je ook met je smartphone prachtige plaatjes schieten. Let bij het kiezen niet alleen op het aantal megapixels: ook de sensor (bepaalt het beeldformaat, de resolutie en de scherptediepte) en het diafragma (de lichtopening van de lens) zijn belangrijk voor de kwaliteit.

Lens voor erbij 
Lenzen voor de smartphone zijn niet zo goed als dure lenzen voor een camera, maar het is wel leuk om hiermee verschillende ‘effecten’ uit te proberen en hierdoor wél optisch te kunnen zoomen.

Energievreter
Een smartphone heeft naast de camerafunctie nog veel meer mogelijkheden, en dat vreet energie. Een fotocamera heeft dat niet. Die batterij gaat daarom een stuk langer mee en je kunt hem vaak ook nog vervangen. Dat kan niet bij elke smartphone.

Zoomen
Pluspunt van een camera: je kunt er optisch mee zoomen. Met een smartphone kun je ook zoomen, maar alleen digitaal. Dan wordt eigenlijk een uitsnede uit een foto gemaakt, waardoor de kwaliteit minder goed is.

Lekker compact
Een smartphone heb je vaak toch al op zak en neem je makkelijker mee dan een fotocamera. Al zijn er nu ook compactcamera’s die heel klein zijn en bijna niks wegen. Echter: hoe beter
de zoom, des te groter de camera.

Foto's bewerken
Met een app op je smartphone heb je binnen een paar minuten je foto bewerkt. Dat gaat met foto’s op de camera lastiger: die moet je eerst op de computer zetten en je hebt een programma nodig waarmee je ze kunt bewerken.

Leuk: je foto's meteen delen!
Voordeel van de smartphone: je kunt je foto’s en filmpjes meteen met familie en vrienden delen. Er bestaan ook SD-kaartjes voor in een fotocamera met een wifi -functie, maar hierbij kun je niet – zoals bij een mobiel – terugvallen op je databundel wanneer je ergens bent waar geen wifi is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen