Placeholder

3 redenen waarom broers en zussen ons gelukkig en gezond houden

Vandaag is het Nationale Broer en Zus Dag. Dé perfecte dag om even stil te staan bij de waarde van jouw broer(s) en/of zus(sen).

Broers en zussen

Je kon ze vroeger wel achter het behang plakken. Zussen lenen je kleding zonder het netjes te vragen. Broers halen het bloed onder je nagels vandaan met de flauwe vrouwengrapjes. En je ouders? Die moesten noodgedwongen hun aandacht zien te verdelen over jullie.

Stiekem doet dat er nu helemaal niet meer toe. Die kleine pesterijtjes blijven, maar je zou je broer(s) of zus(sen) niet willen missen. De wetenschap onderzocht waarom. Het hebben van een broer of zus maakt je namelijk gelukkiger en gezonder.

Heb je geen broers of zussen? Veel van onderstaande bevindingen zijn gelukkig ook van toepassing op goede vriendschappen.

1. Ze maken je gelukkig

Je boer of zus ken je al je hele leven. Jullie hebben daarom talloze herinneringen samen, ook al heb je dat misschien niet altijd door. Denk maar aan alle vakanties, de grapjes die alleen jullie begrijpen. Het beïnvloedt je geluk op de lange termijn. Het is vergelijkbaar met een goede vriendin die je al vanaf de peuterspeelzaal kent. Op latere leeftijd kun je nog veel hebben aan mensen die je al zo lang kennen. Als er moeilijke tijden aanbreken bijvoorbeeld. Je broer of zus weet precies wat je dan nodig hebt. 

2. Zussen zijn goed voor de mentale gezondheid 

Uit onderzoek naar de dynamiek binnen 395 gezinnen, bleek dat een zus veel steun kan bieden. Zussen zouden het gevoel van eenzaamheid en angst kunnen verminderen en steun bieden bij het reguleren van emoties. Ouders zelf bieden hierin minder steun in. Dit maakt zussen dus uniek. Of de zus ouder of jonger is, maakt volgens dit onderzoek niet uit. 

3. Door sociale banden blijven we gezond

We nemen kritiek of opmerkingen vooral aan van familie en vrienden. In een onderzoek gaf 43% van de respondenten aan dat het advies van familie of vrienden erg serieus genomen wordt. Neemt jouw broer of zus geen blad voor de mond als hij of zij denkt dat je afglijdt? Dan is je broer of zus dus van grote invloed als het gaat om je gezondheid. Ook is uit onderzoek gebleken dat we tot wel 7,5 jaar langer leven bij het hebben van goede sociale contacten met familie en familie. Houd je broers, zussen én vrienden dus dichtbij je!