Placeholder

Stefanie: vergeven

Stefanie komt een vrouw tegen waarmee ze een tijdje terug een discussie mee had. Ze probeert haar ergernis van zich af te schudden. 

Stefanie komt een vrouw tegen waarmee ze een tijdje terug een discussie mee had. Ze probeert haar ergernis van zich af te schudden.

Adriana is in de speeltuin van de kinderboerderij. Ik zit op het terras te lezen. Dan zie ik blonde Dolly. Als er niets gebeurd was, had ik haar een mooie blonde vrouw genoemd. Blonde Dolly heeft haar twee grote dochters bij zich. Net als die keer dat Dolly en ik allebei naast het zwembadje zaten.

Grote meiden 
Ik was toen met Adriana en twee meisjes, die bij ons logeerden, naar de kinderboerderij gegaan. Adriana speelde met één van de meisjes in de speeltuin. Het andere meisje speelde in het zwembadje met een zwemvlot. De grote meiden van blonde Dolly pakten het overgebleven vlot. Zij wilden het vlot van mijn logeetje ook hebben, maar mijn logeetje wilde er nog mee spelen. De meiden gingen voor haar staan en zeiden:
‘Geef nou maar.’
‘Wil je niet meewerken ofzo?’
Mijn logeetje zei niets terug. Wat moet je als zevenjarige zeggen tegen twee oudere meiden die op je in praten?

Verontwaardigd
Ik moest ingrijpen, maar mijn logeetje was mij voor. Krachtig duwde ze het vlot in de richting van de grote meiden, die achteruit deinsden. Blonde Dolly stond op.
‘Doe even normaal!’ zei ze tegen mijn logeetje. Toen stond ik op.
‘Zo praat je niet tegen een kind’, berispte ik blonde Dolly.
‘Ze duwde zomaar het vlot naar mijn dochters’, zei blonde Dolly verontwaardigd.
‘Nou, niet zomaar’, antwoordde ik.
‘Wij deden niets’, zei één van de grote meiden.
‘Dat weet ik, liefje’, antwoordde blonde Dolly.

Flauw 
Ik sloeg een arm om mijn logeetje heen en zei vriendelijk tegen de grote meiden:
‘Ik snap dat jullie nog een vlot willen, maar het is flauw om samen voor haar te gaan staan en op haar in te praten.’
‘Je hoeft het vlot niet te geven’, zei ik tegen mijn lieve logeetje. Ze heeft de rest van de middag nog heerlijk gespeeld en het is intussen al zo lang geleden. Waarom roept blonde Dolly nog steeds negatieve emoties bij me op?

Vriendelijkheid
Ik lees verder uit het boek: ‘Liefdevolle vriendelijkheid.’ Ik heb blijkbaar nog niet veel van het boek geleerd. Eigenlijk zou ik blonde Dolly vriendelijk moeten groeten. Zo ver ben ik nog niet, maar ik schud mijn ergernis van me af.
Adriana komt naar mij toe.
‘Wil je een ijsje?’ vraag ik. We lopen langs de mooie, blonde vrouw naar het ijsloket. Straks ga ik verder lezen. Wie weet hoe liefdevol ik nog word. Ik heb het boek nog niet uit…

OVER STEFANIE

Stefanie (44) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 7 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 18 jaar!