Stefanie (1)

Stefanie: ‘Ik moet toch ook gewoon zwaar werk kunnen doen?’

De leidingen in ons huis worden vervangen. Mijn partner is daarom met een vriend de vloer en ondervloer aan het verwijderen. Een andere vriend graaft buiten een put uit en maakt een sleuf.

Zwaar werk

‘Ik kan Jesper wel helpen met stenen sjouwen!’ roep ik naar de heren die in de hal bezig zijn.
‘Dat doen wij zo wel. Het is vies en zwaar werk!’ wordt er terug geroepen.
Hm, dat is toch niet meer van deze tijd? Ik moet toch ook gewoon zwaar werk kunnen doen? Toegegeven, mijn spierballen zijn niet van topkwaliteit, maar de wil is er. Om me nuttig te maken, zet ik koffie voor de heren, hang de was op en maak boven wat schoon. Als ik niets meer kan bedenken, ga ik met mijn jongste dochter naar het tuincentrum. Voor haar zijn het lawaai, heen en weer geloop en de koude vlagen door openstaande deuren ook niet gezellig.

Spannend

Als we weer thuis komen, zijn de mannen nog druk bezig. Ze zullen wel honger hebben. Zodra er geen planken meer in de weg liggen, ga ik de voorraadkast in om droge ingrediënten te pakken. De rest haal ik vers uit de koelkast.
Mijn partner en ik staan allebei vaak in de keuken. Door de week kookt degene die als eerste thuis is en in het weekend doen we het om en om. Al neemt mijn vriend het koken vaker voor zijn rekening. Zeker als er bezoek is. Wanneer de volwassen kinderen thuis komen, doe ik het ook wel. Maar voor andere mensen vind ik het spannend. Ik bak graag taarten en koekjes, maar ben geen creatieve kok. Vlees bereiden is sowieso lastig, omdat ik dat zelf niet eet. En als er andere mensen bij zijn, wil ik er iets speciaals van maken.

Balletjes

In plaats van grote gehaktballen, maak ik een pan vol kleine balletjes. Dat ziet er leuk uit bij de mie. Voor de vegetariërs onder ons, heb ik een champignongerecht. Lekkere verse boontjes erbij. Simpel, maar ik serveer het met schaaltjes sla, cashewnootjes, cassavekroepoek en pindasaus erbij. Zo lijkt het toch wat.
‘Dat ziet er goed uit! Lekkere balletjes. Hoe maak je die? Wat is dit voor pindasaus? Lekker!’ Veel complimenten voor een eenvoudige maaltijd. Missie geslaagd!

We hebben de rollen weer eens teruggedraaid. Stel je voor dat er straks geen vrouw meer in de keuken staat en daar campagnes over komen: ‘Er zouden meer vrouwen in de keuken moeten staan.’
Zo veel mogelijk gelijkheid! Al mag je best je eigen specialiteiten en liefhebberijen houden, welke rol je daarbij ook inneemt. Laat mij dit weekend maar een vrolijke Sinterklaastaart bakken!

Lees ook: ‘Ergernis is van haar gezicht te lezen’

Over Stefanie

Stefanie (49) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.