Stefanie (1)

Stefanie: ‘Het lijkt of de zwarte kraaloogjes mij smeken om hulp’

Er zijn muizen in het kantoor. We horen ze op de plafondplaten trippelen. Ik ben niet bang voor de knaagdiertjes met hun schattige kraaloogjes en fluffy vacht. Maar we moeten er vanaf.

Ongedierte

Misschien zijn het er nu één of twee, maar muizen vermenigvuldigen zich snel, wat kan zorgen voor een plaag. Dan vallen de lieve beestjes ineens onder ongedierte.
Gelukkig houdt hier niemand van barbaarse methodes met gif of klemmen, waarin een muis met zijn lijfje vast komt te zitten. We hebben twee diervriendelijke vallen: buisjes met luchtgaatjes. Aan het eind smeren we een beetje pindakaas. Als er een muis in loopt, gaat de ingang dicht, maar kan er geen pootje of staart tussen komen.

Hulp

In beide buisjes zit een muis. Eén is dood. De ander loopt angstig heen en weer. De dode muis is helemaal in tact. Misschien is hij, ondanks de diervriendelijke klem, overleden door stress, al ligt hij er vredig bij.
Muizen kunnen niet goed zien en zijn afhankelijk van hun reukvermogen, tastzin en gehoor. Toch lijkt het of het levende muisje mij doordringend aankijkt en de zwarte kraaloogjes mij smeken om hulp.
Voordat ik het muisje vrij laat, rol ik ministukjes brood tussen mijn duim en wijsvinger en druk ze door de luchtgaatjes. Het duurt even, maar dan pakt de muis een stukje tussen zijn pootjes en knabbelt het op. Hij gaat in ieder geval met een volle buik de wijde wereld in.

Vrij

Ik fiets voorzichtig, zodat de muis, die met val en al in de fietstas zit, niet te veel heen en weer schommelt. Al gauw ben ik buiten de bebouwde kom, tussen de weilanden. Achter het bedrijventerrein zijn vijvers gecreëerd, om de natuurlijke habitat voor veel dieren in stand te houden.
Als ik ver genoeg van de bebouwing af ben, stop ik op een plek waar boompjes staan en bladeren op de grond liggen. Hier kan de muis zich verstoppen. Zal hij het overleven? Aalscholvers die hier soms trots, met wijd opengeslagen vleugels op een lantaarnpaal zitten, talen niet naar muizen, maar loeren naar het water, op zoek naar vis. Maar buizerds en bruine kiekendieven houden wel van een muizenmaaltje. Wellicht heeft de muis weinig overlevingskans en roofvogels verdienen ook voedsel. Ik laat het aan de natuur over, maar geef het muisje toch een kans, door het op deze beschutte plek uit te zetten.
Als het muisje door heeft dat het vrij is, loopt het de opening van de val uit en begint te rennen. Roetsj, voordat ik het besef, is het verdwenen.

Lees ook: ‘Voor iedereen die vannacht wakker ligt’

Over Stefanie

Stefanie (49) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.