Stefanie (1)

Stefanie: ‘Ik blijf een ouderwetse oen’

Als mijn jongste dochter en ik voor het slapen gaan nog even praten, mag ik best iets over vroeger vertellen. Dat is voor mijn kind alsof ze naar een historisch verhaal luistert. Verder vermijd ik het woord ‘vroeger.’

Vooral wanneer het over schermtijd of social media gaat. Het scherm staat met stip op 1 onder de generatiekloofveroorzakers. Logisch, voorheen was ‘het scherm’ de televisie. Een computer met Pacman was wel heel modern toen ik een jonge tiener was. Vanaf de ouderwetse kant van de kloof probeer ik het moderne scherm positief te benaderen.

‘Het scherm’

Ik vind dat mijn jongste dochter leuke ideeën van het internet plukt. Dan zie ik haar dansen of knutselen. Maar ja, ze maakt wel erg veel gebruik van ´het scherm´. Hoewel ik met social media probeer mee te komen, blijf ik een ouderwetse oen. Toch probeer ik mijn dochter te begeleiden en moet ik wel eens de supervisor uithangen. Een generatiekloof is hierbij onvermijdelijk. Maar ik heb begrip voor het puberhart. Dat heeft dezelfde gevoelens als ik vroeger had. Het heeft alleen een modern jasje aangetrokken.

Nieuwe generatie

Basisgevoelens zijn van alle tijden, net als liefde voor dieren, witte rozen en de slappe lach. Dat zit allemaal op een tijdloos level. Als mijn partner en ik naar een afspraak zijn geweest, terwijl onze dochter alleen thuis was, klopt ons vooroordeel niet: ze zal wel weer met haar smartphone bezig zijn. We ruiken het direct als we een voet over de drempel zetten. Wanneer we de kamer in komen, staat het eten klaar: rijst, bonen, een kipburger voor mijn partner en een vegaburger voor mijn dochter en mij. ‘Ik heb gekookt,’ zegt onze dochter trots. Toen ik elf jaar was, bakte ik hoogstens een cake. Deze generatie is superzelfstandig! Het eten smaakt goed en we krijgen ijs toe. Dat dessert is eigenlijk voor zondag bedoeld. Onze dochter wist natuurlijk dat we daar, na haar goede daad, niet over zouden zeuren. De slimmerik!

Regenboog

Op zondagochtend ben ik als eerste beneden. Ik dacht dat het mooi weer zou worden, maar door een mengeling van hemelsblauw en grijze wolken vallen er druppels naar beneden. Er verschijnt een regenboog. Het symbool voor geluk is niet aan mode onderhevig en laat generatiekloven voor even verdwijnen. Jong en oud wordt blij van dit natuurfenomeen. Jammer dat mijn jongste dochter nog slaapt. Gelukkig leven we in het digitale tijdperk. Ik maak een foto en stuur die naar mijn lieve, moderne rainbowgirl. Dan kan ze de kleurenboog straks toch zien. Superhandig, dat scherm!

Lees ook: ‘Zo valt mijn irritante moedertrekje vast niet op’

Over Stefanie

Stefanie (48) adopteerde de kinderen van haar vriend. Tien jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie.