12 tips hoe je nu al kunt sparen voor je volgende droomreis

12 tips hoe je nu al kunt sparen voor je volgende droomreis

Droom je al tijden van een bepaalde reis? Of het nu gaat om een exotisch tropisch eiland, een avontuurlijke bergbeklimming of een culturele ontdekkingsreis, een grote vakantie vergt flinke financiële planning. Met de volgende tips lukt het om je droomvakantie bij elkaar te sparen.

Sparen voor een grote vakantie

Als je droomvakantie vooral voelt als een verre fantasie en niet als een werkelijkheid, is het tijd om er bewust voor te sparen. Ja, reizen is duur, maar als je echt graag dat ene land wil bezoeken, dan gaat het je lukken ook. De volgende tips helpen je bij het sparen voor een grote vakantie.

Lees ook: 5 manieren om snel € 1000 bij elkaar te sparen

Tips

Niet iedereen ziet sparen als een hobby, maar in dat geval kun je er wel een sport van maken. Op de volgende manieren spaar je niet alleen bewust, maar komt de volgende grote vakantie daadwerkelijk dichterbij.

Doelgericht denken

Dit klinkt simpel, maar stel jezelf de vraag waar je naartoe wilt. Een exotische bestemming, historische plekken, of een bruisende metropool? Zodra je je reisdoel hebt bepaald, kun je opzoeken wat je droomreis kost en kun je gericht gaan sparen.

Budgetplanning

Nu je weet wat de reis kost, is het tijd om een realistisch budget voor je vakantie te maken. Bepaal hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten en hoe lang het dan duurt voor je de reis kunt maken. Een goed overzicht helpt je om je spaardoelen te bereiken.

Houd ook rekening met inflatie. Los van het hoog- of laagseizoen zullen de prijzen ongetwijfeld alleen maar blijven stijgen de komende jaren. Daardoor kan je droomreis uiteindelijk duurder uitvallen dan gebudgetteerd.

Geen impulsaankopen

Wees streng voor jezelf en vermijd impulsaankopen. Denk twee keer na voordat je die extra paar schoenen of het zoveelste gadget koopt. Het geld dat je bespaart, kun je in je reispotje stoppen. En heb je weer een digitale mand gevuld met kleding? Klik dan weg als je de items niet écht nodig hebt.

Lees ook: 5 simpele tips om elke week geld te besparen

Geld verdienen

Kijk naar mogelijkheden om extra inkomsten te genereren naast je huidige baan. Heb je een talent dat je kunt inzetten voor wat bijverdiensten? Denk aan freelancen, online klusjes, of misschien verkoop je zelfgemaakte creaties. Verkoop kleding en producten die je niet meer gebruikt, maar nog wel bruikbaar zijn online.

Leef bewuster

Besef dat een beetje opoffering nu leidt tot een grotere beloning later. Eet eens wat vaker thuis in plaats van uit eten gaan, skip een paar keer de bioscoop, en voor je het weet, komt jouw droomvakantie in zicht. Reken daarnaast af met abonnementen die overbodig zijn. Kies voor minder streamingdiensten en vraag jezelf af of je het sportschoolabonnement echt nodig hebt.

Automatisch sparen

Stel automatische overboekingen in van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo spaar je zonder erover na te denken en bouw je je vakantiefonds op. Boek het geld direct over als je salaris hebt ontvangen. Wacht niet tot je aan het einde van de maand nog wat geld overhebt: dan spaar je waarschijnlijk minder dan je zou willen.

Korting

Maak gebruik van kortingsacties, coupons en cashback-acties om geld te besparen op je dagelijkse uitgaven. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je direct in je reisbudget stoppen. Producten als wasmiddel, vaatwastabletten, shampoo, douchegel en tandpasta kun je vrijwel altijd met korting kopen. Sla het in als er een aanbieding is, zodat je nooit de volle mep hoeft te betalen als een product ineens op is.

Thuiswerk

Overweeg om thuiswerk te doen in je vrije tijd, zoals enquêtes invullen, freelance schrijven of online tutoring. Deze extra inkomsten kunnen je vakantieplannen een flinke boost geven.

Lees ook: 6 eigenschappen van mensen die goed met hun (spaar)geld om kunnen gaan

Spaardoelen belonen

Stel tussentijdse spaardoelen en beloon jezelf als je ze bereikt. Een kleine traktatie kan je extra motiveren om door te gaan met sparen.

Digitale potjes

Gebruik apps of online tools om digitale potjes aan te maken voor verschillende reisdoelen. Hierdoor krijg je beter inzicht in je spaarvoortgang en voelt sparen leuker aan. Maak bijvoorbeeld een potje voor de vliegtickets – mits je met het vliegtuig gaat -, een potje voor het verblijf en een potje voor activiteiten en excursies. Zo maak je het behapbaar.

Reisdeals en vroegboekkortingen

Houd reiswebsites en aanbiedingen in de gaten voor deals en vroegboekkortingen. Zo kun je veel geld besparen op je reis en accommodatie. Reis buiten het hoogseizoen, indien mogelijk.

Vakantiepotje als cadeau

Willen familie en vrienden iets voor je verjaardag geven? Vraag dan om een financiële bijdrage voor je vakantiespaarpot. Zo gaat sparen (nog) sneller.

En dan: bon voyage!

Vriendin’s favoriet

Deze Princess Traveller reiskoffer heeft vier enkele wielen die ervoor zorgen dat de koffer makkelijk rolt en kantelbaar is. Op drukke luchthavens manoeuvreer je handig met de 360º roterende wielen door de massa heen, zonder ongemak te hebben van je koffer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images

Princess Traveller