1000 euro sparen

5 manieren om snel € 1000 bij elkaar te sparen

De boodschappen worden duurder, de benzineprijzen rijzen de pan uit en dan heb je nog de energieprijzen: laten we daar maar over zwijgen. Daarom is het des te meer een uitdaging om te sparen. Stel jij jezelf als doel om € 1000 te sparen? Dan helpen de volgende tips daarbij.

€ 1000 sparen

Het lijkt zo simpel, maar sparen hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. Zolang je maar niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt, houd je iedere maand (een beetje) geld over om opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven en de toekomst. € 1000 is veel geld, maar het mooie is dat iedereen dit bedrag bij elkaar kan krijgen. Het lukt de een alleen net iets sneller dan de ander. Wil jij jezelf dit als doel stellen? Dan helpen de volgende tips om dat doel sneller te bereiken.

1. Geef jezelf een deadline

De eerste stap om je doel te bereiken is het stellen van een deadline. Voor welke datum wil je € 1000 bij elkaar sparen? Wil je dat binnen een jaar doen? Drie maanden? Of misschien zelfs een maand? Hoe concreter je het doel voor jezelf maakt, hoe groter de kans dat je het behaalt. 

Benieuwd hoeveel geld je maandelijks kunt sparen volgens een deskundige? Ontdek het hier

2. Ga eens per week naar de supermarkt

Om ervoor te zorgen dat je aan het einde van de maand geld overhoudt, moet je waarschijnlijk besparen. Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn, trouwens. Maak een weekmenu en haal op één dag, als de nieuwe aanbieding ingaan bijvoorbeeld, de boodschappen. Wil je pas over een paar maanden je doel bereiken? Koop producten dan in bulk of in voordeelverpakkingen. Dat is namelijk goedkoper dan een kleine verpakking kopen. 

En als je de tijd ervoor hebt: ga naar verschillende supermarkten om de aanbiedingen mee te pakken. Koop tot slot verzorgingsproducten nooit als je de volle mep moet betalen. Er is altijd wel ergens een aanbieding voor tandpasta, shampoo en douchegel. Daardoor is het bijna zonde om het volle pond te betalen.

Meer bespaartips op de boodschappen vind je hier

3. Verkoop (opgeknapte) spullen op Marktplaats

Een manier om sneller je spaardoel te behalen, is door meer te werken. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Maar misschien kun je wel iets ernaast doen waar je geld mee verdient. Misschien maak je wel heerlijke zepen die je kunt verkopen. Of misschien ben je dol op opruimen en kun je garages van anderen aanpakken voor een vergoeding. En heb je nog een oud kastje staan waar je van af wil? Knap het op en verkoop het voor een hoger bedrag op Marktplaats. Of houd het simpel en mest de kledingkasten uit. Er zijn vast nog wel wat items die in goede staat zijn en verkocht kunnen worden. 

4. Ga vaker met de fiets (of zoek een carpool buddy)

Met literprijzen boven de € 2 is autorijden nog steeds een dure aangelegenheid. Laat de auto dus liever staan als dat kan. Het ritje naar de sportschool duurt misschien langer op de fiets, maar is wel gratis. Bovendien heb je dan je warming-up al gehad. Gebruik je je auto voor je werk? Misschien kun je bepaalde dagen carpoolen met een collega. En wellicht een open deur, maar parkeer zo min mogelijk op plekken waar het betaald parkeren is. Wie weet kun je een wijk verderop wel de auto gratis neerzetten. Dan moet je alleen iets langer lopen voor je op je bestemming bent.

5. Vermijd impulsaankopen

Op de kleintjes letten is één van de manieren om het spaardoel sneller in zicht te krijgen. Impulsaankopen zijn uitgaven die je misschien niet direct merkt in de portemonnee, maar die aan het einde van de maand wel op je budget drukken. Ben je op pad? Neem dan een hervulbare fles water mee, zodat je geen flesje hoeft te kopen zodra je dorst krijgt. Boodschappen doen? Eet dan wat van tevoren, zodat de chocoladerepen die niet op je lijstje staan net iets minder aantrekkelijk zijn.

Als je bij aankopen nadenkt of je het echt nodig hebt, kom je misschien steeds vaker tot de conclusie dat het antwoord ‘nee’ is. Probeer het eens dertig dagen uit. Wedden dat het bevalt?

Bonustip

En nog een bonustip. Maak voor je begint je inkomsten en uitgaven inzichtelijk. Daar heb je gebruiksvriendelijke apps voor (zoals Grip), maar je kunt ook een lijstje maken op de computer of op papier. Wie weet ben je dubbel verzekerd, kun je overstappen naar een ander bedrijf om de maandlasten naar beneden te brengen en merk je op dat het bestellen van kleding wel heel erg in de papieren loopt. Door bewust te worden van wat en hoeveel je uitgeeft, ga je ook bewuster je geld uitgeven. 

Veel succes! 

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.