6 eigenschappen van mensen die goed met hun (spaar)geld om kunnen gaan

6 eigenschappen van mensen die goed met hun (spaar)geld om kunnen gaan

Aan het einde van je salaris nog een stukje maand over hebben en een chronisch gat in je hand: wat doen mensen die goed met geld om kunnen gaan dan toch anders dan andere mensen?

Het geheim achter goed met geld om kunnen gaan

Geen schulden hebben (op eventueel je hypotheek na), iedere maand rondkomen en een volle spaarrekening: voor de een is dit een droom, voor de ander de werkelijkheid. Nu hoef je geen superheld of rijk persoon te zijn om dit voor elkaar te boksen. Waar sommige mensen van hun ouders leren om zo min mogelijk leningen aan te gaan, is niet iedereen zo opgegroeid. Maar met de volgende eigenschappen, bewust omgaan met geld en geduld kun je ook een stressvrij leven leiden als het om financiën gaan.

Dit zijn de eigenschappen die passen bij mensen die een ‘schuldvrij’ bestaan leiden:

1. Doelgericht

Mensen die toekomstgericht zijn, kunnen beter met hun geld omgaan. Door gelddoelen en/of spaardoelen te stellen, is het makkelijker om het geld bij elkaar te boksen dat je nodig hebt om een creditcardschuld af te betalen of om die ene reis te maken waar je al zo lang van droomt. Bereken voor jezelf hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten voor dit doel en hoe lang je er dan over doet om het doel te bereiken. Wedden dat het nu makkelijker is om gericht te sparen?

2. Verstandig

Mensen die geen schulden hebben, zijn minder gevoelig voor aanbieding en status. Ze kopen minder snel een grote auto omdat dat hen aanzien geeft, maar kiezen bewust voor een goedkoper model om kosten te besparen. Ook over aanbiedingen – hoe groot of klein ook – wordt nagedacht: is het een goede aanbieding en hebben ze het product echt nodig, of willen ze het kopen puur omdat er een kortingssticker op zit?

3. Gedisciplineerd

Achteraf betalen is een manier om sneller tot een aankoop over te gaan, terwijl je het geld (nog) niet hebt om de rekening te betalen. Het verschil tussen mensen die goed met geld kunnen omgaan en mensen die een gat in hun hand hebben, is dat zij zonder schulden zich beter aan hun budget houden. Ze geven niet meer uit dan er maandelijks binnenkomt en als ze iets willen kopen, maar het geld niet hebben, dan wachten ze tot het geld op hun rekening staat. Ook als het betekent dat je daardoor niet een jas kunt kopen of uiteten kunt gaan.

4. Geduldig

Je betaalt misschien vaker online dan daadwerkelijk in de winkel met contant geld of je betaalpas. Daardoor heb je minder overzicht van wat er nu daadwerkelijk uitgaat iedere maand. Mensen die goed met geld kunnen omgaan, zijn geduldiger wat betreft de aankopen die ze doen. Ze hebben de geen orderbevestiging nodig om zich even ‘bevredigd’ te voelen. Ook gaan ze minder snel tot impulsaankopen over omdat ze op de toekomst gericht zijn: een huis voor de lange termijn en hun pensioen is belangrijker dan nu de trendy designerschoenen te kopen die maar één seizoen hip zijn.

5. Verantwoordelijk

Schuldenvrij leven komt met een bepaalde verantwoordelijkheid. Weten dat je niet boven je stand kunt leven, omdat het financieel ongezond is. Kijk eens naar je eigen huishoudboekje. Ben je oververzekerd? Kun je afscheid nemen van een paar abonnementen? Geef je naar verhouding niet te veel geld uit aan boodschappen? Door je te houden aan budgetten kom je maandelijks beter uit met je geld en kom je minder snel in de schulden terecht.

6. Zelfverzekerd

Wie zich niet in de schulden wil werken, moet niet bang zijn om ‘ander gedrag’ te vertonen dan mensen die lukraak geld uitgeven. Als er niet genoeg op de rekening staat om op vakantie te gaan, dan wordt de vakantie een jaar overgeslagen. Ze hebben minder behoefte aan een creditcard en kopen pas een nieuwe auto, koelkast of wasmachine als het echt nodig is. Niet omdat het nieuwe model er beter uitziet. Dit vraagt om een bepaalde mate van zelfverzekerdheid: je kunt immers opmerkingen krijgen waarom je iets niet doet, terwijl de rest het wel doet. Ze geven niet om de mening van anderen, maar wel om de toekomst van zichzelf of hun gezin.

Vriendin’s favoriet

Vraag jij je ook regelmatig af waar je geld gebleven is? Dat is niet gek, de meeste mensen hebben ook niet inzichtelijk waar hun geld precies naartoe gaat. Door elke uitgave op te schrijven en een maandelijkse samenvatting te maken, kan jij je financiële situatie in kaart brengen en vervolgens bijsturen waar nodig. De budget planner van Vultera gaat je hierbij helpen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees hier meer over geld besparen:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: The Balance
Foto: Getty Images