vrouw

Annemijn is verliefd op haar zwager: ‘Hij is haar vriend, maar ik wil hem’

Annemijn (28) viel tijdens een etentje bij haar ouders als een blok voor de nieuwe vriend van haar zus. “Ik gun cato echt alle geluk van de wereld, maar stiekem hoop ik dat het uitgaat.”

‘Míjn type’

Annemijn: “Ik was flink in de war toen mijn zusje Cato haar vriend Arjan meenam om hem aan mijn ouders en mij voor te stellen. Op zondag eten mijn zusje en ik samen bij mijn ouders thuis. Ondanks dat Cato en ik allebei ons eigen leven hebben, zijn die zondagen voor ons heilig. Ik heb een drukke baan en gezond eten schiet er doordeweeks vaak bij in. De zondagse Hollandse pot van mijn moeder is daarom erg welkom. Daarbij vind ik het heerlijk om een vast moment te hebben waarop ik mijn familie zie. Vriendjes of vriendinnen die zin hebben om mee te gaan, zijn altijd welkom. Ik neem eigenlijk nooit iemand mee. Ik heb geen relatie en mijn vriendinnen zitten op zondag liever bij hun partner. Cato wisselt regelmatig van vriendje, dus ik keek er niet van op dat er iemand met haar meekwam die zondag. Ik maakte kennis met Arjan en was verbaasd: zo’n leuke man had ik niet verwacht. Ik dacht dat ik inmiddels wist wat Cato’s smaak is op mannengebied. Meestal zijn het wat ruige types die, sorry voor het vooroordeel, niet al te snugger zijn. Ik begreep eerlijk gezegd nooit wat ze in hen zag. Bij Arjan begreep ik dat meteen. Hij was niet alleen totaal anders dan alle andere vriendjes die ze had gehad, hij was qua uiterlijk ook nog eens helemaal míjn type. Een mooie, verzorgde man met een bruine krullenbos en bruine ogen. Hij straalde rust en intelligentie uit. Een beetje jaloers was ik wel op deze ‘vangst’ van Cato. Ik was Arjan graag zelf tegengekomen.”

Blijvertje

“Arjan bleek, naast een mooie man, ook leuk gezelschap te zijn. Ik raakte na het eten gezellig met hem aan de praat en hij luisterde geïnteresseerd naar mijn verhalen over mijn werk als imagostylist. Hij vroeg me zelfs of ik hem kledingadvies wilde geven voor een sollicitatie de week erna. Heel even twijfelde ik over dat verzoek. Ik vond hem leuk, maar hij was wel de nieuwe vriend van Cato. Ik zei
daarom tegen hem dat ik erop terug zou komen. Toen ik Cato even alleen trof in de keuken, vertelde ik haar wat Arjan me had gevraagd en vroeg of zij er problemen mee had. Ze zei meteen dat ze het prima vond. Het is toch mijn werk om anderen te helpen bij hun styling? Cato vond het alleen maar leuk als hij die nieuwe, beter betaalde baan zou krijgen. En dus zei ik ja tegen het verzoek van Arjan. Een paar dagen na het etentje trof ik Arjan in een herenzaak in de stad. Ik hielp hem een passende stropdas en overhemd voor bij zijn pak te vinden. Hoezeer ik ook probeerde hem te zien als een gewone klant, het lukte me niet. Het was erg gezellig. We hadden de grootste lol samen. Wat een leuke man, zeg! Het schoot die middag wel een paar keer door me heen. Maar daar voelde ik me tegelijkertijd ongemakkelijk bij. Dit was de vriend van mijn zus!”

Ik probeerde het te relativeren. Arjan zou vast snel weer uit mijn leven verdwijnen – en met hem hopelijk mijn gevoelens voor hem. Maar Cato verbaasde me door hem de zondag erna weer mee te nemen. En de zondag daarna ook. Arjan en Cato bleven, tegen alle verwachtingen in, een setje. Hoe vaker ik hem bij mijn ouders en op andere familiebijeenkomsten zag, hoe meer ik van hem onder de indruk raakte. De manier waarop hij in het leven staat, hoe hij vol vuur vertelt over zijn nieuwe baan die hij, zoals hij zelf zei, mede dankzij mij had gekregen. Zijn humor, eerlijkheid en openheid… Eigenlijk vind ik alles leuk aan Arjan.”

Lees ook: Annemiek (48): ‘Niemand weet dat ik me zo eenzaam voel’

Stiekem dromen

“Ik kon mijn gevoelens voor hem niet langer ontkennen. Ik kies zorgvuldig mijn outfit uit voor etentjes op zondag. Vroeger viel ik binnen in een joggingbroek, op sportschoenen en met mijn haar in een staart. Nu draag ik rokjes, jurken en laarzen en ben ik altijd mooi opgemaakt. Mijn ouders en zus = valt het ook op: ze maken er soms grapjes over. Vragen bijvoorbeeld lachend of ik na het eten soms nog een date heb. Ik bloos dan maar wat, maar houd mijn mond. Natuurlijk voel ik me ook schuldig tegenover mijn zus dat ik er zo mooi mogelijk uit wil zien voor háár vriend. Ik weet zelf niet eens wat ik ermee wil bereiken. Mijn zus is alles voor me en haar geluk is net zo belangrijk voor me als mijn eigen geluk. Hoe kan ik dan stiekem dromen over Arjan? Dat Arjan me altijd enorm veel aandacht geeft als we bij elkaar zijn, helpt niet echt bij het in toom houden van mijn gevoelens. Hij noemt me zussie, slaat zijn armen om me heen en kust me. Soms komt de laatste van de drie kussen half op mijn mond terecht. Ook raakt hij me tijdens onze gesprekken voortdurend aan. Ik weet ook wel dat hij nu eenmaal zo is, hij zit ook altijd aan Cato te plukken als zij in gesprek zijn. Misschien let ik er ook wel te veel op.”

Verwarrend

“Maar de laatste tijd gebeuren er steeds vaker dingen die ik best verwarrend vind. Zoals die keer bij mij thuis. Arjan en Cato waren bij mij omdat we gezamenlijk naar het theater zouden rijden waar ik die middag een dansvoorstelling had en waar ik flink zenuwachtig voor was. Toen Cato mijn hondje uitliet, kwam Arjan naar de kamer waar ik me net had omgekleed. Nadat hij netjes had aangeklopt en ik hem binnen had gelaten, gaf hij me een lintje. Hij
legde het in mijn hand, vouwde mijn vingers eromheen en zei dat ik het lintje tijdens de voorstelling bij me moest dragen. Dat zou me geluk brengen. Daarna gaf hij me een knuffel en liep weg. Het dansen ging inderdaad beter dan ooit, ik zweefde over het toneel. De gedachte dat Arjan al mijn bewegingen vanuit de zaal volgde, gaf me vleugels.”

Dubbele gevoelens

“Na afloop omhelsde Arjan me en zei dat het lintje had geholpen: hij vond me fantastisch! Hij liet me vervolgens los met de woorden: ‘Maar dat je fantastisch bent, wist ik eigenlijk al’. Daarna liep hij naar Cato en nam haar in zijn armen. Mijn gevoelens waren zo dubbel. Ik vond het fijn om hen zo gelukkig te zien en tegelijkertijd stak het. Arjan stuurt me ook vaak zomaar een appje. Hij vraagt hoe mijn dag was, of ik nog leuke dingen heb gedaan en of ik inmiddels al een leuke man ben tegengekomen. Want zo’n leuke meid als ik verdient de beste kerel die er is. Ik vind het heerlijk om contact met
hem te hebben en geniet van zijn aandacht. Maar eerlijk is eerlijk, zijn appjes zijn altijd alleen bedoeld om interesse te tonen en gaan ook regelmatig over mijn zus. Over hoe gek hij op haar is en hoe blij hij is dat hij in zo’n warm en liefdevol gezin terecht is gekomen.”

Not done

“Nu ik Arjan inmiddels een half jaar ken, weet ik dat hij heel attent is. Hij heeft volop vrienden en vriendinnen, die hij veel aandacht geeft. Hij is gewoon heel lief. En dol op Cato. Laatst vertelde Arjan, tijdens een zondags etentje, dat hij al voor Cato op zijn knieën was gegaan, maar dat zij het na een paar maanden verkering nog te vroeg vond om ja te zeggen. Ze zeiden het allebei wat giechelig en ik zag mijn ouders een blik wisselen die blijdschap verraadde. Zij zien hun jongste graag gesetteld, maar mijn hart stond stil. Als ze ja had gezegd, hoort Arjan voorgoed bij onze familie. En dat wil zeggen dat ik moet blijven dealen met de verliefde gevoelens die ik heb voor hem. Want ja, die heb ik helaas nog steeds. Cato en ik delen altijd alles met elkaar, maar hierover kan ik mijn zus natuurlijk niet in vertrouwen nemen. Wat moet zij daarmee? Het is gewoon not done om gevoelens te hebben voor de vriend van je zus.”

Nieuwe liefde

“Alleen aan een goede vriendin van mij heb ik verteld dat ik verliefd ben op Arjan. Zij heeft me geadviseerd om het voor me te houden. Maar wat nou als Arjan en Cato bij elkaar blijven, ze besluiten te trouwen en deze gevoelens blijven knagen? Ik moet er niet aan denken. Ik gun mijn zusje en Arjan echt alle geluk van de wereld, maar stiekem hoop ik toch nog steeds dat het uitgaat tussen hen en dat ze een andere lieve vent vindt. Niet om Arjan dan voor mezelf te hebben, maar om hem niet elke keer te hoeven zien. Ik vind het steeds lastiger om normaal tegen hem te doen tijdens de zondagse etentjes. Daarom heb ik ook al een paar keer afgezegd. Ik lig regelmatig wakker van de hele situatie. Grote kans dat de man op wie ik verliefd ben, ooit de echtgenoot van mijn zus wordt… Ik denk dat mijn verliefdheid me tegenhoudt gevoelens te krijgen voor een andere man. Terwijl een nieuwe liefde in mijn leven het me waarschijnlijk juist gemakkelijker zou maken om Arjan te vergeten. Ik hoop echt dat mijn mister right nog ergens op me wacht en dat ik dit alles snel achter me kan laten.”

Lees ook: Petra: ‘De man van mijn beste vriendin werd verliefd op mij’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.