Petra: 'De man van mijn beste vriendin werd verliefd op mij'

Petra: ‘De man van mijn beste vriendin werd verliefd op mij’

Ze zijn al jaren bff’s, maar als de man van Emma (41) verliefd wordt op Petra (42), komt aan die innige vriendschap een einde. “Zolang Matthijs nog een belangrijke rol speelt in Emma’s leven, is er voor mij geen plek.”

Klik

Petra: “Ik leerde Emma kennen toen ik 28 was. We werkten in hetzelfde restaurant en hadden direct een klik. We hebben allebei wel wat zelfspot en van een beetje gek doen zijn we niet vies. Als wij gingen winkelen, gooiden we onze boodschappenkar vol met de gekste dingen die we helemaal niet nodig hadden. We hebben wat de slappe lach gehad in de supermarkt. Of we gingen naar de kringloopwinkel om daar de mafste kledingstukken aan te trekken. Maar het was echt niet alleen maar lachen, gieren, brullen: we hadden ook goede gesprekken. We waren allebei single en konden daar uren over kletsen aan de keukentafel met een kop koffie of warme chocolademelk. ‘Hoe kan het nou dat het bij ons maar niet lukt?’ vroegen we ons dan hardop af. We deden erg veel samen: shoppen, weekendjes weg, vrijwilligerswerk… In korte tijd was Emma mijn allerbeste vriendin geworden.”

Hart luchten

“Toen Emma en Matthijs drie jaar getrouwd waren, vertelde Emma dat ze zwanger was. Ik heb gestuiterd van opwinding, zo leuk vond ik het. Wat ik een beetje raar vond, was dat Matthijs na de geboorte van hun eerste kind steeds vaker onaangekondigd bij mij op bezoek kwam. ‘Even een bakkie doen’, zei hij dan. Ik wist nooit zo goed hoe ik daarop moest reageren en maakte er wel altijd melding van bij Emma. Ik wilde dit niet voor haar achterhouden. Matthijs luchtte zijn hart over zijn werk en over het vaderschap, hij vond het best zwaar. Maar hij was ook heel bezorgd om mij. Hij vond bijvoorbeeld dat ik in een te klein huis woonde. ‘Ik ga wel even rondkijken voor je’, zei hij dan. Dat vond ik heel lief. Ik voelde slechts
vriendschap voor hem, en ik zocht ook niets bijzonders achter de bezoekjes. Tot het mij begon op te vallen dat hij steeds vaker mijn gezelschap opzocht. Ook als ik bij hen thuis was, deed hij moeite om even met mij alleen te zijn. Als ik met hun kind in de tuin speelde bijvoorbeeld, maar zelfs als ik even naar het toilet ging, zorgde hij dat hij mij tegenkwam in de gang. Op de bank kwam hij altijd heel dicht tegen me aan zitten. Eén keer stond ik voor hun raam even naar buiten te kijken, toen hij achter me kwam staan en zijn handen op mijn heupen legde. Ik draaide me snel weg. En als hij naar me keek, werd hij rood. Ik werd er ongemakkelijk van. Het leek wel alsof hij verliefd op mij was… Emma leek niets door te hebben. Ik had Matthijs er het liefst op aangesproken, maar wist dat hij het dan zou ontkennen. Dan had ik voor gek gestaan en als hij er mee naar Emma was gegaan, zou de vriendschap tussen haar en mij voorbij zijn. Het met Emma bespreken was ook geen optie. Wat als ze daardoor ruzie met Matthijs zou krijgen? Of als ze daarom bij hem weg zou gaan? Ik wilde dat echt niet op mijn geweten hebben.”

Lees ook: Annemiek (48): ‘Niemand weet dat ik me zo eenzaam voel’

Omgekeerde wereld

“Het gedrag van Matthijs begon me steeds meer te storen. Hij kon uit mijn houding toch opmaken dat ik dit niet wilde? Als hij weer eens over de schreef ging en ik me daar snel uit probeerde te ontworstelen zodat Emma het niet zou zien, voelde het alsof ík werd betrapt! Het was de omgekeerde wereld. Hij had me een keer toevertrouwd dat Emma hem vaak afwees. Hij wilde veel vaker met haar knuffelen en vrijen dan zij wilde. Ze hadden inmiddels twee kinderen en haar aandacht ging grotendeels naar hen uit. Ik denk dat dat er ook voor zorgde dat hij mij zo achternazat. En ik denk dat hij het daarom ook zo vaak deed op de momenten dat ze in de buurt was. Hij was niet alleen verliefd op mij, hij wilde Emma ook jaloers maken. Ik begreep zijn frustratie echt wel, maar ik wilde niet het middel zijn waarmee hun strijd gestreden werd.

Ik probeerde hem aan te sporen voor zijn relatie te vechten. ‘Je hebt een mooie vrouw en twee prachtige kinderen. Ga het gesprek met elkaar aan, laat het niet kapot vallen.’ Hij liet mij maar praten, om vervolgens op oude voet door te gaan. Hij bleef mij in ongemakkelijke situaties dwingen en hij bleef onaangekondigd binnenvallen. Ik zei dan altijd maar dat ik weg moest of ik deed mijn best om het bezoek zo kort mogelijk te houden. Waar hij het in het begin nog een beetje subtiel deed, deed hij nu alles om op te vallen. Het ontging Emma ook niet langer. ‘Hij zoekt je wel heel vaak op hè?’ zei ze op een dag. Ik wist niet zo goed wat ik daar op moest zeggen.”

Bizarre situatie

“Op een dag waren Emma en Matthijs bij mij en liet ik ze een foto zien die ik na een fotoshoot had ingelijst. ‘Je bent zo mooi’, zei Matthijs. Ik wist niet wat ik hoorde. Emma werd woest. Ze smeet het lijstje op het dressoir en beende ziedend de kamer uit. Het escaleerde, dat voelde ik aan alles. Emma zat al in de auto toen Matthijs nog om mijn nummer smeekte. Ik had kort daarvoor een nieuw nummer gekregen en dat had ik bewust niet aan hem gegeven. Toen ik ze zag vertrekken, dacht ik dat onze vriendschap voorbij was. Ik keek dan ook vreemd op toen ik een paar dagen later werd gebeld door Emma. Of ik een paar dagen op de kinderen kon passen; zij en Matthijs wilden een paar dagen weg om aan hun relatie te werken. Het was een bizarre situatie, er werd gewoon niet over het voorval gesproken. Ik hoopte dat het reisje ze goed zou doen, dat het hun relatie zou redden. Met dat in gedachten, stemde ik in om op te passen.

Bij terugkomst ging Emma direct naar boven om haar kinderen gedag te zeggen. Matthijs kwam beneden op de bank heel dicht tegen me aan zitten om de foto’s van hun reisje aan me te laten zien. Ik werd er misselijk van. Emma kwam binnen en zag ons zo zitten. Matthijs wierp haar een triomfantelijke blik toe. Ik ben opgestaan en ik heb me met een smoes snel uit de voeten gemaakt. Hier werd een spel gespeeld, en ik werd als pion ingezet. Daar paste ik voor!”

Verschrikkelijke tweestrijd

“Ik zat in een verschrikkelijke tweestrijd. Ik wilde de vriendschap met Emma niet kwijt, maar ik wilde ook hun relatie niet kapotmaken. Ik bleef, tegen beter weten in, hopen dat het wel over zou gaan. Ik had absoluut geen gevoelens voor Matthijs, maar dat hinderde hem niet. Tijdens een barbecue met vrienden hoorde ik bij toeval dat Emma tegen iemand zei: ‘Als zij er is, heeft Matthijs een koude douche nodig.’ Dat was voor mij het breekpunt. Ze zette mij voor schut tegenover onze vrienden, alsof ik de schuld van deze situatie was. Ik liet het contact verwateren door niet meer te bellen. Maar vanuit het niets belde Matthijs ineens op. Of ik weer een keer vier dagen op wilde passen. Ik wachtte even voordat ik antwoord gaf en zei toen heel resoluut dat ik dat niet zou doen. ‘Als er hoge nood is, kun je altijd bellen, maar voor de fun kun je niet meer op mij rekenen.’ Dat trok hij niet, die keiharde afwijzing.”

Veel verdriet

“We hebben elkaar inmiddels al vijf jaar niet meer gezien. In het begin heb ik er veel verdriet van gehad dat ik mijn beste vriendin ben kwijtgeraakt. Ik neem dat Matthijs voor honderd procent kwalijk. Hij heeft zich opgedrongen en mijn hints genegeerd. De vriendschap verbreken was mijn enige optie. Ik mis Emma. Ik mis vooral dat wat we in onze begintijd hadden. En ik mis zelfs de eerste jaren van onze vriendschap met z’n drietjes. Ik denk dat Matthijs vooral zo heeft gehandeld om Emma jaloers te maken, maar ik denk ook zeker dat hij gevoelens voor mij had. Emma vroeg een keer in zijn bijzijn op welk type man ik viel. ‘Val je op een type als Matthijs?’ hengelde ze. Daar antwoordde ik heel stellig met ‘nee’ op. Ik zag dat Matthijs daar emotioneel op reageerde, hij had de tranen in zijn ogen.”

Op afstand meekijken

“Matthijs en Emma zijn nog steeds bij elkaar. Ik heb gehoord dat hun relatie aan een zijden draadje heeft gehangen na het verbreken van onze vriendschap. Hij schijnt heel druk te zijn met zijn werk en is veel van huis. Ik denk dat ze het daardoor nog volhouden samen. De hele situatie heeft me wel veranderd. Ik heb er zeker van geleerd. Als ik nu tegen een probleem aanloop, pak ik het veel eerder op. Dan laat ik het niet zo uit de hand lopen als ik nu heb gedaan. Ik had graag hun kinderen groot zien worden. Die heb ik van kleins af aan heel intensief meegemaakt en dat contact werd ook ineens verbroken. Een paar maanden geleden stuurde Emma een vriendschapsverzoek op Facebook. Dat heb ik geaccepteerd en zo kan ik op afstand toch een beetje meekijken. Hun kinderen zijn nu tieners. Wat had ik ze graag goed gekend. Zo’n vriendschap als ik met Emma had, heb ik nooit meer gekregen. Misschien komen we elkaar ooit weer tegen, als haar leven er anders voor staat. Maar zolang Matthijs nog een belangrijke rol speelt, is er voor mij geen plek.”

Lees ook: Manon: ‘Zij denkt dat we beste vriendinnen zijn’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.