Persoonlijke verhalen

Vriendin 34: ‘Ik doe niets goed in de ogen van mijn schoonmoeder’

Kirsten (32) is getrouwd met Kay (34) en moeder van Noa (5) en Zoë (9 maanden). Voordat ze kinderen kreeg, had ze een goede band met haar schoonmoeder. Na de geboorte van haar dochter sloeg dat om. “Ze gaf op alles commentaar, zelfs op de babyuitzet.”

Kirsten: “‘Wij namen onze kinderen ’s avonds overal mee naartoe, daar worden ze makkelijk van.’ Of: ‘Wat zielig dat de meisjes met dit mooie weer de hele dag op het kinderdagverblijf zitten.’ Of: ‘Je moet ze wel extra laten drinken hoor, anders drogen ze uit.’ Zodra de telefoon gaat en ik het nummer van mijn schoonmoeder zie, schieten de vlekken al in mijn nek. Ik vrees al voor wat er komen gaat voordat ik opneem. In haar ogen kunnen mijn man Kay en ik, maar vooral ik, niets goed doen als het gaat om de opvoeding van onze dochters. En dat maakt me behoorlijk onzeker.”

Oude stempel
"Kay en ik zijn jeugdliefdes. We kennen elkaar al meer dan twintig jaar en kregen verkering op mijn vijftiende. We wonen nog steeds in ons geboortedorp, net als onze familie. Mijn schoonfamilie ken ik dus minstens zo lang. Voordat ik kinderen kreeg, had ik een superband met mijn schoonmoeder. Ze is al een paar jaar weduwe, maar ze is een heel kwieke, actieve vrouw. We gingen vaak samen op stap: naar de Albert Cuypmarkt in Amsterdam, outletshoppen in Roermond en elk jaar gezellig naar de Huishoudbeurs.
Toen ik zwanger was van onze oudste dochter Noa, veranderde mijn schoonmoeder. Zo wilde ze persé mee naar mijn verloskundige en daar zat ze dan een beetje op me af te geven. Ze zei tegen de verloskundige dat ik te veel hooi op mijn vork nam en de baby in gevaar bracht, omdat ik nog drie dagen per week werkte. Mijn schoonmoeder is nogal van de oude stempel. Zij vindt dat mannen voor hun gezin moeten zorgen en dat je als vrouw thuis hoort te blijven, zeker als er kinderen komen. Ik heb haar meerdere keren uitgelegd dat ik van mijn baan als medewerker bloedafname bij de trombosedienst hou, maar ook dat Kay alleen echt te weinig verdient en dat onze hypotheek is gebaseerd op anderhalf salaris. Maar dat wil ze niet horen.

Ook bemoeide ze zich met de babyuitzet. Niets was goed genoeg. De kruiken en rompertjes die ik aanschafte bij de Hema vond ze rommel, het spijlenbedje was te gevaarlijk en mijn kinderwagen noemde ze een ‘modegril’. Ook de babykamer was in haar ogen te druk voor een tere baby. Eigenlijk kon niets haar goedkeuring verdragen. Ze gaf overal ongevraagd commentaar op. Maar het ergste moest nog komen. Noa was amper twee uur op de wereld en lag heerlijk naast mij in haar bedje toen mijn schoonmoeder haar optilde en begon uit te kleden. Volgens haar was Noa veel te warm gekleed en liep ze daarmee het risico op wiegendood. Dat de kraamhulp me had geholpen bij de kledingkeuze, zei
haar niet zo veel. Zij had drie kinderen op de wereld gezet, dus zij kon het weten.”

Lees het hele verhaal in Vriendin 34. Reageren? Dat kan op ons forum

Foto: iStockphoto

Reageer op dit artikel

Sandraa

Schoonmoeder meer op afstand houden en de telefoon niet altijd meer opnemen als zij belt. Laat je niet gek maken!

Beantwoorden
Lautje2702

Wat een vervelende situatie!
Maar trek vooral je eigen Plan!
Het zijn jou kinderen en jij moet ze opvoeden zoals jij dat wilt.
Laat je niet gek mAken door je schoonmoeder.
Sterkte!

Beantwoorden
vanessaraffaela

Wat stressvol voor je. Belangrijk is dat jij met je man op 1 lijn zit en jullie een eenheid vormen (vooral naar je schoonmoeder toe). Laat je man met zijn moeder praten. Afstand nemen is echt een deel van de oplossing. Ik spreek uit ervaring. Sterkte!

Beantwoorden
Oldie47

rechtstreeks tegen haar zeggen wat jij wil. Zij heeft het op haar manier gedaan en nu is het jou beurt en je wil geen bemoeienis van haar kant. Zeg je niets wordt het erger. Het is jou leven en je wil niet geleefd worden. Als ze het niet leuk vind dat je het eerlijk zegt dan komt ze maar niet meer. Jij heb het recht om in vrede te leven.

Beantwoorden
Anoniem

Je kunt gewoon eerlijk tegen haar zeggen dat ze niet overal iets van hoeft te vinden. Het is jullie leven en daar hoort ze respect voor te hebben. Het is uiterst belangrijk dat je man en jij de zelfde ‘taal’ spreken. Zo niet kan je schoonmoeder (bewust/onbewust) een vuurtje gaan steken en dan zijn de gevolgen niet te voorzien.

Jullie hebben een goede band gehad dus is er vast ruimte voor een volwassen gesprek.

Beantwoorden

Instagram