vrouw

Judith: ‘Mijn man gaat vreemd, maar ik leg me erbij neer’

Judith (38) was heel gelukkig met haar man en kinderen. Tot ze vier jaar geleden ontdekte dat haar man haar bedriegt. In plaats van hem de waarheid te vertellen, kijkt ze de andere kant uit: “Ik zie mezelf gewoon niet als single mama op een flat driehoog achter.”

‘Mijn man gaat vreemd’

Judith: “Afgelopen week staarde ik ’s nachts weer eens naar de cijfers van mijn wekker. Het was tien voor vier en Sander was nog niet thuis. De volgende ochtend rond zeven uur zou hij vast naast mijn bed staan met een flauwe smoes. De zoveelste. Dat hij in slaap viel op een feestje bijvoorbeeld, of de hele nacht praatte met een vriend met relatieproblemen. Zijn verhalen geloof ik allang niet meer. Daar ben ik mee gestopt sinds die keer dat ik de parfumgeur van een andere vrouw aan zijn colbert rook. Want dat is de waarheid. Mijn man gaat vreemd. En het ergste is dat ik het weet en het gewoon laat gebeuren.”

Steeds stiller

“Sander en ik zijn jong getrouwd. Ik was negentien, hij was twee jaar ouder. Veel te jong, vind ik nu. We wisten niets van de wereld. Maar we komen allebei uit een milieu waarbij vroeg wordt gespaard voor de uitzet. Op jonge leeftijd trouwen was voor ons alleen maar logisch. Na ons huwelijk huurden we een huis en genoten we van ons leven samen. Nadat ik mijn mbo-diploma verpleegkundige had behaald en ook Sander zijn diploma op zak had, maakten we een lange reis door Amerika. Het was de bedoeling dat we tijdens die vakantie onze toekomstplannen zouden bespreken. Zelf wilde ik graag kinderen en Sander had me altijd verteld dat hij dit ook wilde. Het liefst wilde ik dan ook direct na onze vakantie met de pil stoppen. Maar in Amerika merkte ik dat Sander steeds stiller werd. Gesprekken over onze kinderwens of de aankoop van een nieuwbouwhuis waar we het vaak over hadden, wimpelde hij af. Vaak was hij in gedachten en soms was ik hem zelfs een paar uur kwijt. ‘Ik was even wandelen,’ zei hij dan later, ‘om dingen op een rij te zetten.’ Ik gunde hem die tijd, het ging tenslotte over grote beslissingen. Maar ik voelde me eenzaam en angstig. Had hij soms twijfels over ons? Of wilde hij toch geen vader meer worden? Mijn droomvakantie kreeg door mijn gepieker een zwart randje.”

Lees ook: Paula: ‘Mijn gevoel klopte: mijn man ging vreemd met mijn beste vriendin’

Niet meer aantrekkelijk

“Eenmaal thuis barstte de bom. Plompverloren zei Sander dat hij me niet meer aantrekkelijk vond. We waren op dat moment vijf jaar samen. Ik vroeg hem wat hij bedoelde, en wat ik hoorde was niet mis. Tijdens zijn studie had Sander allemaal leuke meiden ontmoet die andere ideeën hadden over het leven dan ik. Dames die absoluut niet vast wilden zitten in een huwelijk en die de wereld wilden ontdekken: plezier maken! Wij woonden in onze keurige flat met bij elkaar passende thee- en keukendoeken en hadden het al over baby’s. Dat benauwde Sander. Ook vond hij me inderdaad niet meer aantrekkelijk. Ik was sinds onze verkeringstijd zo’n twaalf kilo aangekomen, Sander vond me te dik geworden en hij vond mijn kledingstijl truttig.”

Sterk door alle ellende

“Ik was perplex. Was er dan zo veel mis met mij? En waarom had Sander niets verteld over zijn irritaties? Hij had het weggedrukt, verklaarde hij. In Amerika kon hij niet langer meer weg lopen voor zijn gevoelens. Ik was zo teleurgesteld dat ik amper voor rede vatbaar was. Dus toen Sander een paar weken later voorstelde om uit elkaar te gaan, zei ik dat hij inderdaad maar beter kon vertrekken. Ik had geen man nodig die op me was uitgekeken. Officieel scheiden vonden we nog een te grote stap, wel huurde Sander woonruimte voor zichzelf. Eenmaal apart bleek dat onze levens toch te veel met elkaar vervlochten waren. De leuke meiden over wie Sander het had, waren alleen maar met zichzelf bezig, of ze hadden geen kinderwens en kozen voor een carrière. Sander en ik misten elkaar vreselijk. We belden samen avondenlang en flirtten stevig. We hadden zelfs af en toe seks. Na een paar korte affaires met andere vrouwen kwam Sander praten. Of we het niet opnieuw konden proberen? Hij was verblind geweest, maar eigenlijk was ik zijn ware liefde. En ik, die het alleen zijn vreselijk vond en Sander was gaan missen – ik had niet eens gedatet met anderen – viel huilend in zijn armen. Ik voelde me sterk en goed: door alle ellende was ik tien kilo afgevallen en ik had mezelf ook op andere fronten goed aangepakt.”

Rooskleurige toekomst

“Na ongeveer anderhalf jaar trok Sander weer bij me in. Het ging fantastisch. Hij overlaadde me met aandacht, complimenten en bloemen. Er was weer rust. Binnen een jaar kochten we een oude boerderij en stopte ik met de pil. Op mijn 26ste kwam onze oudste. Sander en ik waren dolgelukkig. Dit was wat we altijd hadden gewild! En wat was Sander een geweldige vader. Hij maakte promotie, het huis was een droom en onze toekomst zag er rooskleurig uit. Wel kwam ik erachter dat thuis zitten niets voor mij was. Daarom ging ik in overleg met Sander twee ochtenden per week werken als wijkverpleegkundige. En we wilden graag een tweede. Die wens ging in vervulling. Ook nummer drie en vier kwamen voorspoedig, waardoor ik op mijn 32ste moeder van vier kinderen was. Wat voelde ik me gezegend. Natuurlijk was het druk met vier kinderen, een huis om te onderhouden en een parttime baan. Maar gelukkig hielp mijn moeder regelmatig en ik dacht dat het allemaal prima liep.

Dat romantische weekendjes weg er voor Sander en mij niet meer in zaten en dat er in de slaapkamer niet veel spannends gebeurde, vond ik logisch. We hadden nog wel seks, maar dat was zeker niet meer zo vaak en wild als in onze begintijd. Na zoveel jaar samen hang je niet meer in de lampen. En ik zag ook wel dat ik na vier kinderen niet meer de slanke den van vroeger was en dat mijn buik vol striae zat, maar ik was wél de moeder van zijn kinderen. En ik deed nog elke dag mijn best om mezelf leuk aan te kleden en er aantrekkelijk uit te zien.”

Huilend op de wc

“Blijkbaar was dat voor Sander allemaal toch niet genoeg. Toen een vriendin me vertelde dat ze hem zoenend op een feestje had gezien, geloofde ik haar
meteen. Sander had het weleens gehad over die vrouw, een collega, en ik wist dat hij haar erg leuk vond. Ik reageerde wat lacherig tegen mijn vriendin, grapte dat Sander die avond erg dronken was geweest en dat hij zijn zoenpartij de volgende ochtend zelf al aan me had opgebiecht. Maar in werkelijkheid kreeg ik ontzettende kramp in mijn maag. Stiekem huilde ik op de wc. Mijn man ging dus vreemd. Dat verklaarde zijn avonden overwerken en de etentjes met klanten. Die hoorden volgens hem bij zijn nieuwe functie, maar toen ik Sander een keer niet kon bereiken en een restaurant belde met de vraag of hij daar nog was, wisten ze van niets. Ook had Sander geen factuur, want die had hij zogenaamd al bij de administratie ingeleverd en de rekening had hij contant betaald. Natuurlijk wist ik toen genoeg. Ik ken alle smoesjes uit verhalen van vriendinnen en de tijdschriften…

Eerst hoopte ik er nog op dat het een eenmalig slippertje was. Maar Sander bleef af en toe avonden en zelfs weleens een nacht weg met de meest vreemde excuses. Die keer dat zijn kleding rook naar vrouwenparfum, wist ik het zeker. Ook een zakenreis bleek een leugen. Een week nadat hij zogenaamd in Londen zat, vond ik in de papiercontainer van ene Esmée een kaart met hartjes en een bedankje.”

Ík deed moeilijk

“Mijn eerste reactie was om Sander te verlaten. Was hij soms gek geworden? Waarom zou ik dit pikken? Met mijn inkomen en alimentatie voor de kinderen zou ik het financieel best redden. Maar al snel zag ik de nadelen. Kon ik de hond wel meenemen naar een flat driehoog achter? Zou ik de boerderij niet vreselijk missen? En welke man had er nog trek in een gescheiden vrouw met vier kinderen? De jongste was nog niet eens uit de luiers. Kon ik het de kinderen wel aandoen om ze weg te halen uit hun veilige omgeving? Ik probeerde met Sander te praten over wat ik had ontdekt, maar hij kapte elk gesprek af. Hij zei dat hij nooit vreemd zou gaan. Ik dacht toch zeker niet dat hij terug wilde naar de tijd dat hij alleen woonde? We hadden het toch fi jn met ons zessen? En hij werkte toch hard voor ons? Vaak draaide hij het zo dat het leek of ik de ontevreden vrouw was die ineens moeilijk deed.

Mijn moed om te vertrekken, werd met de dag kleiner. Ik overwoog mijn opties, zoals hem op heterdaad betrappen, maar uiteindelijk moest ik aan mezelf toegeven dat ik niet opnieuw wíl beginnen. Ik zie mezelf gewoon niet als single mama het gras maaien op de boerderij of in mijn eentje met vier kinderen op vakantie gaan. Bovendien vind ik het niet fair dat ik alles zou moeten opgeven, omdat Sander blijkbaar behoefte heeft aan meer spanning en avontuur dan ik hem kan geven.”

Fantastische vader

“Toch ben ik stiekem begonnen met een spaarpot. Ik weet dat het voor hem eenmalige slippertjes zijn. Ooit zag ik namelijk een mail waarin hij een vrouw uitlegde dat hij een flierefluiter was en dat het contact tussen hen wat hem betrof eenmalig was. Maar wat als hij een keer verliefd wordt op zo’n vrouw? Ik zal Sander zelf niet verlaten, maar stel je voor dat hij ooit zijn leven met ons opgeeft? Om er zeker van te zijn dat we dan leuke dingen kunnen blijven doen, zoals een dag naar een pretpark, verstop ik nu elke week een vast bedrag. Al hoop ik dat ik het nooit nodig heb. Natuurlijk vind ik het vreselijk als Sander weer eens een nacht wegblijft. Maar ik heb me erbij neergelegd dat hij vreemdgaat. Hij is een fantastische vader die veel met zijn kinderen onderneemt. En hij is ook lief voor mij. Regelmatig verrast hij me met sieraden of een mooie sjaal. Of hij fluistert in mijn oor dat ik zijn meisje, zijn ‘allessie’, ben en dat klinkt dan oprecht. En dus verdraag ik zijn avontuurtjes en houd ik mijn mond als er een veeg lipstick op zijn overhemd zit.”

Tip van de redactie

Het fenomeen vreemdgaan of overspel is van alle tijden en gaat veelal gepaard met heftige emoties. Wat drijft de partner tot overspel? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man toch niet kwijt wil en het overspel vergeeft? Hier kun je alles over lezen in De duivelsdriehoek van Carolien Roodvoets. Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Anne: ‘Mijn man flirt voortdurend met andere vrouwen’