vrouw

Anne: ‘Mijn man flirt voortdurend met andere vrouwen’

Toen Anne (35) zes jaar geleden een relatie kreeg met Michiel (41) had ze nog nooit zo’n charmante man ontmoet. Maar dat charmante begint haar nu een beetje op te breken. “Ik vind het respectloos dat hij in mijn bijzijn met andere vrouwen flirt.”

Ondeugende blik

Anne: “Mijn relatie was net verbroken en eerlijk gezegd genoot ik wel van mijn nieuw verworven vrijheid. Ik had geen enkele haast een nieuwe vlam aan de haak te slaan. Ik had nog geen rammelende eierstokken, had volop plannen om de wereld te gaan zien en had eindelijk weer alle tijd voor mijn vriendinnen. Zij waren er door de relatie met mijn ex best wel bij ingeschoten. Hij was heel bezitterig, claimde al mijn tijd. Daar is het uiteindelijk ook op stukgelopen. Als ik eens een keer iets voor mezelf plande, werd dat gegarandeerd ruzie. Dat ging me steeds meer benauwen.

Bovendien was mijn ex heel jaloers. Als ik iets grappigs vertelde over een mannelijke collega, bleef hij daar eindeloos over doorzagen. Hij zag andere mannen altijd als concurrentie. Ik vind het prima als een man laat merken dat hij gek op je is, maar het kan ook té duidelijk zijn. Mijn ex verstikte mij met zijn liefde. Onze breuk was best heftig. Het heeft nog maanden geduurd voordat hij zich echt realiseerde dat hij me kwijt was.

Ik had dus besloten dat ik voorlopig even geen man wilde. Maar juist als je zoiets besluit, komt de liefde op je pad, lijkt wel. Het is net als gaan winkelen zonder doel, dan kom je ook altijd met tassen kleding thuis. En heb je echt iets dringend nodig en ga je gericht op zoek, kun je niet slagen. Mijn single vriendin was al jaren fanatiek op zoek naar de liefde, toen ik Michiel kort na mijn relatiebreuk tegen het lijf liep. Ze zegt nog steeds weleens gekscherend dat ze dat oneerlijk vindt.

Michiel was nieuw in de sportschool waar ik al jaren kom. Hij kwam er trainen en ging strategisch op een toestel zitten, recht tegenover mij. Ik werd er meteen een beetje ongemakkelijk van. Hij keek me indringend aan met een ondeugende blik. Het was niet te missen, er werd met me geflirt. En dat deed iets met me. Ik vond hem vanaf het begin razend interessant. Toen hij naar de kleedkamer liep, gaf hij mij een knipoog. Ik voelde me helemaal week worden.”

Lees ook: Carla: ‘Mijn man liet me achter met zeven kinderen’

Echte charmeur

“Die eerste keer hebben we niet met elkaar gesproken, elkaar alleen maar aangekeken. En dat kan al behoorlijk spannend zijn! De dagen erna heb ik veel aan Michiel gedacht. Ik heb zelfs vergeefs op de Facebookpagina van de sportschool naar hem gezocht, want ik wilde mijn vriendinnen laten zien wie er met me had geflirt. Enkele dagen later ging ik weer sporten. Ik koos bewust voor dezelfde tijd, dat maakte de kans in mijn hoofd groter dat ik Michiel tegen zou komen. Van tevoren maakte ik me extra op en ik trok dit keer niet een eenvoudig sportsetje uit de kast, maar ik koos voor een nauwsluitende legging met een mooi shirtje.

Ik was teleurgesteld toen ik hem niet aantrof, deed mijn muziek aan en begon te trainen. Ik denk dat ik een kwartiertje bezig was, toen hij ineens voor me stond, met dezelfde ondeugende blik in zijn ogen. ‘Hé mooie dame, als jij en ik na afloop eens samen wat gaan drinken’, zei hij. Ik hoorde dat overigens de eerste keer niet, ik had mijn oortjes nog in. Het kwam wat stuntelig over toen ik ‘hè?’ zei. Hij stelde zich aan me voor. De aanraking van zijn hand gaf me ook weer kriebels in mijn buik. Ik was nog nooit eerder zo door een man benaderd. Het overviel me. Michiel is heel knap. Hij is lang, heeft donker haar en felblauwe ogen. Precies het type waar ik op val.

We zijn wat gaan drinken en de complimentjes vlogen me om de oren. Iets later kwam er een vrouw binnen die hij amicaal begroette. Ik weet niet meer precies wie ze was, een oud-collega ofzo. Ik had wel door dat Michiel een echte charmeur was. Maar wél een charmeur die zijn pijlen op mij richtte!”

Een droom

“We kenden elkaar nog maar een paar weken of Michiel woonde al praktisch bij me. We waren zo ongelooflijk verliefd, we konden niet van elkaar afblijven. Het maakte me niks meer uit dat ik harder van stapel liep dan ik had gepland. Ik wilde gewoon niets liever dan alleen maar bij deze man zijn. Dat eerste jaar samen was echt een droom. We maakten een paar mooie reizen, gingen veel uit en hadden de beste seks.

Het viel me altijd wel op dat Michiel aandacht bleef houden voor vrouwelijk schoon, maar op de een of andere manier vond ik dat juist wel grappig. Hij gaf ze even aandacht, maar stortte zich daarna weer volledig op mij. Ik liep dus na zo’n ontmoeting met ‘een oude bekende van Michiel’ als de winnaar weg. Deze man was van mij. En hij beloofde mij ook keer op keer dat hij voor altijd bij mij zou blijven.”

Huilbaby

“Vier jaar geleden raakte ik ongepland zwanger. We hadden het weleens over kinderen gehad, maar dat was meer toekomstmuziek. Eerst genieten en leven, was ons motto. De positieve zwangerschapstest veranderde dat volledig voor mij. Bij het zien van die twee streepjes voelde ik me meteen moeder. No way dat ik de zwangerschap zou laten afbreken. Dan maar een minder spectaculair leven!

Michiel was het met mij eens. We kochten een fijn huis, trouwden, richtten een kinderkamer in en voor we het wisten waren we verzeild geraakt in het leven als ouders. Je leert elkaar op zo’n moment van een heel andere kant kennen. Kiki bleek een huilbaby en ik een overbezorgde moeder. Slapeloze nachten doen een relatie geen goed. Michiel en ik vielen met de komst van Kiki snoeihard van onze roze wolk af. Even lekker de stad in voor een hapje en een drankje zat er niet meer in. We verschoonden luiers en troostten een klein meisje. En hoe ongelooflijk gelukkig we ook met haar waren, we gaven eerlijk aan elkaar toe dat ons leven voor haar komst wel een stuk ongecompliceerder was.”

Veel veranderd

“Kiki is nu bijna vier. Het huilen is allang gestopt en we zijn helemaal gewend aan het ouderschap. Michiel is een geweldige vader. Een tweede willen we niet. Nog niet in elk geval. We zijn nog steeds aan het bijkomen van die eerste tijd met Kiki.

In de tussentijd is er tussen Michiel en mij veel veranderd. De heftige verliefdheid is weg. Natuurlijk weet je dat zoiets na een tijdje gaat gebeuren, maar ik heb het daar best moeilijk mee. Ik mis die ondeugende blik in zijn ogen. Ik mis zijn geflirt, zijn knipogen. Dat hij nog steeds met andere vrouwen flirt, maakt het voor mij niet makkelijker. Hij knipoogt naar verkoopsters, serveersters, moeders van het kinderdagverblijf. Hij verbergt het niet eens, hij doet het zelfs vrij demonstratief. Michiel noemt het zijn ‘stijltje’. Het betekent niets, zegt hij. Hij gaat gewoon zo met vrouwen om. We hebben er al heel wat discussies over gehad. Ik geloof ook echt wel dat het niets betekent, maar ik snap niet waarom hij het niet gewoon achterwege kan laten. Waarom zou je steeds die aandacht van andere vrouwen zoeken als je de liefde van je leven al hebt gevonden?

Ik voel helemaal geen behoefte om met een andere man te flirten. Natuurlijk is het leuk om zo nu en dan te merken dat je nog steeds lekker in de markt ligt, maar ik heb die bevestiging niet nodig. Ik ben toch geen 22 meer? Michiel zoekt die bevestiging wel. Ik heb hem eens op de man af gevraagd of het komt omdat hij onzeker is. Daar reageerde hij vrij heftig op. Hij was absoluut niet onzeker, riep hij. Ik betwijfel dat. Ik denk dat er onder die grote mond en dat charmante voorkomen best wat onzekerheid schuilgaat. Het stoort me dat hij dat na zes jaar relatie niet eerlijk aan mij kan toegeven.”

Respectloos

“Mijn vriendinnen lopen weg met Michiel. Zelfs mijn moeder is wild van hem. Logisch,  hij geeft altijd complimentjes. Vrouwen zijn voor Michiel altijd ‘schat’ of ‘lieverd’. Hij geeft mijn vriendinnen rustig zomaar uit het niets een knuffel en laat ze altijd weten dat ze er goed uitzien. Ik herken het kunstje inmiddels. Maar mijn vriendinnen trappen er met open ogen in.

Als ik met Michiel uitga of we gaan winkelen, is er altijd wel een vrouw met wie hij een praatje aanknoopt. Waar ik er dan voorheen als de winnaar met hem vandoor liep, krijg ik er nu een heel ander gevoel bij. Ik vind het tegenwoordig vooral respectloos dat hij flirt in mijn bijzijn. Als hij het weer eens doet, ben ik direct chagrijnig.

En hoe ik het ook breng,  Michiel ziet het niet. Zijn vader was ook zo’n charmeur, heeft hij mij weleens verteld. Zijn moeder bevestigde dat. Ik heb een keer een heel openhartig gesprek met haar gevoerd. Ze wist precies wat ik bedoelde, toen ik het over haar zoons flirtgedrag had. Zij en haar man hadden daar ook altijd ruzie over gehad. ‘Het zit in hun dna’, zei ze. Ik kan daar niet veel mee.”

Wel heel trouw

“Soms denk ik dat ik het te veel opblaas. Hij gaat niet vreemd, voor zover ik weet dan. Ik kan me dat ook niet voorstellen, Michiel is een flirt, maar wel heel trouw. Hij weet echt wel waar voor mij de grenzen liggen en ik vertrouw erop dat hij die respecteert. Aan de andere kant maak ik me zorgen dat die grens op een dag overschreden wordt. Dat hij misschien een vrouw treft die op zijn geflirt ingaat, zoals ik dat destijds ook deed.

Ik wil Michiel niet kwijt, daarvoor ben ik veel te gek op hem. Als we met z’n tweeën zijn, is er niets aan de hand. Dan speelt zijn flirtgedrag naar anderen totaal geen rol. Maar afgelopen vakantie hebben we er meerdere keren ruzie over gehad. Ik snapte het niet, we waren samen weg en hadden alle aandacht en tijd voor elkaar. Waarom zou je dan nog flirten?

Soms lijkt het wel een verslaving voor hem. Ik heb al eens voorgesteld om samen naar een relatietherapeut te gaan. Daar reageerde hij zo afkeurend op, dat ik het maar niet nog een keer ter sprake breng. ‘Ieder huisje heeft z’n kruisje’, zei mijn moeder pas, toen ik er tegen haar over mopperde. ‘Denk maar niet dat het tussen je vader en mij altijd perfect is.’ Daar heeft ze een punt natuurlijk. Michiel scoort op alle punten een dikke voldoende, alleen dit zou ik écht liever anders zien.”

Vriendin’s favoriet

Het fenomeen vreemdgaan of overspel is van alle tijden en gaat veelal gepaard met heftige emoties. Wat drijft de partner tot overspel? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man toch niet kwijt wil en het overspel vergeeft? Hier kun je alles over lezen in De duivelsdriehoek van Carolien Roodvoets. Voor meer info klik op onderstaande button.

Tekst: Hester Zitvast.

Lees ook: Betty: ‘Mijn man is crimineel, maar ik knijp een oogje dicht’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.