Petra: 'De man van mijn beste vriendin werd verliefd op mij'

Paula: ‘Mijn gevoel klopte: mijn man ging vreemd met mijn beste vriendin’

Paula (45) en Edwin (45) hadden op het oog het perfecte huwelijk. Totdat Paula een nieuwe vriendin kreeg, die het ook wel heel goed met Edwin kon vinden.

‘Voorbeeldhuwelijk’

Paula: “Een voorbeeldhuwelijk, zo noemden onze vrienden het. Op mijn vijftiende werd ik verliefd op Edwin, we kregen verkering en toen ik 24 was, gingen we samenwonen. Zes jaar later, ik was toen zwanger, zijn we getrouwd. We kregen twee zoons: Mark (nu vijftien) en Tim (nu dertien), allebei heel makkelijke jongens. We hadden het fijn, zonder veel sleur, met aandacht voor elkaar en ook nog ruimte om zonder elkaar iets leuks te doen. Edwin en ik gingen gerust een avond apart stappen, we vertrouwden elkaar volledig. Vandaar dat ik nooit had gedacht dat uitgerekend Edwin zou vreemdgaan. Ook in onze omgeving had niemand het verwacht. Wij waren immers dat ideale stel. Tot op de dag van vandaag hopen onze vrienden en familieleden ook dat we weer samenkomen, omdat we zo goed bij elkaar passen. Maar ik geef hen weinig kans, daarvoor is er te veel stuk.”

Lieve meid

“Drie jaar geleden raakten Linda en ik met elkaar aan de praat tijdens een buurtbarbecue. Ze woonde al dertien jaar met haar vriend Alfred bij ons in de straat, maar verder dan gedag zeggen, waren we nooit gekomen. We zijn heel andere types en hebben andere achtergronden. Zij is drie jaar ouder dan ik, komt uit een welgesteld milieu en ziet er keurig uit. Ze is lang, slank, blond en heel rustig, introvert zelfs. Ik daarentegen ben klein, stevig, donker en ik ben en een enorme flapuit. Toch klikte het en na die avond brachten we bijna elk weekend samen door. We dronken dikwijls een wijntje met z’n vieren, maar Linda en ik gingen ook geregeld samen op stap. In de zomer naar de plas, een terrasje pakken of naar de markt bijvoorbeeld. Linda was een lieve meid. Ik voelde me fijn in haar buurt en vertrouwde haar veel toe.

Andersom deelde ze ook haar geheim met mij: ze vertelde dat Alfred haar soms bedreigde. Blijkbaar was hij niet zo leuk als Edwin en ik dachten. Ze zei dat ze weleens door hem in huis werd vastgehouden en dat hij haar sloeg. Afschuwelijk om te horen. Een paar weken later kwam Alfred naar mij toe. Hij waarschuwde me dat Linda en Edwin veel met elkaar appten. In het begin wist ik niet zo goed wat ik daarmee moest. Na al haar verhalen over de mishandelingen thuis vertrouwde ik hem niet. Maar omdat hij overtuigd klonk, besloot ik Linda en Edwin met zijn verhaal te confronteren. Ze gaven meteen toe dat ze contact hadden. Linda had steun bij Edwin gezocht. Ze vertelde dat Alfred haar continu in de gaten hield en zelfs een speciale app op haar mobiele telefoon had geïnstalleerd, zodat hij kon achterhalen waar ze was. Als ze niet thuis was, zocht hij op waar ze zat en kwam haar achterna. Dat had ze met Edwin gedeeld, omdat ze bang was voor haar eigen vriend. In eerste instantie zag ik er geen kwaad in. Ik heb zelf ook een vriend met wie ik app. Wel vond ik het jammer dat ze het stiekem deden. Dit hadden ze toch gewoon tegen me kunnen zeggen? Ze waren het met me eens en boden hun excuses aan. Daarmee was voor mij de kous af.”

Goedgelovig

“Vanaf dat moment kwam Linda nog vaker naar ons toe en bleef ze soms ook een nachtje slapen. Zogenaamd om bij ons, haar allerbeste vrienden, uit te huilen. Al zocht ze net iets vaker Edwins schouders op. Edwin en ik spraken vaak over de situatie bij Linda thuis. We hadden geen begrip voor Alfreds gedrag en daardoor veranderde de band die we met hem hadden. We trokken partij voor Linda. Wel vond ik het verhaal dat ze thuis soms gevangen werd gehouden erg vreemd. Als ik door Edwin zou worden opgesloten, zou ik een raam inslaan en de relatie hebben verbroken. Maar Linda bleef bij Alfred en ik zag ze zelfs geregeld hand in hand lopen Achteraf zet ik grote vraagtekens bij het hele verhaal over de mishandeling. Alfred heeft het ook altijd ontkend. Wel bekende hij later dat hij Linda uit wanhoop één keer heeft geduwd. Nou, dat heb ik ook weleens bij Edwin gedaan, vlak nadat ik alles had ontdekt. Maar op dat moment geloofde ik mijn vriendin en verdedigde ik haar waar ik maar kon tegenover haar vriend. Ze belde me vaak om me te vragen of ik tegen Alfred kon zeggen dat ze bij mij was geweest, terwijl ze een dagje alleen naar de sauna ging om tot rust te komen. Niet wetende dat ik daarmee haar een alibi verschafte om met mijn eigen man naar bed te gaan. Maar ik was goedgelovig en wilde haar graag helpen.”

Lees ook: Jantiens ex ging vreemd met haar beste vriendin: ‘Haar vergeven? Nooit!’

Smoorverliefd

“Linda en Edwin bleven veel met elkaar appen. Ik vond het niet leuk, maar volgens Edwin mocht ik daar niet over zeuren. Het was puur vriendschappelijk, hij wilde haar steunen in deze moeilijke tijd. Hij liet mij alleen geen berichtjes van haar lezen en bewaakte zijn telefoon, die eerder gewoon op tafel lag, met zijn leven. Ook werd hij afstandelijker naar mij toe. Zowel overdag als in bed. Als ik vroeg of er iets was, omdat ik hem geïrriteerd en afwezig vond, zei hij
dat hij het druk had en gestrest was. Dat klonk logisch. Hij had een eigen bedrijf en was altijd aan het werk. Hij beloofde me dat het beter zou gaan als we vakantie hadden gehad. Ook Linda begon me te mijden. Overdag kon ze bijna nooit meer afspreken, maar als Edwin thuiskwam, waaide ze altijd aan. In de zomer van 2019 werden mijn vermoedens dat er toch weleens meer tussen hen kon zijn steeds sterker. Op een avond was Linda weer eens bij ons. De manier waarop mijn echtgenoot naar haar keek, vertelde mij dat hij smoorverliefd op haar was. Het was een enorme schok. De volgende dag ben ik, met tranen in mijn ogen, naar Linda gestapt. Ze lachte ze me uit. ‘Hij is mijn type niet’, beweerde ze. ‘En al was hij het wel, ik ben je beste vriendin, beste vriendinnen doen zoiets niet’, zei ze doodleuk. Klopt, dat doen vriendinnen niet, want het is verraad van het ergste soort. Maar helaas deed zij het wel. In de weken die volgden, vertelde mijn gevoel keer op keer dat er iets niet klopte. Edwin zei dat ik spoken zag, maar ik ging kapot aan mijn onzekerheid. Bovendien werd ik door meerdere mensen in mijn omgeving gewaarschuwd: Linda en Edwin waren samen gezien. Zelfs een keer op een vrijdagmiddagborrel in de kroeg. Uiteraard vroeg ik Edwin om opheldering. Hij beweerde dat ze elkaar daar toevallig waren tegengekomen en werd woedend. Ik moest me niet zo aanstellen. ‘Ik mag een borrel drinken met wie ik wil!’ riep hij. De dagen erop negeerden we elkaar. Nog steeds had ik geen bewijs dat Edwin iets oneerbaars deed…”

Kille reactie

“Uiteindelijk gaf een specificatie van de torenhoge telefoonrekening van Edwins mobiele nummer mij het benodigde bewijs en barstte alsnog de bom. Eíndelijk kon ik hard maken dat ik niet gek was. Uit die factuur bleek dat hij dagelijks urenlang met Linda belde. Toen ik Edwin de rekening onder zijn neus duwde, gaf hij alles toe: ‘We zijn al twee jaar verliefd op elkaar.’ Op dat moment zakte de grond onder mijn voeten vandaan. Ik heb gehuild en Edwin voor alles uitgemaakt, maar heel hard schreeuwen kon ik niet, vanwege onze kinderen die boven lagen te slapen. Sowieso ben ik geen type dat alles bij elkaar gilt. Al had ik daar alle reden toe. Want de waarheid die Edwin mij later opbiechtte, was nog veel erger dan ik had gedacht. Vrijwel meteen nadat Linda en ik met elkaar bevriend waren geraakt, waren zij een verhouding begonnen. Ze spraken af in hotels en restaurants, en zagen elkaar minstens twee keer per week. Ik wilde elk detail weten van Edwin. Zelfs de heel pijnlijke: zo bleken ze elke keer als we met zijn drieën in de keuken zaten stiekem voetje te vrijen onder de tafel.

Ik ben ook naar Linda gegaan voor haar kant van het verhaal en schrok van haar kilheid. Ze gaf toe dat zij als eerste avances had gemaakt naar mijn man. Ze was van hem gecharmeerd en had hem dat laten weten. Ik snap best dat Edwin dat vleiend vond, we zijn al zo lang samen. Maar ik begrijp absoluut niet dat je daar dan ook iets mee doet. In dat gesprek met mij wond Linda er weinig doekjes om; ze was de affaire enkel begonnen uit wraak naar Alfred toe. Hij schijnt vroeger een paar keer te zijn vreemdgegaan en ze had gedacht: wat jij kunt, kan ik beter. Ze had Edwin ‘uitgekozen’, omdat ze hem aantrekkelijk vond. Maar ze was totaal niet verliefd op hem, ook al deed ze tegenover hem alsof dat wel zo was. Het ergste was nog wel dat ze heel vals zei dat ze mij nooit als beste vriendin had gezien. Ik diende slechts als ‘opstapje’ naar mijn man toe. Die woorden hebben me echt veel pijn gedaan. Andersom was ik namelijk wel erg op haar gesteld geweest. Ik had mijn geheimen met haar gedeeld, haar dingen over mijn huwelijk in vertrouwen verteld. Ik voelde me misbruikt.”

Hard genoeg gevochten

“We zijn nu anderhalf jaar verder. Ik heb een zware tijd achter de rug, waarin ik behoorlijk ziek ben geweest van alles wat Edwin en Linda mij hebben aangedaan. Ik heb Edwin meteen de deur uit gezet, toen alles uit was gekomen. Tussen hem en Linda was het ook direct over en uit. Door alles wat ze tegen mij had gezegd, waren zijn ogen geopend. Een jaar lang hebben we nog doorgesukkeld in een rare constructie omwille van de kinderen. Doordeweeks sliep Edwin bij vrienden, maar in het weekend kwam hij naar huis. Dat leek ons beter voor de kinderen en tegelijkertijd wilden we kijken of er voor ons nog een gezamenlijke toekomst mogelijk was. Afgelopen lente was ik er klaar mee en heb ik de scheiding aangevraagd. Er was te veel kapot en ik had genoeg gevochten, nu werd het tijd om aan mezelf te werken. Ik heb professionele hulp gezocht, want ik wilde weer gelukkig worden en wist niet hoe ik dat moest doen. Ik was zo achterdochtig geworden. Maar wat wil je als je wordt bedrogen door zowel je echtgenoot als beste vriendin? Edwin en ik hebben nu ieder een eigen huis. Ik zie aan hem dat hij veel spijt heeft en ik weet dat hij me terug wil. Maar dat kan niet meer. Wie zegt me dat hij het niet opnieuw zal doen? Ik heb hem zijn relatie met Linda vergeven, maar vergeten zal ik het nooit. Hij heeft ons perfecte gezin ontwricht. Linda kom ik nog heel af en toe tegen in de supermarkt. Ik moet me dan inhouden haar geen klap te geven. Overigens ontkent ze tot op de dag van vandaag alles naar de buitenwereld. Ze is ook nog steeds samen met Alfred. Tegen hem heeft ze gezegd dat ze Edwin drie keer heeft gezoend, meer niet. Alfred heeft me meerdere keren gevraagd of ik hem alles wil vertellen, maar dat kost me te veel negatieve energie en daar heb ik geen zin in. Zij zijn verantwoordelijk voor hun eigen huwelijk. Ik voel me goed, er is een last van mijn schouders gevallen en ik ben weer een stuk zekerder. Ik was mezelf verloren, maar ik kan zeggen dat ik mezelf weer heb gevonden.”

Lees ook: Ineke: ‘Ik vind mijn man niet meer aantrekkelijk. Afstotelijk zelfs’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen