Josefien: 'Terwijl ik bij haar uithuilde, deelde ze het bed met m’n ex'

Josefien: ‘Terwijl ik bij haar uithuilde, deelde ze het bed met m’n ex’

Dat haar huwelijk voorbij was, was al erg genoeg. Gelukkig kreeg Josefien (35) steun van haar beste vriendin. Dacht ze. “Al die tijd had ze met me mee gepraat, terwijl ze intussen met mijn ex in bed lag.”

Josefien: “Thijs en ik waren twaalf jaar getrouwd, toen ik de scheiding aanvroeg. Eigenlijk had ik al veel eerder aan de bel moeten trekken. Hij was erg dominant en controleerde me in alles, ik mocht zelfs mijn eigen bankzaken niet regelen. Afspreken met vriendinnen betekende een avond lang berichten van hem: waar was ik? Met wie? Wat deed ik? Hoe laat zou ik thuis zijn? In iedere man zag hij een potentiële minnaar van mij. Hoe ironisch, denk ik nu. Als ik heel eerlijk ben, vonden we gewoon andere dingen belangrijk in het leven. Hij was erg materialisch, terwijl ik veel meer waarde hecht aan spontaniteit en genieten. Ik was al jaren niet meer happy, maar ik durfde niets te zeggen. Ik ben trouw aan mensen en wilde mijn man en kinderen geen pijn doen.”

Lief en leed

“Achteraf was de verhuizing van de stad naar de rustige woonwijk geen goed plan. Ik was hoogzwanger van onze eerste zoon, zat vol met hormonen en had nesteldrang. Ik wilde niet met mijn baby ‘tussen de junks’ hoeven lopen, dus kochten we een nieuwbouwhuis in een vinexwijk. Thijs voelde zich er al snel op zijn plek, maar ik miste de drukte en gezelligheid van de grote stad. Wat veel goedmaakte, waren de buren. Er woonden leuke mensen in onze straat, en zowel de volwassenen als de kinderen gingen goed met elkaar om. Sanne en Paul en hun zoons van vier en drie waren onze overburen. Met hen was het ‘vriendschap op het eerste gezicht’. Behalve op buurtfeestjes zagen we elkaar ook privé en gingen we geregeld met z’n vieren of met onze gezinnen op stap. Sanne en ik werden beste vriendinnen en deelden lief en leed: ik vertelde haar alles over mijn slechte huwelijk, zij over de problemen die ze had met het flirtgedrag van haar man Paul. Ze waren al achttien jaar samen, maar hadden een open huwelijk. Hij dook geregeld het bed in met een ander en zelfs op een kinderverjaardag kon hij het niet laten zijn hand op de billen van een buurvrouw te leggen.

Noodgedwongen accepteerde Sanne zijn gedrag. Zij had soms ook een minnaar, maar Paul wilde er altijd bij zijn als zij seks met een ander had en dus maakten ze daar dan maar een spannend triootje van. Andersom deed hij gewoon waar hij zin in had. Ik herinner me nog goed de enorme bos rode rozen die een keer op hun keukentafel stond. Bleek dat hij tijdens hun vakantie een nacht bij een andere vrouw in de tent was gekropen. De bloemen waren een goedmakertje.”

Lees ook: Paula: ‘Mijn gevoel klopte: mijn man ging vreemd met mijn beste vriendin’

Veel steun

“Vorig jaar maart zei ik tegen Thijs dat ik wilde scheiden. Hij vond het verschrikkelijk en vertelde aan iedereen in onze straat dat ik een affaire had – wat niet zo was – en speelde de zielige, verlaten man. Maar zijn tranen waren snel opgedroogd, want amper twee weken later woonde hij al half samen met een andere vrouw. We waren co-ouderschap overeengekomen: we zouden het zo goed mogelijk regelen omwille van onze zoons Tom en Sem. Maar Thijs was zo vol van zijn nieuwe liefde, dat hij zijn oude leven vergat. Hij kwam afspraken niet na, miste het tienminutengesprek van Tom op school, kwam niet opdagen bij een doktersafspraak van Sem en snauwde me af als ik er iets van zei. Eén keer werd ik zelfs gebeld dat Sem nog op het schoolplein stond, wachtend op zijn vader… Ook fi nancieel liet hij me vallen. Hij verdiende goed, maar gunde mij geen cent. In die dagen ging het slecht met me. Ik had verdriet om de scheiding en moest halsoverkop naar een andere woning verhuizen. Gelukkig had ik veel steun aan Sanne en Paul. Ze kwamen in het weekend schilderen en klussen, maar ik kon ook bij ze uithuilen. Bij allebei. Ze hadden in het begin aangegeven dat ze geen partij wilden kiezen en met ons allebei bevriend wilden blijven. Dat respecteerde ik. Maar nu waren ze het helemaal met me eens: Thijs gedroeg zich als een enorme eikel, vooral tegenover zijn kinderen. Sanne voelde verschrikkelijk met me mee. Als ik op haar schouder uithuilde, had zij ook tranen in haar ogen staan. En, zo zeiden ze allebei, Thijs zou er bij hen niet meer in komen. Volgens hen werd hij ook uitgekotst door de andere buren. Dat medeleven deed me goed. Ik verlangde echt niet van hen dat ze mijn kant zouden kiezen, maar ik vond het wel fijn dat ik niet de enige was die zag hoe egoïstisch Thijs was.”

Geheim opbiechten

“Langzaam pakte ik de draad weer op. Dat lukte vrij aardig. Thijs bleef steken laten vallen in zijn rol als vader, maar ik zorgde ervoor dat de kinderen bij mij een stabiele basis hadden. Ik was er voor ze en gelukkig deden ze het goed op school. Ik had een leuke nieuwe vriend gevonden en voorzichtig genoot ik weer van het leven. Tot een half jaar geleden. Sanne en ik zaten op een zaterdagavond bij mij thuis op de bank. Fles rosé erbij, helemaal gezellig. De rosé smaakte goed en we zakten flink door. Op een gegeven moment keek Sanne me serieus aan, pakte mijn hand en zei dat ze iets met me wilde bespreken. Ze zei dat ze lang haar mond had gehouden, omdat ze mij geen pijn wilde doen, maar dat ze het niet langer voor zich kon houden: zij, Paul en Thijs hadden samen een paar keer het bed gedeeld. En ironisch genoeg had de eerste keer plaatsgehad op de zaterdagavond nadat ze bij mij hadden staan schilderen. De dag dus waarop ze mij verzekerden dat Thijs nooit meer een voet over de drempel mocht zetten. Ik luisterde naar haar woorden, half in shock. Ik werd niet eens boos, maar kon ook niets uitbrengen. Waarschijnlijk moedigde dat haar aan, want ze haalde het in haar hoofd door te gaan met vunzige details over hun trio. ‘Weet je wat zo erg was, Fien?’ zei ze. ‘De tweede keer dat we seks hadden met elkaar was afschuwelijk. Ik schonk wat te drinken in en was de mannen even kwijt. En wat denk je? Lagen ze samen in de slaapkamer. Ze gingen helemaal in elkaar op. Ik moest ze uit elkaar trekken en voelde me ontzettend buitengesloten!’ Ik walgde van wat ze zei, maar nog hield ik mijn mond. Volgens mij heb ik haar zelfs nog een beetje getroost, omdat ze zich zo rot voelde dat ze al die tijd tegen me had gelogen. De ernst drong gewoon niet tot me door.”

Ook interessant: Mandy (26): ‘Ik ben smoorverliefd op de man van mijn beste vriendin’

Als een zus

“Twee weken lang heb ik slapeloze nachten gehad. Ik lag maar te piekeren en had buikpijn als ik dacht aan wat er was gebeurd tussen Paul, Sanne en Thijs. Dat Thijs had meegedaan aan het trio kon me niet eens zo veel schelen. We waren op dat moment officieel nog niet gescheiden, maar woonden niet meer samen. Hij was dus vrij te daten wie hij wilde. Thijs had me in het begin van onze relatie al eens toevertrouwd dat hij vroeger een keer met mannen had geëxperimenteerd, het verbaasde me dus niks dat hij seks had gehad met een man. Maar dat Sanne en Paul, mijn beste vrienden, me dit hadden geflikt, vond ik vreselijk. En vooral van Sanne. Ze was als een zus voor mij. Ze kende al mijn geheimen en gevoelens, ze wist hoeveel pijn ik had gehad van de scheiding en hoe ik baalde van de acties van Thijs. Al die tijd had ze met me mee gepraat, terwijl ze intussen met hem in bed lag. Twee weken later vertelde ik aan mijn vriend wat Sanne mij had opgebiecht. Eigenlijk om van hem te horen of ik me aanstelde. Zijn reactie was heftig: ‘Gadverdamme, wat een rotstreek van haar!’ Ik heb het daarna ook aan een paar vriendinnen verteld en die reageerden allemaal hetzelfde, dit was not done. Sanne had de code verbroken: beste vriendinnen gaan boven elke man. Ik werd toen ook pas echt boos. Waarom had ze haar mond niet gehouden? Ze biechtte het niet op om mij te helpen, maar om haar schuldgevoel te dumpen. Toch wilde ik de vriendschap met Sanne niet kwijt. Dat zit in mijn aard: ik heb moeite met afscheid nemen, daarom ben ik ook zo lang getrouwd gebleven. Ik vond dat ik haar moest vergeven. Maar dat lukte niet en mijn gevoel naar haar werd steeds killer. Uiteindelijk ben ik met Sanne een stuk gaan wandelen. Ik heb haar toen uitgelegd hoe erg ik worstelde met haar bedrog. Ze begon te huilen. Ze knuffelde me en riep dat ze me echt niet kwijt wilde. Ik beloofde haar nog een kans te geven.”

Lees ook: ‘Ik heb een vriend, maar hou ook nog van mijn ex-minnaar’

Nooit meer vertrouwen

“Maar laatst barstte toch de bom. Tom werd in september zes en Thijs en ik zouden zijn verjaardag samen vieren, in ons oude huis. De avond voor de verjaardag stuurde Thijs me ineens een sms’je dat mijn vriend niet welkom was. Dat vond ik zo raar, dat ik een bericht terugstuurde: ‘Wees maar niet bang dat je straks alleen zit, je seksmaatjes zijn er toch ook?’ Daar werd Thijs zo kwaad om, dat hij me uitschold voor ‘gek wijf’ en ik, overmand door emoties, het ene na het andere giftige sms’je naar hem stuurde. Al mijn opgekropte woede kwam er ineens uit. Een uur later ging de telefoon: Sanne. Ze was woedend dat ik Thijs had laten weten dat ik van hun trio afwist. Blijkbaar was Thijs boos op haar geworden, omdat ze mij had ingelicht en ze vond me nu een enorme trut. Op dat moment knapte er iets in mij. Doodkalm zei ik dat ik geen enkele verplichting noch verantwoordelijkheid voelde mijn mond te houden. Daarop zei zij dat ze onze vriendschap wilde beëindigen. Ik had voor haar afgedaan als vriendin. Gek genoeg voelde ik alleen maar opluchting. Vriendinnen die me belazeren en me moedwillig een jaar lang voorliegen, ben ik liever kwijt dan rijk. En ook al mis ik de band die we vroeger hadden, ik heb vrede met de situatie. Ik zou haar nooit meer kunnen vertrouwen. Er zijn drie dolken in mijn rug gestoken: door mijn ex, mijn vriend Paul en mijn vriendin Sanne. Maar die van Sanne doet het meest pijn. Ze heeft me echt verraden. Ze heeft ons vriendinnenverbond geschonden door met mijn ex, op dat moment zelfs nog mijn echtgenoot, het bed in te duiken. Van álle mannen die ze had kunnen kiezen, nam ze de mijne, terwijl ze ook nog wist hoe slecht hij me behandelde. Onverteerbaar. Ik zou nooit puur voor mijn eigen genot een vriendin belazeren. We komen elkaar nog elke dag tegen op het schoolplein. Onze kinderen zitten op dezelfde school. Als ze me ziet, komt er een ijskoud ‘goedemorgen’ uit. Zij doet wat dat betreft beleefder dan ik. Ik weet ook dat zij en Paul inmiddels weer de beste vrienden zijn met Thijs. Of ze het bed nog delen weet ik niet, maar dat interesseert me ook niet. Ik ben gelukkig met mijn nieuwe vriend en heb mijn leven lekker op de rit. De pijn blijft, maar mijn woede is over. Ik voel nu eigenlijk alleen nog maar medelijden met alle drie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen