Marit: ‘Mijn zus verbrak het contact toen ik zei: je man gaat vreemd’

Marit (31) had een goede band met haar familie, maar sinds kort is het contact verbroken. De reden? Marit vertelde haar zus dat haar man seks had met andere vrouwen. “Wil je nu door dit slappe verhaaltje hun huwelijk kapotmaken?”

Marit: “Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik ’s ochtends wakker word met een afschuwelijk gevoel in mijn buik. Om me daarna meteen weer te herinneren: o ja, ik heb geen contact meer met mijn zus en ouders. Het is nu bijna een half jaar geleden dat we ruzie kregen. Of eigenlijk is er nooit echt ruzie geweest, maar is het één groot misverstand door een aaneenschakeling van leugens. Want terwijl ik dacht er goed aan te doen mijn zus te waarschuwen dat haar man vreemdging, heeft mijn familie het zo gebracht dat mijn vriend Joris en ik het allemaal verzonnen hebben. Het is de omgekeerde wereld. Mijn ouders, zus en overspelige zwager zitten nu nog gezellig bij elkaar met verjaardagen en feestdagen, terwijl mijn vriend en ik niet langer welkom zijn.”

Eén big happy family

“Tot vijf maanden geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Joris werd met open armen ontvangen, toen wij tweeënhalf jaar geleden een relatie kregen. Het klikte enorm met mijn ouders, zusje Sabine en haar man Kenneth. Samen waren we één big happy family. Sabine is 25 en Kenneth 38. Hij heeft uit een eerdere relatie een zoontje van acht, Max, en die woont bij hen. Sabine combineert de zorg voor Max met haar studie communicatie en als zij in de collegebanken zit, vangen mijn ouders hem op van school. Zij wonen om de hoek bij mijn zusje en fungeren als surrogaatopa en -oma. Ze zijn überhaupt erg betrokken bij haar gezin. Joris en ik wonen ruim honderd kilometer verderop en hebben allebei een fulltime baan. Toch reden we minstens eens per veertien dagen naar het oosten om een avondje of een zondag te genieten van mijn moeders kookkunsten. Joris, mijn vader en Kenneth keken dan sport en mijn moeder, mijn zusje, Max en ik deden spelletjes. Het waren ongedwongen weekenden. Andersom kwamen zij niet vaak onze kant op, maar met onze verjaardagen waren ze er uiteraard wel altijd. En ook dan mixten de families goed met elkaar. Mijn ouders konden het uitstekend vinden met die van Joris. En Kenneth zat altijd naast Mark, de jongere broer van Joris en had dan praatjes voor tien. Ik genoot ervan als ik onze families op zulke momenten met elkaar zag keuvelen.”

Geen goed gevoel

“Vorig jaar, op mijn dertigste verjaardag, raakten Kenneth en Mark in gesprek over buitenlands voetbal. Een passie van beiden, zo bleek. Ze wisten alles over Engelse, Franse en Spaanse clubs. Kenneth ging elk jaar met een vriendengroepje naar het buitenland om daar een wedstrijd te kijken. Met Pasen stond Londen op het programma en hij nodigde Mark spontaan uit om mee te gaan. Mark had daar wel oren naar en vond het ook stoer om als 27-jarige met een groep oudere mannen op stap te gaan. Onze familie moedigde het tripje aan: ‘Wat leuk, moet je doen’. Ik weet nog hoe leuk ik het vond toen Kenneth en Mark e-mailadressen uitwisselden en af spraken contact te houden. Joris en ik konden dan ook niet wachten om Mark na afloop van het weekend te bellen. Hoe was het geweest? Mark reageerde vrij lauw. ‘Euhm… wel apart’, was het enige wat hij zei. Wel vroeg hij of hij die avond langs mocht komen om met ons te praten. Ik had geen idee wat Mark wilde zeggen, maar ik kreeg er geen goed gevoel bij. En toen Mark die avond al om zes uur op de stoep stond en bij ons met een somber gezicht op de bank zat, werd ik nog banger. Pas na veel aanmoediging vertelde hij ons zijn verhaal. Hoe leuk het was begonnen: met zes mannen in een vliegtuig en op kroegentocht. Maar hoe dat ineens veranderde toen Mark te horen kreeg over hun ‘kleine geheimpje’. Het jaarlijkse voetbalbezoek bleek een dekmantel voor ongegeneerd vreemdgaan. Niet alleen met gewillige dames in het uitgaanscircuit, maar ze gingen ook standaard naar prostituees. Er werd flink over opgeschept door de mannen en de ene na de andere stoere anekdote kwam op tafel. Vooral Kenneth zou vreemdgaan bij de vleet en was een notoire hoerenloper. Hij vertelde over de kick die het hem gaf als hij een vrouw betaalde voor seks. Marks plezier in het weekend was meteen verdwenen. Hij is heel principieel. Mark verafschuwt mannen die het niet zo nauw nemen met de echtelijke trouw. Hij is nu single, maar is in relaties altijd hondstrouw. Mark weigerde na het eten mee te gaan naar de rosse buurt en zei dat hij een migraineaanval had. Hij wist zijn afkeer nog net te verbergen, maar eenmaal op zijn hotelkamer was hij er goed ziek van. De volgende dag was al zijn enthousiasme voor de trip weg. Ook de voetbalwedstrijd deed hem niets meer. Kenneth had door dat het Mark dwars zat wat er allemaal in Londen gebeurde en liet hem beloven dat hij niets naar buiten zou brengen. Met pijn in zijn buik vloog Mark naar Nederland terug. Hij voelde zich gevangen in het dilemma. Hij had weliswaar min of meer beloofd dit geheim te houden, maar wist dat dit hem niet zou lukken. Hij was dol op Sabine en vond het vreselijk dat ze zo werd besodemieterd. Straks zou ze aids of een andere geslachtsziekte via Kenneths minnaressen oplopen. Daarop besloot hij het ons toch te vertellen.”

Lees ook: Annemijn is verliefd op haar zwager: ‘Hij is haar vriend, maar ik wil hem’

Walgelijke verhalen

“Joris en ik waren geschokt. Ik wist niet wat ik hoorde en bij mij stroomden de tranen over mijn wangen. Wát een klootzak. Hoe durfde hij m’n zusje zo te bedriegen. We spraken er lang over na en bedankten Mark voor zijn eerlijkheid. Het liefst reden we na alle onthullingen naar mijn ouders, maar we moesten allebei de volgende dag vroeg op en het was al bijna negen uur. Uiteindelijk besloot Joris mijn vader te bellen. Het was immers zijn broer die hem dit had verteld. Joris zette de speaker aan en deed zijn relaas. Ik hoorde mijn vader erg mat reageren op de aantijgingen. ‘Zo, zo, dat is niet mooi’, zei hij slechts. Ik riep af en toe nog dat ik Kenneth wel kon vermoorden en dat ik Sabine het liefst zou weghalen bij hem, maar mijn vader maande me tot kalmte. En met een ‘doe geen overhaaste dingen, we hebben het er wel van het weekend over’, namen we afscheid.

De volgende dag besloot ik niet te gaan werken. Ik meldde me ziek bij mijn leidinggevende en sms’te mijn zus met de vraag of we samen konden lunchen. Ik wilde iets met haar bespreken. Volgens mij dacht Sabine dat ik ging vertellen dat ik zwanger was, want zij begroette me heel blij. Ik knuffelde haar extra hard en de tranen sprongen in mijn ogen. ‘Sabine, ik moet je iets ergs vertellen.’ We liepen naar een park vlakbij haar hogeschool en zochten een bankje op. Met haar handen in de mijne vertelde ik rustig over de ervaringen van Mark en de walgelijke verhalen over haar man. Sabine kon het niet geloven. De tranen stroomden over haar wangen. ‘Dus mijn hele leven is een leugen?’ fluisterde ze. Ik moest helaas beamen dat haar echtgenoot flink door het ijs was gezakt. Na twee uur moest ze weer terug naar haar klas. Haar ogen waren rood omrand, maar ze voelde zich sterk genoeg om weer het lokaal in te stappen. Ik knuffelde haar nogmaals en drong er bij haar op aan dat ze een afspraak moest maken met haar huisarts om zich te laten testen op geslachtsziekten.”

Jaloerse roddels

“Marks biecht was op maandag, mijn gesprek met mijn zus op dinsdag. Ook woensdag bleef ik thuis van mijn werk. De hele situatie zat me zo dwars dat ik er ziek van was geworden. Ik verwachtte eigenlijk dat mijn moeder me wel zou bellen, maar dat gebeurde niet. Ik appte haar ’s middags met de vraag hoe zij zich voelde, maar ze reageerde niet. ’s Avonds appte ik haar weer met de vraag wanneer het haar uitkwam als Joris en ik zouden komen praten. Vrijdagavond? Zaterdagmiddag? Wederom geen reactie. Ook donderdag hoorden we niets. Geen appje, sms, mail of telefoontje. Doodse stilte. Joris en ik voelden ons er niet lekker bij. Wat zou er aan de hand zijn? Uiteindelijk besloot ik donderdagavond zelf mijn vader maar te bellen. Hij klonk geïrriteerd, toen hij de telefoon opnam. ‘Marit, ik zal het maar eerlijk zeggen’, antwoordde hij op mijn vraag hoe het ging met mijn zus. ‘Wij hebben sterke twijfels bij jullie verhaal. We hebben Sabine na jouw gesprek met haar moeten troosten. Ze was vreselijk overstuur en we hebben Kenneth ook gevraagd te komen praten. Maar hij ontkent alles. Hij zegt dat hij Sabine nooit pijn zou kunnen doen en moest zelfs een beetje lachen om de heisa. Volgens hem is dit een jaloerse actie van Mark. We denken dat Mark stiekem verliefd is op Sabine en probeert om ze met deze roddel uit elkaar te krijgen.’ Ik wist niet wat ik hoorde. Meende mijn vader dit nou serieus? ‘Maar páp, Mark heeft het zelf gezien. Al die mannen lapten geld bij elkaar, zodat Kenneth seks kon hebben met een hoer!’ schreeuwde ik. Mijn vader was onverbiddelijk. ‘Marit, beheers jezelf eens. Je kent Kenneth al vijf jaar; je was zelfs getuige op hun huwelijk. Al die tijd is hij een prima echtgenoot geweest voor je zus en een lieve vader voor Max. En dat wil je nu door het slappe verhaaltje van één jongen kapotmaken? Kom nou, zo hebben we je niet opgevoed.’ Boos verbrak hij de verbinding. Dat was het laatste wat ik van hem hoorde.”

Niet meer welkom

“Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en heb ik mijn ouders en zus niet meer gezien. Ik heb van alles geprobeerd om het contact te herstellen, maar zonder succes. Met Kerst hoorde ik niets, en ook met Oud en Nieuw bleef het stil. Zelfs op mijn verjaardag in januari kreeg ik nog geen belletje of kaartje. Dat was heel schrijnend. Toevallig kreeg ik vorige week een mail van mijn moeder. Zij blijft erbij dat Mark een leugenaar is die achter Sabine aan zit. Joris denkt zelf dat mijn ouders niet willen breken met Kenneth, vanwege Max. Want als ze Kenneth de deur uit sturen, zijn zij ook hun ‘kleinkind’ kwijt. Zelf heb ik geen seconde aan het verhaal van Mark getwijfeld. Eigenlijk verbaasde me het ook niks. Kenneth heeft een bepaalde blik in zijn ogen die ik niet vertrouw. Bovendien heeft mijn zusje me ooit eens opgebiecht dat ze medicijnen voor chlamydia moest slikken, omdat Kenneth die aandoening in de sauna had opgelopen. Ik vond dat heel raar, maar wilde haar toen niet bang maken. Ook schreef mijn moeder in de mail dat ik weer welkom was thuis, mits ik mijn relatie met Joris en zijn familie verbreek. Ineens deugt blijkbaar ook niets meer aan Joris, die ze tot voor kort nog bij al haar vriendinnen ophemelde. Misschien omdat hij de boodschapper van het slechte nieuws was? Op deze manier hoef ik uiteraard geen contact meer met mijn familie. De situatie vreet aan me, maar ik ben stapel op Joris. Hij is de man met wie ik oud wil worden. Ik heb stille hoop dat Kenneth zich uiteindelijk schuldig gaat voelen over de breuk tussen mij en mijn familie en toch met de waarheid naar buiten komt. Een andere oplossing zie ik niet.”

Lees ook: Patricia: ‘Ik ben stikjaloers op mijn tweelingzus’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ken jij iemand die net zoiets als Marit heeft meegemaakt?

 • tonny.degoey
  tonny.degoey -
  Ik heb bij mijn schoonzus aangegeven dat mijn broer vreemd gaat. Daar wilde ze ook niks van weten. Heb nu geen contact meer met mijn schoonzus helaas
  Beantwoorden
 • Roeline
  Roeline -
  Onvoorstelbaar dat ze het niet willen geloven!! Stop je kop maar lekker in het zand en geloof alleen dat wat jouw gelukkig maakt, tja............
  Beantwoorden
 • i'tjes
  i'tjes -
  liefde maakt blijkbaar echt blind
  Beantwoorden
 • fb_1325407547_michelle.marang
  fb_1325407547_michelle.marang -
  Ik heb tegen mijn zus verteld dat mijn zwager naar de hoeren gaat, daardoor heeft zij het contact verbroken. Jaren later hebben we het uitgepraat, maar elke keer is er weer een andere reden voor haar om boos op mij te worden. Nu ben ik degene die heeft gezegd dat het niet meer hoeft, ik ben er klaar mee.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Helma -
  Blijf bij je vriend en steun elkaar .. De KARMA komt snel vanzelf..
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Daan -
  Misschien moet je zelf niet zo zielig doen zeg. Je krijgt het vreemdgaan verhaal te horen, waar jij in principe geen reet mee te maken hebt. Vervolgens ga je het eerst aan je ouders vertellen en je 2 dagen ziek melden(dit is echt absurd) waarin je het pas aan je zus verteld. Ongelovelijk. Confronteer die kenneth ermee en laat hem het op biechten of vertel het gelijk aan je zus. Op deze manier laat je alleen maar blijken wat een verdrietig persoon je bent. Helemaal gezien dit verhaal je wel goed uitkomt omdat "iets in zijn blik je niet aanstond". Ben blij dat je geen familie van mij bent....
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Es -
   Nee dan dat ze waarschijnlijk jou vreemdgaan ook opgemerkt. Doe eens normaal zeg! Ik denk dat zei heel blij moet zijn dat ze je niet kent.
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Daan -
  Hoe graag we het ook willen en hoe vaak we het blijven proberen; je kan niemands leven sturen of op deze manier veranderen, hoe graag je het ook wilt. Wat je wel kan doen is je eigen gedachten over deze situatie aanpassen zodat het leven voor jouw dragelijk wordt. Uiteindelijk zijn jouw gedacht (ongeacht of je gelijk heb of niet) de oorzaak voor je situatie. Je zus vind haar weg wel en kenneth ook. Heb er vrede mee en accepteer dat je alleen je eigen leven kan sturen en dat je zus zelf goed kan luisteren naar haar intuitie. Elke situatie geeft ons een les om steeds dichterbij jezelf te komen. Mijn boodschap zal je niet willen, daar ben ik op voorbereid...nu snap je wellicht ook waarom jij je zus niet kan overhalen...we kiezen zelf onze ervaring en elke ervaring is goed, want het zorgt ervoor dat we opnieuw blijven wensen net zolang totdat je er genoeg van hebt. Het komt goed en het is al goed;-)
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Wendy -
  Ik las net een mooie oneliner die hier goed past als reactie: Er zijn maar weinig zaken die je lang kunt verbergen, de zon, de maan en leugens... Veel geluk met jouw leuke vriend. In jouw situatie had ik hetzelfde gedaan en mijn zus hoogstpersoonlijk geïnformeerd.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Trijntje -
  Mensen horen liever leugens dan waarheid. Ik heb mijn zoon al bijna een jaar niet meer gesproken, hij is intussen getrouwd en vader van een dochter. Heb dat via social media moeten lezen. Ook mijn ouders heb ik al bijna 3 kwart jaar niet gesproken. . .
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Caroline -
  De vriend van mijn zus is ook zo'n viespeuk maar iedereen houd zijn mond want anders moeten ze weer klaarstaan voor mijn zus en nu hebben ze tenminste rust en kan die viespeuk vrijelijk overal maar zogenaamd "aardig" zijn en aan iedere vrouw zitten. Ik dacht met Me2 zal deze zogenaamde golfleraar wel op de zwarte lijst terecht komen maar zelfs daar kan hij nog steeds vrijelijk al aaiende aan vrouwen zitten.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Barbara -
  Ikzelf toen ik een vriendin vertelde dat haar man vreemd ging..... hij ontkende alles en de vriendschap was over, na een jaar ging hij bij haar weg voor zijn nieuwe vriendin, ze heeft terug contact opgenomen maar de vriendschap is nooit meer geworden wat het was en langzaam verbroken
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Fatima -
  Tegen mijn zus gezegd dat haar man achter mij aan zat en zij geloofde mij niet. Ze zei dat ik loog. Uiteindelijk ging haar man vreemd met onze eigen nichtje! Ze had hun betrapt, dus ze zijn nu gescheiden. Maar we praten nog steeds niet met elkaar (16 jaar), want ze heeft nog steeds haar excuses niet aangeboden.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Irene -
  Met een vriendin... haar vriend ging vreemd en ik heb dat van een betrouwbare bron gehoord die mij behoorlijk gedetailleerd heeft geïnformeerd. Ik dacht haar te kunnen helpen. Met het idee” als het andersom zo zou zijn, ik het ook graag zou willen weten” met alle informatie naar haar toegestapt en inmiddels hebben wij al jaren geen contact meer. Zij dacht dat ik jaloers was op hun relatie en dat ik dit soort dingen zou verzinnen om tussen hun in te staan. Helaas is een vriendschap van 13 jaar verloren gegaan. Laats van de betrouwbare bron de vraag gekregen of ik een vriendin weer zou inlichten nadat ik er achter zou komen dat de partner vreemd is gegaan. En het antwoord was volmondig jaa! Ik geloof niet dat je kunt bouwen op een andermans verdriet
  Beantwoorden