seks-calorieen

De man van Marlies was seksverslaafd: ‘Hij dook het bed in met iedereen die maar wilde’

Marlies (34) kwam erachter dat haar man Martijn seksverslaafd was. Hij sprak stiekem af met wildvreemde vrouwen. Marlies besloot hem te vergeven, maar dat valt nog niet mee. “Degene die ik altijd blind vertrouwde, bleek een vies mannetje te zijn.”

Afgelopen weekend liepen Martijn en ik door de bouwmarkt. In een flits zag ik naast de kassa’s de deur van het klantentoilet. Een pijnscheut trok door me heen. Want precies daar, in dat groezelige hok, had mijn man seks gehad met een wildvreemde vrouw. Hij kende haar via een datingsite op internet. Ze stond − net als Martijn; wel open voor een spannend avontuurtje. Even een schroevendraaier kopen, had Martijn tegen mij gezegd. En omdat hij een uur later inderdaad met een schroevendraaier thuiskwam, had ik geen enkele argwaan. Maar in die bouwmarkt kwam alles weer terug. Want al zijn we bijna een jaar verder, hoe graag ik het ook wil vergeten: het hele drama zit nog vers in mijn geheugen.

Huilbaby

“Voordat twee jaar geleden onze dochter Cynthia werd geboren, hadden Martijn en ik een prima seksleven. De eerste maanden dat we elkaar kenden vreeën we vrijwel dagelijks en later hadden we nog steeds zeker vier keer per week seks. Martijn is een fantastische minnaar. Hij geeft me in bed veel aandacht en liet altijd merken dat ik de mooiste voor hem was. Maar toen Cynthia er eenmaal was, ging al onze aandacht naar haar. Ze was een huilbaby die al onze aandacht vroeg. Toen ze een half jaar oud was, constateerde de kinderneuroloog dat Cynthia een lichte hersenbeschadiging heeft. En ze bleek epilepsie te hebben, de erfelijke variant ervan. Als er bij epilepsie te lang wordt gewacht met medicatie komt de ontwikkeling van het kind tot stilstand. Wij waren er gelukkig op tijd bij. In die periode kwam het er vaak op neer dat ik voor haar zorgde en dat Martijn de huishoudelijke klussen deed. Hij is heel zorgzaam, maar hij kon alleen niet goed tegen het gehuil. Martijn is salesmanager en dat is een drukke baan. Na een dag werken wilde hij graag even bijkomen. Hij ging dan een uurtje achter de computer zitten of naar muziek luisteren. Ik vond dat prima. Zelf werk ik maar twee dagen, dus ik ben vaak thuis. Ik tankte overdag bij, als Cynthia sliep. Toch was het een zware tijd. ’s Avonds was ik vaak zo moe, dat ik geen energie meer had om Martijn aandacht te geven. Ik wilde er voor Cynthia zijn en ervoor zorgen dat ze zich beter kon ontspannen. Dat lukte het beste als we samen in bad gingen. Martijn bracht steeds meer tijd door achter de computer. Als ik bekaf naar bed ging, ging hij nog even gamen. Vaak was ik allang blij dat Martijn nog even beneden bleef. Dan kon ik tenminste meteen in slaap vallen.”

Argwaan

“In die tijd is het begonnen. Martijn schreef zich stiekem in op een datingsite waar mensen met een relatie zoeken naar iemand ‘voor erbij’. Ook keek hij bijna dagelijks naar erotische films. Daar merkte ik niks van, hij heeft het me later verteld. Steeds vaker bleef hij in de woonkamer als ik ging slapen. Hij ging herhaaldelijk even weg voor ‘een boodschap’ en bezocht zijn stamkroeg van vroeger weer. Ik gunde Martijn dat. Ondanks dat het een zware tijd was met Cynthia, deed hij enorm zijn best om een goede vader en echtgenoot te zijn. Toen de medicatie bij Cynthia aansloeg, kwam de rust weer terug. En daarmee kreeg ik ook weer wat meer energie. Dat had een gunstig effect op ons seksleven, we vreeën weer geregeld. Ik kreeg wel argwaan toen hij steeds vaker ging whatsappen. Hij nam zijn telefoon overal mee naartoe, zelfs naar het toilet en de badkamer. Als ik Martijn vroeg wat er zo belangrijk was, had hij altijd een antwoord klaar. Een vriend had problemen op zijn werk, een collega had een vraag over een computerprogramma. Ik vond het vreemd, maar ik gaf hem het voordeel van de twijfel. Daar hield ik meteen mee op toen ik door een vriendin werd gebeld. Ze had Martijn met een wildvreemde vrouw zien zoenen op een terras in de stad. Eerst twijfelde ze of ze het wel moest vertellen. We hadden net een baby, ze wilde mijn geluk niet verstoren. Uiteindelijk besloot ze dat ik het toch moest weten. Mijn vriendin is geen roddeltante, ik geloofde meteen wat ze me over Martijn vertelde.”

Lees ook: Marieke was seksverslaafd: ‘Had ik gewoon zo’n hoog libido of was er iets anders aan de hand?’

Enorm schuldgevoel

“Die middag zat ik Martijn op te wachten. Toen hij thuiskwam, gooide ik hem het hele verhaal voor de voeten. Ik verwachtte dat hij zou ontkennen, maar hij barstte in tranen uit en gaf alles toe. Hij was seksverslaafd zei hij, en hij wist niet hoe hij zijn probleem moest oplossen. Het leek wel of hij blij was dat hij was betrapt. Hij zei dat zijn verslaving zijn leven beheerste en dat zijn schuldgevoel enorm groot was. Hij had steeds meer risico genomen, terwijl het hem steeds minder bevrediging gaf. Als twintiger had hij in stresssituaties vaak gemasturbeerd, dat hielp hem te ontspannen. Nu was het uit de hand gelopen en hij kon niet stoppen met zijn dubbelleven. Erover praten vond hij te gênant, daarom stak hij zijn kop in het zand. Hij hoopte zijn probleem zelf op te lossen. Over de oorzaak was hij duidelijk. Hij had zich eenzaam gevoeld doordat ik zo veel aandacht aan Cynthia gaf. Maar er speelde meer: hij voelde zich een mislukkeling. Hij gaf zichzelf de schuld van Cynthia’s epilepsie. Dat was immers een erfelijke aandoening. Als twintiger was hij vaak onzeker geweest. Na ons huwelijk leek alles goed te gaan, maar nu had hij opnieuw gefaald. Hij kon niet eens een gezond kind maken… Het was een deuk in zijn zelfvertrouwen. Om zijn zelfvertrouwen op te krikken had Martijn bevestiging gezocht bij andere vrouwen. Als die hem leuk genoeg vonden om af te spreken en zelfs seks met hem wilden, telde hij voor zijn gevoel weer mee. Hij voelde zich weer sexy en mannelijk. Al vanaf het begin had hij veel last van schuldgevoel. Telkens weer nam hij zich voor ermee te stoppen. Maar de drang was te groot. Het gebeurde twee keer, tien keer en voor hij het wist liep het compleet uit de hand.”

Ongeloof, woede en verdriet

“Ik stond perplex. Dit had ik nooit verwacht. Ik voelde me vreselijk vies, helemaal toen hij me vertelde over zijn ranzige avontuurtjes. Want ik wilde wel alles weten. Martijn had zo vaak gelogen, ik eiste dat hij de waarheid zou vertellen, hoe pijnlijk die ook was. Mijn man, die ik blind vertrouwde en die soms nog net zo verliefd naar me keek als in onze verkeringstijd, bleek een vies mannetje te zijn. Die met iedereen die maar wilde het bed in dook. Die urenlang porno keek en met andere vrouwen chatte terwijl hij met zichzelf speelde. Hij had zelfs in het geniep vrij genomen voor seksmiddagen in motels. Ik voelde ongeloof, woede en verdriet. Ik snapte die vrouwen niet: wat bezielde hen om af te spreken met een gebonden man voor een uurtje plezier? Ik heb ooit een onenightstand gehad, maar ik vond er niets aan. Spannend was het wel, maar teder of liefdevol totaal niet. Martijn zei dat het vrouwen waren die aandacht zochten. Of die ook bevestiging wilden dat ze nog meetelden. Veel vrouwen boden zich simpelweg aan, zoals de vrouw met wie hij in de bouwmarkt seks had gehad. De seks had hem een kick gegeven, hem het gevoel gegeven dat hij een gewilde man was.”

Te beschamend

“Martijns verhaal hakte er vreselijk in. Ik voelde me zó gekwetst. En van mijn zelfvertrouwen was niets over. Jarenlang dacht ik dat we een fijne relatie hadden. Nu was de glans eraf. Mijn eigen man had me maandenlang belogen en bedrogen. En waarom? Was ik niet sexy genoeg, had Martijn niet genoeg aan mij? Mijn eerste reactie was: scheiden. Maar als ik naar Cynthia keek, vond ik dat ik het aan haar verplicht was om te proberen ons huwelijk te redden. Mijn dochter had recht op haar vader. Bovendien: voordat dit allemaal speelde, hadden Martijn en ik het altijd fi jn gehad. Toen mijn woede na twee maanden een beetje was gezakt, zochten we hulp. Martijn zocht hulp om van zijn verslaving af te komen, samen gingen we in relatietherapie. Martijn leerde weer controle over zijn leven te krijgen. We leerden signalen herkennen, bijvoorbeeld als Martijn langer achter de computer zat dan hij zich had voorgenomen, en daar alert op te zijn. En we spraken over Martijns onzekerheid en zijn behoefte aan complimenten. Na verloop van tijd moesten we proberen om ons leven weer op te pakken. Dat was niet makkelijk, het duurde lang voordat ik Martijn weer durfde te vertrouwen. Ik had maandenlang geen behoefte om met hem te vrijen. Dat kon ik niet, ik voelde me de duizendste in de rij. Op aanraden van de therapeut knuffelden we een paar minuten in plaats van te vrijen. Martijn had me bezworen dat hij altijd veilig had gevreeën, maar mijn huisarts vond dat ik me moest laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Gelukkig waren de uitslagen goed, maar ik vond het erg vernederend. Ik vertelde niemand over Martijns seksverslaving, uit schaamte. De vriendin die hem had betrapt, vertelde ik dat hij was vreemdgegaan, met een relatiecrisis als gevolg. Maar ik zei ook dat alles was vergeten en vergeven.”

De liefde zit diep

“Dat ik niet genoeg was, dat hij andere vrouwen nodig had… Achteraf heeft dat me het meest gekwetst. We zijn nu een jaar verder en het doet nog steeds pijn. Martijn heeft ontzettende spijt van wat er is gebeurd en doet vreselijk zijn best om mijn vertrouwen terug te winnen. Hij geeft me complimentjes, regelt soms een oppas en neemt me dan mee uit eten, komt vaak thuis met bloemen, zegt dat ik de enige vrouw ben met wie hij oud wil worden… Ik geloof hem. Maar toch. Ze zeggen weleens ‘Eens verslaafd, altijd verslaafd’. Een alcoholist zal altijd gevoelig blijven voor drank en voor een gokverslaafde blijft de fruitautomaat een verleiding. Een alcoholist kan ervoor kiezen om geen alcohol te drinken, een gokverslaafde kan gokhallen mijden. Maar een leven zonder seks, dat kun je van niemand verlangen. Dat maakt me soms bang voor de toekomst. Wat als Martijn terugvalt? Hij wil gelukkig niet stoppen met therapie, al gaat hij minder vaak en voelt hij zich sterker. Hij heeft een noodnummer dat hij kan bellen als hij acuut hulp nodig heeft. Ik heb besloten erop te vertrouwen dat het helemaal goed komt tussen ons. Mijn hart zegt me dat we het gaan redden. De liefde zit diep, bij ons allebei. Natuurlijk ben ik weleens onzeker als Martijn ’s avonds nog even achter de computer gaat zitten. Maar hij geeft me geen reden om echt te twijfelen. Hij laat zijn telefoon weer in de kamer liggen. En vraagt geregeld of ik naast hem achter de computer kom zitten. Ik ben blij en trots dat we ondanks alles nog samen zijn. Maar mocht hij ooit weer in de fout gaan, dan is mijn vertrouwen in hem voorgoed geschonden. Dan kan hij gaan en hoeft hij nooit meer terug te komen.”

Lees ook: Ineke baalt van haar mans lage libido: ‘Ik wil veel vaker seks dan hij’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk advies wil jij Marlies geven?

Gerelateerde artikelen