Persoonlijke verhalen

Lianne: ‘Toen mijn man ziek werd, leerden we onze vrienden écht kennen’

Lianne (48) en Edwin (53) hebben hun leven prima voor elkaar. Tot Edwin zo ernstig ziek wordt dat alles verandert. Ze kregen een andere kant van hun vrienden te zien. “Opeens waren ze verdwenen.”

Lianne: “We kenden Francis en Peter al ruim 25 jaar. Toen wij ons eerste huis kochten, werden zij onze buren. Het klikte vanaf het eerste moment en ons contact groeide uit tot een hechte vriendschap. Jarenlang deelden we lief en leed met elkaar. Hoewel, het was eigenlijk meer ‘lief’. We hadden het vooral erg gezellig en hebben veel gelachen samen. Zoals tijdens voetbalkampioenschappen en warme zomeravonden, waarop we bij elkaar in de tuin zaten. Toen Edwin en ik tien jaar later verhuisden naar een grotere woning, omdat we ons derde kind verwachtten, bleef onze vriendschap even hecht. We zochten elkaar geregeld op en het was nog steeds lang leve de lol. We hadden dan ook alle vier een bevoorrecht leven: we waren gelukkig in de liefde, onze ouders leefden nog, de kinderen waren allemaal gezond, financieel stonden we er goed voor en behalve de dagelijkse strubbelingen kenden we geen echte tegenslagen." 
 

'Jarenlang deelden we lief en leed met elkaar'
 

"Dat veranderde voor ons toen Edwin zes jaar geleden ernstig ziek werd, hij bleek kanker te hebben. In het begin reageerden Francis en Peter heel meelevend. Ze stuurden lieve kaartjes, belden geregeld en na elk bezoek aan het ziekenhuis kwamen ze even op de koffie. De schok was voor ons allemaal enorm toen Edwin terminaal bleek te zijn: hij had nog maar een tot twee jaar te leven. Familie, collega’s, kennissen… Iedereen die het hoorde, barstte in tranen uit of slikte zwijgend een brok weg. Dat gold ook voor Peter en Francis. ‘Wij zijn er voor jullie’, zeiden ze meteen. Iets wat voelde als een warme deken. Want wat konden we hun steun nu goed gebruiken! Helaas liep het allemaal anders dan we hadden verwacht.”

Ongemakkelijk
“In het begin kreeg Edwin veel bloemen en kaarten, maar na verloop van tijd werd dat steeds minder. Ook de telefoon ging niet meer zo vaak: voor veel mensen was het feit dat Edwin doodging blijkbaar erg confronterend en ze wisten niet goed hoe ze met hun én onze gevoelens moesten omgaan. Van vage kennissen konden we dat nog wel begrijpen, maar dat ook onze beste vrienden Peter en Francis steeds minder vaak iets van zich lieten horen, deed pijn. Normaal gesproken vierden we Oud en Nieuw altijd met z’n vieren, met of zonder de kinderen erbij. Nu boekten ze ineens een hotelarrangement en gingen ze met hun gezin naar een kasteel. Ik vond het moeilijk, maar had er ook begrip voor: het is natuurlijk heel lastig om met champagne te toosten op het nieuwe jaar als je weet dat Edwin er de volgende feestdagen misschien niet meer is. Maar ook ons jaarlijkse gourmetavondje werd afgezegd. Edwin kon door zijn ziekte niet al te veel meer verdragen en dat vonden ze niet zo feestelijk."

 

'Toen we er een keer over probeerden te praten, klaagden ze dat we geen grapjes meer maakten'

Niet meer zo gezellig
"Tijdens de keren dat we elkaar nog wel zagen, vielen onze gesprekken steeds vaker stil. Toen we er een keer over probeerden te praten, klaagden ze dat we geen grapjes meer maakten en niet meer zo gezellig waren als vroeger. Edwin kon toch wel gewoon een avondje zijn zorgen vergeten? Ze misten de oude Edwin en Lianne, die altijd vrolijk waren en altijd zin hadden in bijvoorbeeld een potje triviant. Door de heftige tijd waren we inderdaad niet meer zoals vroeger. In plaats van lachen, gieren, brullen en praten over later, hadden we het nu bijvoorbeeld over Edwins misselijkheid na de chemo’s."

Lees het hele verhaal van Lianne in Vriendin 12. Dit nummer ligt vanaf woensdag in de winkels.

Ben jij ook in de steek gelaten door vrienden? En doet dat nog steeds pijn? Praat mee over dit verhaal op ons forum. 

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram