vrouw

Karen had een open relatie: ‘Ik kon niet meer verdragen dat hij seks had met een ander’

Karen (39) ontmoette de man van haar dromen. Hij vertelde haar meteen dat hij niet trouw kon zijn. “Noem mij naïef of dom, maar ik sloeg zijn waarschuwing in de wind.”

Karen: “Een beetje gegniffeld heb ik wel, toen ik hoorde dat Heleen en Ton van Royen gingen scheiden. Zie je nou wel, dacht ik, een open huwelijk werkt écht niet. Daar was ik zelf inmiddels ook al achter gekomen, maar André, mijn ex, houdt nog steeds vol dat het de enige manier is om een relatie spannend te houden. Wij hebben het zes jaar geprobeerd. Volgens André was het zo’n fijne optie: geoorloofd vreemdgaan om zo de sleur in de relatie te voorkomen en af en toe te kunnen genieten van het lijf van een ander. Maar in de praktijk bleek dat veel moeilijker en pijnlijker te zijn dan gedacht.”

Laatbloeier

“Wat mannen betreft ben ik een laatbloeier. Ik ontmoette André op mijn 32ste en het was mijn eerste echte relatie. Ik had wel vriendjes gehad, maar nooit langer dan een paar weken. Op zich beviel het single-zijn mij best goed, maar toch knaagde er iets. Mijn kinderwens. Ik wilde toch wel graag kinderen met een leuke vent. Toen ik de dertig ruimschoots was gepasseerd, ging ik op zoek naar een serieuze relatie. Internet leek me het beste middel. De mannen die ik tijdens het uitgaan ontmoette, waren geen van allen echt relatiemateriaal. Via de datingsite Relatieplanet kwam ik in contact met André. Hij was iets ouder, 35, al eerder getrouwd geweest en hij zocht een vrouw ‘die de moeder van zijn kinderen wilde worden’. Dat klonk super. We mailden over en weer, chatten, sms’ten en spraken voor onze eerste date af in een restaurant. Daar sloeg de vonk meteen over. Die avond, in mijn bed, vreeën we de sterren van de hemel. Na twee weken woonden we samen en na een maand stopte ik al met de pil.

Het leven lachte me toe. Tenminste, aan bijna alle kanten. André was namelijk ook vanaf dag één eerlijk over zijn seksuele voorkeuren. Hij geloofde niet in monogamie. Hij wist vanuit zijn vorige huwelijk dat hij niet trouw kon zijn en had behoefte aan nu en dan een onenightstand. Als ik dat niet kon accepteren, was onze relatie gedoemd te mislukken, zo hield hij mij voor. Hij had een hekel aan jaloerse vrouwen, zei hij, én hij wilde vrijheid. Heel zwart-wit. Of ik daarvan schrok? Tja, André zei dat wel allemaal, maar echt luisteren en me realiseren wat zijn woorden inhielden, deed ik niet. Eigenlijk wuifde ik het weg. Misschien arrogant, maar ik dacht: ach, als je zo verliefd bent als wij zijn, is dat niet aan de orde. Ik was zo’n andere vrouw dan zijn ex. André aanbad mij, vertelde elke dag hoeveel hij van me hield en raakte al opgewonden als ik alleen mijn panty uittrok. We wilden kinderen, een gezinnetje stichten en we vreeën soms wel twee keer per dag. Noem me naïef of dom, maar ik sloeg zijn waarschuwing in de wind. Ik was lang genoeg single geweest en ik liet mijn droom niet verpesten. Ik wilde deze man en nam me gewoon voor nooit ‘hoofdpijn’ te hebben en hem altijd zijn zin te geven op het gebied van seks. Dat zou hem wel weghouden bij andere vrouwen. Dacht ik.”

Lees ook: Robin: ‘Het lukt mijn man niet meer om een erectie te krijgen’

Gezoend met een ander

“Het ging lang goed. Zeker de eerste drie jaar voelde André geen behoefte om rond te scharrelen. We waren druk met ons jonge gezin: we kregen een tweeling, Mees en Mara, en hadden al onze energie nodig om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Daardoor was zijn vrijheidsdrang wat naar de achtergrond verdwenen. Het was dan ook een complete shock toen André me na een avondje stappen opbiechtte dat hij heftig met een andere vrouw had gekust en eigenlijk wel zin had om een keer met haar af te spreken. Ik schrok me wild! Zijn woorden kwamen aan als een mokerslag. Gezoend met een ander?! Ik zag aan Andrés blik dat hij me afwachtend aankeek, zelfs een beetje spottend en ik voelde dat ik er goed aan deed om geen scène te schoppen. Maar een ‘Goh wat leuk voor je, hoe heet ze?’ kon ik met de beste wil van de wereld niet uit mijn mond krijgen. Ik mompelde dus maar wat en kon me gelukkig vrij snel daarna storten op de papflessen van Mees en Mara.

Maar de toon was gezet. Ik wist dat het hier niet bij zou blijven, hoe goed ik ook mijn best zou doen in bed. Dit was waar André me voor had gewaarschuwd. Dit was het verzetje dat hij dacht nodig te hebben om onze relatie goed te houden. En eigenlijk, zo vond mijn vriendin aan wie ik het verhaal huilend vertelde, moest ik dankbaar zijn voor Andrés eerlijkheid. Hoeveel mannen gingen er niet stiekem vreemd? Bovendien wist ik waar ik aan was begonnen. Mijn vriendin had gelijk en ik wist dat ik het gesprek hierover weer op gang moest brengen. Tijdens een vrijpartij vroeg ik André naar het zoenen met die andere vrouw. André ging er gretig op in en hij vertelde dat hij al een tijdje fantaseerde hoe het zou zijn om met een ander te vrijen. Hij verzekerde mij dat hij nog steeds ontzettend veel van mij hield, maar nieuwsgierig was en op zoek naar spanning. Hij vroeg of ik er nog steeds achter stond. Ik durfde niet toe te geven dat ik de gedachte aan hem met een ander afschuwelijk vond en dus knikte ik van ‘ja’. Ik was doodsbang dat ik hem anders kwijt zou raken.”

Knop om

“Ik vermoed dat André een week later seks heeft gehad met die vrouw uit de kroeg. En weer een paar maanden later kwam hij verhit thuis na een bedrijfsfeestje, waarbij hij het ‘enorm gezellig had gehad met ene Linda van de financiële administratie’. De eerste keren werd ik nog straalmisselijk bij de gedachte aan mijn man – we waren vlak na de geboorte van Mara en Mees op een maandagmorgen in het huwelijk getreden – die seks had met een ander. Maar ik moet bekennen dat het na zijn tweede date al minder werd. Ik zette een knop om. Ik verdrong het. André deed zelf niet anders dan anders. Na zo’n avond buiten-de-deur-vrijen stapte hij altijd eerst onder de douche om daarna dicht tegen me aan te komen liggen, met zijn armen om me heen. Hij keek me dan alleen maar gelukzalig aan. Ik merkte verder niets geks aan hem. Hij was niet verward, zat niet stiekem te sms’en en deed nog net zo lief tegen mij als anders.

In de jaren daarna begon ik langzaamaan te wennen aan het idee dat hij af en toe een onenightstand had. Het zorgde nog steeds voor buikpijn, maar ik zag dat hij wel steeds bij mij terugkwam. André vroeg me regelmatig of ik ook eens een seksueel uitstapje wilde maken. De gedachte dat ik ook seks had met andere mannen, wond hem erg op. Het werd een terugkerende fantasie als wij samen vreeën. Uiteindelijk hapte ik toe. Misschien dat onze relatie gelijkwaardiger voelde als ook ik onenightstands had. André vond het geweldig. Hij stelde meteen voor het weekend erop de tweeling bij opa en oma te brengen en naar een parenclub te gaan. Maar dat was echt een brug te ver. Ook hoefde hij mij niet te koppelen aan zijn vrijgezelle vriend. Als ik een keer seks wilde, dook ik zelf wel een man op in de kroeg. Door die toezegging van mij werd André steeds liever. Het leek wel alsof hij nog meer van me hield. Hij riep dat dit zijn idee was van een perfecte relatie: een open huwelijk. Een mens was immers niet gemaakt om monogaam te zijn, één op de drie huwelijken ging kapot. Dat zouden wij allemaal voorkomen als we elkaar meer vrij zouden laten. André deed ook echt zijn best om mij te bewijzen dat zijn vriendinnetjes totaal geen bedreiging waren voor ons huwelijk.Mijn eerste keer met een ander vond pas na vijf jaar plaats. Uiteindelijk gebeurde het nog vrij spontaan. Via Hyves kwam ik in contact met Remon, een oude schoolvriend van vroeger. En na wat heen-en-weer-gemail spraken we een keer af voor een kop koffie. Remon was op de mavo een roodharige krullenbol, maar had nu rossig blond haar en een stoer baardje. Een lekker ding. Hij was een half jaar geleden gescheiden en we spraken urenlang over zijn mislukte huwelijk. Ik vertelde hem alles over mijn relatie met André. Automatisch kwamen we op het ‘open gedeelte’ van mijn huwelijk. Remon verklaarde me voor gek. Hoe kon ik het goed vinden dat mijn man seks had met een ander? Ik kon niets anders uitbrengen dan: ‘Omdat ik van hem hou…’”

Tussen twee vuren

“Remon en ik spraken hierna vaker af. We flirtten en zoenden af en toe. Remon wilde zich eigenlijk niet mengen in ons huwelijk, maar nadat ik hem tientallen keren had verzekerd dat het geen effect had op mijn relatie met André, ging hij overstag. We hadden seks bij hem thuis en het was heerlijk. Helaas, of misschien moet ik zeggen ‘gelukkig’, had het wel degelijk zijn uitwerking op mijn huwelijk. Want ik kwam erachter, nadat ik twee keer het bed met Remon had gedeeld, dat ik niet geschikt ben voor een open relatie. Ik kan seks niet los zien van houden van. Ik werd hoteldebotel verliefd op Remon en wilde niets liever dan bij hem zijn. Ik kon niet meer eten van ellende. Ik voelde me tussen twee vuren zitten. Thuis zat de man van mijn dromen, de vader van mijn kinderen, maar met één groot nadeel: hij was me niet trouw. En daarbuiten was mijn minnaar, die stapeldol op mij was en niets liever wilde dan een monogame relatie met mij.

Dagenlang lag ik in bed te huilen. André liet mij maar gaan. Hij vond het vervelend voor mij, maar was niet jaloers en voelde zich ook niet bedreigd. Hij noemde het ‘een risico van het vak’ en dacht dat het vanzelf weer over zou waaien. Ik kon Remon natuurlijk nog makkelijk uit mijn leven bannen om daarna weer voor mijn huwelijk te vechten. Maar kon ik nog wel leven met een man die – inmiddels twee keer per maand – met een ander vree? Nee. Niet meer. Als ik het ooit al écht had gekund. André was er kapot van en wilde best een tijd stoppen met zijn minnaressen, maar kon mij geen garantie geven voor de lange termijn. Uiteindelijk heb ik besloten dat ik tóch bij André weg zou gaan. Hoeveel ik ook van hem hield. Ik heb de scheiding met co-ouderschap aangevraagd en ben op een flatje in de buurt gaan wonen. Dat is nu een half jaar geleden. Remon is nog wel in mijn leven, maar de hevigste verliefdheid is voorbij. Ik weet niet of ik met hem verder wil. Misschien was hij alleen de katalysator voor het mislukken van mijn huwelijk, maar is hij niet de man met wie ik oud wil worden. Laat mij maar even alleen zijn en de dingen goed op een rijtje zetten. Eén ding weet ik zeker, zonder monogamie heb je geen basis. Een open huwelijk is niets voor mij.”

Lees ook: Danielle kreeg een kind met een getrouwde man: ‘Hij is mijn ware, maar onmogelijke liefde’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.