Ilse deLange brengt solo-album uit

Ilse DeLange gaat weer solo en brengt album OK uit

Ilse DeLange brengt na vijf jaar The Common Linnets een solo-album uit. Ze laat aan Vriendin weten: ‘Ik popel om mijn nieuwe liedjes te kunnen spelen.’

Ilse DeLange brengt na vijf jaar The Common Linnets een solo-album uit. Ze laat aan Vriendin weten: ‘Ik popel om mijn nieuwe liedjes te kunnen spelen.’

Met haar nieuwe album OK is Ilse DeLange weer helemaal terug, nu zonder haar Common Linnets-maatjes. Maar die hebben wel voorgoed een speciaal plekje in haar leven: “Vriendschap gaat voor mij om iemand toelaten in je hart.”

Toen Vriendin een paar jaar geleden een grote enquête hield onder haar lezeressen, stond daarin de vraag welke BN’er ze het liefst als beste vriendin zouden willen hebben. Op nummer 1, met afstand, kwam zangeres Ilse DeLange uit de bus. “Ik ben vereerd”, lacht de Almelose zangeres (41) als we haar dat vertellen. Ze zit in de tuin van de beroemde Wisseloord Studio’s, het beroemde complex waar ze een werkplek heeft. En waar ze vandaag interviews doet naar aanleiding van haar nieuwe album, Ilse DeLange, dat morgen uitkomt.

Is zo’n nieuw album nog steeds bijzonder voor je? 

“Absoluut! Ik voelde me de afgelopen maanden als een soort kip op de eieren: de plaat was af, maar niemand had hem nog gehoord. En ik zag er zó naar uit om hem met iedereen te delen! Nu popel ik vooral om mijn nieuwe liedjes overal te kunnen spelen. Want dat was het meest frustrerende in de afgelopen tijd: dat ik met andere dingen bezig was dan met optreden. Ik heb ook af en toe wel wat losse optredens gedaan, maar echt toeren en met ‘de club’ op pad zijn, dat is hét voor mij.”

Na enkele jaren The Common Linnets is dit weer een soloplaat. Was het weer tijd voor Ilse zelf? 

“Eigenlijk wel, ja. Want hoe je het wendt of keert: Ilse DeLange, dat ben ik óók. Omdat we met de Linnets na het Songfestival zo veel kansen kregen en dingen konden doen die ik solo nooit had gedaan, zoals toeren door Duitsland, ben ik daar helemaal voor gegaan. Elk van ons had eigen zekerheden die we ervoor opgaven. Nu gaan we allemaal even terug naar onze eigen dingen. We zijn zo’n hechte bal geweest, een echte vriendenclub, het is goed dat daar even lucht bij komt. Hoe moeilijk dat ook is!”

Wat is er moeilijk aan? 

“Ik moest mezelf echt losrukken, want als het ergens feest is en gezellig, zoals bij ons altijd, wil je daar gewoon blijven! Toch koos ik ervoor om weer de onzekerheid op te zoeken van: wie ben ik? Hoe klink ik? Met wie ga ik samenwerken? Best eng, maar ik vind het belangrijk voor mijn ontwikkeling dat ik dat opzoek. Kijk, ik heb solo natuurlijk best iets opgebouwd, met een vaste schare fans zitten er stevige poten onder mijn carrière. Maar ik neem niets voor lief. Toen de shows van de clubtour die we dit najaar gaan doen best snel uitverkochten, was ik toch opgelucht. En bij de Linnets en mijn soloband maken we gebruik van dezelfde muzikanten, dus straks ga ik weer fijn op pad met m’n vrienden.”

Meer van dit interview lees je volgende week in Vriendin en hier op Vriendin.nl.