Persoonlijke verhalen

Emma: ‘Mijn schoonzus is mijn broer niet waard’

Emma (37) heeft grote moeite met haar schoonzus Pauline (35), die zich als een prinses gedraagt. Haar broer Bart (35) verdient beter, vindt ze. “Ik weet zeker dat hij niet gelukkig is. Het is niet netjes, maar ik hoop dat het op een relatiebreuk uitdraait.”

Emma: “Bart en ik hebben altijd een sterke band gehad, ook toen we klein waren. Natuurlijk hadden we weleens een klassieke kinderruzie, maar vergeleken met veel andere broers en zussen in mijn omgeving, waren wij echt superclose. Als kinderen hadden we allebei nog onze eigen vrienden, maar toen we wat ouder werden, werden zijn vrienden ook mijn vrienden en omgekeerd. Bart heeft nog een tijdje verkering gehad met een van mijn beste vriendinnen, ik heb kort een relatie gehad met een jongen uit Barts voetbalteam. ’s Zomers boekten we samen een vakantie, ’s winters gingen we met een grote groep skiën. En met de feestdagen waren we altijd bij elkaar te vinden. Mijn ouders zeiden regelmatig dat ze het zo fijn vonden dat hun kinderen zo gek op elkaar waren.”

Nieuwe vriendin

“Alles veranderde toen Bart verkering kreeg met Pauline. Acht jaar geleden leerden ze elkaar kennen op zijn werk. Vanaf de eerste dag dat ze zijn collega was, had hij een oogje op haar, dat stak hij niet onder stoelen of banken. ‘Go for it’, was mijn advies. Zijn crush was dan weliswaar voornamelijk gebaseerd op haar uiterlijk, maar als je zo’n sterke aantrekkingskracht voelt, moet je er zeker iets mee doen, vind ik. Pauline bleek geen makkelijke catch. Bart won vrouwen altijd heel gemakkelijk voor zich, maar bij Pauline moest hij echt alles uit de kast halen om haar aandacht te krijgen. Zeker een half jaar heeft hij om haar heen gedraaid voordat ze een keer met hem uitging. En ook daarna duurde het nog een paar maanden voordat ze officieel verkering kregen.”

Lees ook: ‘Mijn schoonmoeder nam mijn hele bruiloft over’

Goede eerste indruk

“De eerste keer dat ik Pauline zag, was op een barbecue die ik met mijn vriend gaf. Ik had al wel foto’s van haar gezien, maar toen ik haar in real life ontmoette, begreep ik helemaal waarom mijn broer haar zo leuk vond. Pauline is een plaatje en komt in eerste instantie heel spontaan over. Het klikte tussen ons, ze wilde meteen een afspraak maken om de week erop een keer samen te gaan lunchen. Ik weet nog dat ik die avond in bed dacht: wat een leuke vrouw, ze zou zomaar een vriendin van me kunnen worden.”

Kritiek

“Onze eerste lunch samen was supergezellig. Het viel me wel op dat Pauline zich best kritisch over Bart uitliet. Zo kan mijn broer op feestjes weleens iets te veel drinken. Dat vond ze écht niet kunnen. En ze vond het jammer dat hij niet wat meer ambitie had. Bart is heel gelukkig in zijn functie en heeft inderdaad niet zo’n extreme drang hogerop te komen. Dat herken ik wel. Wij zijn opgevoed met het idee dat je werkt om te leven en niet omgekeerd. Ik vind net als Bart dat je beter gelukkig in je werk kunt zijn dan alleen maar gelukkig met je bankrekening. Daar was Pauline het maar voor een deel mee eens. Van een mooi groot huis en verre reizen kon je ook heel blij worden, zei ze. En daar was geld voor nodig.”

Andere lifestyle

“Dat Pauline behoorlijk materialistisch is, merkte ik al heel snel. Iets was voor haar pas mooi als het van een duur merk was. Bart werd daarin meegezogen. Waar het hem eerst niet zo veel uitmaakte wat hij droeg, liep hij nu ineens in kleding met in mijn ogen schreeuwerige teksten. Zijn oude auto moest de deur uit, samen kochten ze een prachtig nieuw exemplaar. Ik moest er wel om lachen; mijn broer leek een beetje een kakker te worden. Ook onze wederzijdse vrienden viel de verandering op en ze plaagden hem er regelmatig mee.”

Lees ook: Tamara was draagmoeder voor haar broer: ‘Ik gunde hem dat geluk ook’

Stikjaloers

“Mijn aanvankelijk positieve gevoel over Pauline veranderde toen ik haar wat beter leerde kennen. Ze was niet oprecht, ontdekte ik.  Ze verdraaide feiten, waardoor ik bij Bart in een slecht daglicht kwam te staan. Zo had ze mij een dagje sauna cadeau gedaan voor mijn verjaardag en zei ze daarover tegen hem dat ik niet enthousiast was geweest. Ik wist niet wat ik hoorde! Ook hoorde ik van haar dingen over Bart die niet bleken te kloppen. Het viel me bovendien steeds meer op dat ze jaloers was. Toen mijn vriend en ik vertelden dat we met onze kinderen een vakantie naar Thailand hadden geboekt, keek ze ineens heel zuur. Ze wist nog uit te brengen dat ze dat doodeng vond, zo’n verre vakantie met een peuter en een kleuter. De rest van de avond negeerde ze mij. De vriendschap tussen Pauline en mij doofde net zo snel als ie was opgebloeid.”

Tekst: Hester Zitvast. Beeld: Unsplash. Om privacyredenen zijn alle namen veranderd, De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Reageer op dit artikel