social media-blunder

3 lezeressen over hun grootste social media-blunder

We whatsappen, twitteren, facebooken en instagrammen wat af. Niet vreemd dus dat daar volop wordt geblunderd. En hoewel het op het moment zelf vaak gênant is, kunnen sommige van onze lezeressen er achteraf wel om lachen.

We whatsappen, twitteren, facebooken en instagrammen wat af. Niet vreemd dus dat daar volop wordt geblunderd. En hoewel het op het moment zelf vaak gênant is, kunnen sommige van onze lezeressen er achteraf wel om lachen.

‘Ik stuurde per ongeluk een vriendschapsverzoek’

Emily (43): “Ik zocht een keer op Facebook naar informatie over de ex van mijn vriend. We hadden gehoord dat ze iets naars over mijn vriend had gepost. Zijn ex had ons geblokkeerd, dus ik gebruikte het account van mijn broer. Zonder dat ik het doorhad, verstuurde ik haar vervolgens vanaf dat account een vriendschapsverzoek. Een uur later kreeg mijn broer een bericht: ‘Waarom wil je vrienden met mij worden?’ Mijn broer heeft gezegd dat zijn account was gehackt, maar ze heeft ongetwijfeld doorgehad dat ik erachter zat. Ik kon wel door de grond zakken!”

Lees ook: Lezeressen vertellen: ‘Dit is mijn grootste strandblunder’

‘Ik feliciteerde iemand die ­overleden was’

Nina (34): ‘‘Ik heb vorig jaar een ‘Henk Krol’ gedaan. Net als de politicus feliciteerde ik iemand op Facebook die inmiddels was overleden. Het was een vage kennis. Zijn familie had zijn Facebook-pagina volledig intact gelaten en niet omgezet in een ‘in memoriam’. Ik wist wel dat die persoon was overleden, maar ik legde – heel stom – de link niet. Iets met te vroeg en te weinig koffie, denk ik. Ik kreeg een melding dat die persoon jarig was en tikte zonder erbij na te denken ‘Gefeliciteerd!’ met een feestelijk ballonnetje erachter. Niet veel later belde mijn moeder paniekerig op, ze had het gezien. Ik heb de post direct met het schaamrood op de kaken verwijderd en ben daarna helemaal gestopt met online feliciteren. Ik ben hierdoor wel genezen van onpersoonlijke Facebook-felicitaties.”

Lees ook: Opvoedblunder: ‘Ik werd stiekem lid van de chatgroep van mijn dochter’

‘Het was gewoon hartstikke fake news’

Valerie (35): “Ik ben journalist en altijd op zoek naar goede ideeën voor artikelen. Ik stuitte online op een artikel met de kop ‘Kritiek op vrouwonvriendelijke schoonmaakpil’. Het ging over een pil die vrouwen meer zin in schoonmaken moest geven. De pil was ontwikkeld omdat vrouwen daar over het algemeen weinig zin in hebben, las ik. Het stond op de site van een gerenommeerde krant en ik las quotes van een bekende wetenschapsjournalist. Dit is een goed verhaal, dacht ik meteen. Ik moet een vrouw vinden die deze pillen slikt! Niet veel later had ik al een mail met een voorstel over het onderwerp naar een van mijn opdrachtgevers gestuurd. Ik kreeg een vrij droge reactie van de hoofdredacteur terug: ‘Eh Valerie, is dat niet van De Speld?’ Ik wilde het liefst onder een steen kruipen. Natuurlijk was het een bericht van de satirische website; hoe had ik kunnen denken dat het echt was? Het was gewoon hartstikke fake news. Ik heb nog zeker een week een enorm stom gevoel aan mijn ondoordachte actie overgehouden. Toen heb ik het maar verdrongen, ik kon het toch niet meer terugdraaien.”

Lees ook: Lezeressen vertellen: 9x de allergênantste sportblunders

Tekst: Hester Zitvast. Foto’s: Unsplash. Om privacyredenen zijn sommige namen veranderd. De echte namen zijn bekend bij de redactie.