coronavirus-tilburg

Zo lang kunnen de maatregelen volgens virologen nog gaan duren

We leven inmiddels alweer drie weken volgens de maatregelen van het RIVM. En dat kan volgens virologen ook nog wel een tijdje duren.

Een piek in mei

Virologen van drie universiteiten concluderen uit de statistieken van het RIVM dat een groot deel van de maatregelen nog maanden van kracht zijn. “Ik denk dat er op zijn vroegst pas in juli misschien weer wat ruimte komt”, zegt Mariet Feltkamp van het LUMC Leiden tegen de NOS. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei woensdag tegen de Tweede Kamer dat er nog een lange weg te gaan is. Hij verwacht begin mei een piek in de bezetting van de intensive care. Volgens cijfers komt het aantal bezette bedden pas halverwege juli weer onder de 1200.

Maatregelen volhouden

Dat betekent niet dat we daarna gelijk teruggaan naar het normale leven. “Je moet een heleboel maatregelen volhouden, totdat je het virus helemaal onder controle hebt. Want als je ermee stopt neemt de verspreiding direct weer toe”, zegt van Dissel. De overheid heeft tot nu toe maximaal twee maanden vooruit gepland. Evenementen zijn tot 1 juni verboden en andere maatregelen – zoals afstand houden, thuisblijven en dichte scholen – zijn voorlopig tot 28 april van kracht. In de laatste persconferentie vertelde Rutte daar gelijk bij dat er ook daarna nog beperkingen zullen gelden. Zo raadt hij af om voor de meivakantie een reis te boeken. Viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen denkt zelfs dat een vakantie naar Italië of Spanje ook in de zomervakantie niet verstandig is.

Lees ook: Dit moet je doen als je milde coronasymptomen hebt

Tot het einde

Virologen van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC Leiden willen benadrukken dat niemand de toekomst kan voorspellen. Dat het nu goed gaat met het terugdringen van het aantal besmettingen, heeft te maken met de strenge maatregelen. Volgens Jaap van Dissel moeten we daarom ‘tot het einde’ doorgaan met deze maatregelen. Viroloog Mariet Feltkamp denkt dat het einde pas in zicht is wanneer er een vaccin beschikbaar is of als een groot deel van de bevolking immuun is. Zij verwacht dat er het stoppen van maatregelen in fases gaat. Evenementen en horeca zullen volgens haar pas als laatste worden vrijgegeven. Viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC in Rotterdam vindt dat hygiënemaatregelen zoals het goed wassen van je handen en niezen in je elleboog ‘gewoontemaatregelen’ moeten worden. Vooral omdat virologen er rekening mee houden dat het virus in de winter weer terugkomt.

Ook interessant: Filmmaker Jessica loopt mee op de IC tijdens corona

Bron: NOS

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen