Dit moet je doen als je milde coronasymptomen hebt

Het overgrote deel van de mensen met het coronavirus heeft slechts last van milde symptomen. Maar wat moet je precies doen als je koorts hebt? En wanneer moet je wél een arts inlichten?

Koorts

In principe is koorts niet iets negatiefs, vertelt Philippe Devos, diensthoofd intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik, aan Het Laatste Nieuws. Hij raakte zelf ook besmet met het virus. “Koorts helpt het genezingsproces. Dus als je het een beetje kan uithouden, is dat niet slecht.”

Loopt je temperatuur op naar 39 graden, dan is het volgens de arts verstandig om de koorts te doen zakken en onder controle te houden met een paracetamol.

Genoeg drinken

Devos adviseert om voldoende te drinken in het geval je koorts hebt. “Veel patiënten verliezen hun eetlust”, vertelt hij. “Zelf heb ik vier dagen niet kunnen eten. Je moet vermijden dat je lichaam dan in een mechanisme van vasten vervalt.”

Ook adviseert hij om sportdrankjes te drinken om de zouten in je lichaam weer aan te vullen. “Coronapatiënten zijn erg vermoeid en suiker geeft hun lichaam weer wat energie.”

Vitamines

Hoewel het slikken van vitamines volgens het Nederlands Voedselagentschap geen zin heeft voor coronapatiënten, gelooft dokter Devos er wel in. “Die vitamines zijn nuttig bij virale infecties. Ik raad sowieso vitamine D-supplementen aan voor wie er een tekort aan heeft. En dat bleek vorig jaar nog bijna 1 op 3 te zijn in ons land, vaak ook ouderen. Als we het alleen met de zon moeten doen, zal dat veel tijd vragen.”

Toilet

En hoe zit het met naar de wc gaan? Wat als je met meerdere mensen samenwoont? “Dan moet je zeker voorzichtig zijn”, aldus Devos. “Je desinfecteert best na elke beurt de bril met een verdund bleekmiddel. Resten van ontlasting van iemand die met het virus besmet is, vormen een gevaar voor anderen. Dertig procent van de patiënten kampt ook nog eens met diarree.”

Sporten

Ook sporten is niet verstandig in het geval iemand symptomen vertoont, vertelt Devos. Het virus kan dan namelijk op het hart slaan. “De jonge patiënten die jammer genoeg overleden zijn, waren gezond en sportief. Toch stierven ze in amper twee-drie dagen aan hartfalen. Je moet dus inderdaad voorzichtig zijn met sporten. Het is niet het moment om aan intervaltraining te gaan doen, ook niet voor wie geen symptomen vertoont. Als je gaat sporten, houd dan je je hartslag binnen een aanvaardbare frequentie en ga zeker niet in het rood.”

Wanneer actie ondernemen?

Volgens Decos zijn vooral ademhalingsproblemen van belang. “Wie buiten adem is als hij of zij de trap neemt, moet actie ondernemen. Het kan snel gaan: een paar uur later ben je mogelijk niet meer in staat om zelf naar de spoed te rijden. De huisarts zal je in zo’n geval sowieso naar de spoedafdeling sturen. Het ziekenhuis beslist dan zelf, aan de hand van je gezondheidstoestand, of je al dan niet wordt opgenomen.”

Bron: HLN

Lees ook: dit doet het coronavirus bij kinderen

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen