katja schuurman freek van noortwijk

Politie reageert op verhaal Katja Schuurman: ‘Véél later en belediging’

Gisteren plaatste Katja Schuurman een woedend Instagram-bericht, nadat haar partner, chef-kok Freek van Noortwijk, zaterdagavond een coronawaarschuwing kreeg omdat hij na 22:00 nog gasten in zijn zaak had. Nu reageert de Amsterdamse politie op haar verhaal.

‘Serieus?’

Katja was op z’n zachtst gezegd niet blij met de officiële waarschuwing. “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels – 22.00 uur sluiten – houdt om 22.03 uur?”, schreef ze op Instagram. “Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, – een laatste propt een hapje dessert naar binnen – niet exact om 22.00 uur buiten staan.”

Politie

De actrice deelde niet alleen een foto van de waarschuwing, maar ook een video waar te zien is hoe de politie de waarschuwing geeft. Dit wekt al snel de veronderstelling dat de twee met elkaar te maken hebben. Iets wat volgens de politie niet het geval is. De waarschuwing die om 22:03 is uitgeschreven, geldt voor restaurant Breda, waar Freek mede-eigenaar van is. Het is een vervelend voorval, aldus de gemeente Amsterdam aan RTL Boulevard. “We zien hoe zwaar de horeca lijdt onder de maatregelen. Tegelijk zijn die regels er wel, omdat teveel mensen ziek worden.”

Waarschuwing

Volgens de gemeente zijn de boa’s en agenten verantwoordelijk voor de handhaving. “Dat doen ze vaak in alle redelijkheid. Ook in dit geval: in de zaak zaten om 22.03 uur nog enkele klanten aan tafel. De eigenaar of bedrijfsleider is daar door onze boa’s op aangesproken. De eigenaar liet weten dat iedereen snel zou vertrekken. Toen dat na tien minuten nog steeds niet was gebeurd werd er een waarschuwing geschreven, met daarop het tijdstip van de eerste constatering overtreding.”

Personeel

Katja deelde ook een video waar te zien is hoe een bedrijfsleidster van Guts de situatie probeert uit te leggen aan een agente. Volgens de politie vond dit voorval om 23:05 plaats, dus ruim na de verplichte sluitingstijd. “De agenten zijn gaan kijken waarom er mensen voor het raam gezellig aan het drinken waren en de lampen nog hadden branden.” Uiteindelijk ontdekten ze dat het persoonsleden waren die nog een drankje dronken, maar dat was voor hen niet duidelijk. De indruk werd gewekt dat de zaak nog altijd open was.

Bovendien liep de situatie volgens de politie helemaal uit de hand zodra de camera uitstond. Agenten werden namelijk beledigd, waarop de identiteiten van alle aanwezigen werden gecontroleerd.

Dit bericht bekijken op Instagram

Het risico accepterend dat ik door dit te delen met pek en veren het land uit gejaagd word: “Serieus? Een officiële waarschuwing dat je je niet aan de regels -22.00 sluiten- houdt om 22.03 uur?? Omdat je gasten, met jassen aan op weg naar buiten, -een laatste propt een hapje dessert naar binnen-, niet exact 22.00 buiten staan? @restaurantbreda (Een tweede keer is de boete 4000,- euro. De derde keer moet je je restaurant, je passie, je levenswerk, sluiten.) Het filmpje is ook van gisteravond @restaurant_guts , waar allang geen gasten meer aanwezig waren, maar de eigenaren aan het opruimen waren geweest; het lijkt mij sterk dat verwacht wordt dat je je gasten eruit bonjourt, de deur direct ook achter jezelf dicht trekt, en de volgende ochtend wel weer verder kijkt. Ik kan me voorstellen dat het voor onze handhavers van de wet ook allemaal nog lastig te volgen is, maar de toon van deze politiedame -“ik vind het heel irritant, dus doe gewoon je lampen uit en ga weg”- komt op mij nogal lomp en zonder enig inlevingsvermogen over. Mensen, in zoveel verschillende sectoren, moeten al maanden lang elke dag vechten om hun bedrijf te laten overleven. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor eigenaren en personeel van restaurants. Ook zangers, theatermakers; de hele cultuursector dreigt om te vallen door regels die op z’n zachtst gezegd niet consequent doorgevoerd worden voor eenieder in ons land. Ik noem kerken. En vliegtuigen. Of Ton uit Rossum, die eigenaar van een bedrijf met touringcars, die in die hoedanigheid maximaal 15 mensen mag vervoeren, maar wordt diezelfde bus ingezet voor de NS mogen dit er 30 zijn. Met hoeveel verschillende maten wil onze overheid meten? Over de luchtvaart en Schiphol moeten we in dit kader maar helemaal zwijgen; elk weldenkend mens krijgt dan al helemaal kortsluiting. Als we deze ellendige crisis inderdaad ‘samen’ moeten oplossen, moet er consequent beleid worden gevoerd. Bij voorkeur gebaseerd op kennis en feiten. Waardoor eenieder begrip kan en wil opbrengen voor regels en restricties. Lieve overheid, dit is beleid voor de bühne, bureaucratie en willekeur. En lees voor dinsdag aub ook die brandbrief van artsen nog even goed door.”

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op

Bron: RTL Nieuws, Instagram
Foto: ANP