mark rutte

Nieuwe persconferentie: dit kunnen we verwachten

Vanavond zullen premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge opnieuw een persconferentie houden. Verwacht wordt dat zij de volgende maatregelen zullen aankondigen.

Horeca

In het hele land moet de horeca om 22:00 de deuren sluiten.

Publiek bij voetbal

Er wordt geen publiek meer toegestaan bij voetbalwedstrijden.

Gezelschappen thuis

Mensen mogen thuis nog maximaal 4 personen ontvangen.

Publieke ruimtes

In publieke ruimtes mogen maximaal 30 mensen samenkomen. Dit geldt ook voor restaurants (personeel wordt niet meegerekend).

Buitenruimte

In de buitenruimte mogen nog maximaal 50 mensen samenkomen.

Supermarkt

Supermarkten zullen het gebruik van karretjes weer moeten gaan stimuleren. Ook komen er weer speciale winkeltijden voor risicogroepen en ouderen.

Steden

Er wordt nog overlegd voor speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier loopt het aantal besmettingen het snelst op. Er wordt onder meer gekeken of alleen nog noodzakelijke reizen moeten worden toegestaan naar deze steden. Wel zou in dat geval een uitzondering worden gemaakt voor het onderwijs: basisscholen en middelbare scholen mogen nog wel leerlingen van buiten de stad ontvangen.

Mondkapjesplicht?

Volgens bronnen zou ook worden gesproken over een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen en gezichtsbeschermers voor personeel in de horeca. Burgemeesters zouden graag een verdere uitbreiding willen zien van de verplichte registratieplicht die nu geldt voor de horeca. Mensen zouden ook in andere publieke ruimtes hun gegevens moeten achterlaten.

Vanavond om 19:00 zullen premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie de nieuwe maatregelen officieel bekendmaken.

Bron: AD
Foto: ANP