coronavirus testen

Negatief getest, maar klachten blijven. Moet je je opnieuw laten testen?

Stel, je hebt je laten testen voor het coronavirus. De uitslag was negatief, maar je klachten blijven aanhouden. Moet je dan opnieuw een test aanvragen?

RTL Nieuws zocht het uit.

Naar buiten

Volgens het RIVM mag je met een negatieve testuitslag naar buiten. Dit geldt ook wanneer je nog steeds klachten hebt. Heb je huisgenoten, dan mogen ook zij weer naar buiten. Alleen als ze zelf klachten krijgen, moeten ze zich laten testen.

Binnen blijven

Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Wanneer je in een huis woont of nauw contact hebt gehad met iemand die corona heeft, mag je niet naar buiten. dit is ook het geval wanneer je net teruggekomen bent uit een land met een oranje of rood reisadvies of als een huisgenoot klachten heeft met koorts en/of benauwdheid.

Aanhoudend hoestje

Maar wat als je een hoestje hebt dat wekenlang blijft aanhouden? Moet je dan op een bepaald punt weer een nieuwe test aanvragen? Volgens een woordvoerder van het RIVM niet. “Als de klachten aan blijven houden, maar onveranderd zijn en die persoon is negatief getest, dan kun je ervan uit gaan dat diegene niet besmet is met het coronavirus.”

Wel opnieuw testen

Krijg je echter andere klachten die passen bij corona of opnieuw klachten, dan moet je wel thuisblijven en je opnieuw laten testen. Bijvoorbeeld: je hebt een loopneus, maar krijgt een week na de negatieve test ineens keelpijn of een hoestje. “Vooral koorts is ook een sterk signaal dat er iets mis is”, vertelt de woordvoerder.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images