coronavirus 1,5 meter

Kun je het coronavirus krijgen als je je aan alle regels houdt?

Dat je een groot risico loopt om besmet te raken wanneer je alle regels aan je laars lapt, moge duidelijk zijn. Maar hoe zit dat wanneer je je wél goed aan de maatregelen houdt?

NU.nl zocht het uit.

‘Kans is nooit nul’

Wanneer iemand besmet raakt met het virus, wordt al snel aangenomen dat deze persoon zich niet aan de regels heeft gehouden. Toch hoeft dit niet zo te zijn, aldus Harald Wychel, woordvoerder van het RIVM. De kans op besmetting is immers “nooit nul”.

“Door je aan alle maatregelen te houden, help je de verspreiding in zijn geheel tegen te gaan, maar je kan natuurlijk nooit uitsluiten dat je besmet raakt, tenzij je alleen binnenblijft en nooit meer iemand ziet.”

Risico verkleinen

Wel kun je het risico op besmetting verkleinen door je aan de regels te houden, aldus Wychel. “Dat heb je kunnen zien in het voorjaar, toen we ons massaal aan de regels hielden. Je zag het reproductiegetal dalen, net als het aantal mensen dat besmettelijk was en de besmettingen zelf.”

Besmetting

Uit het bron- en contactonderzoek is gebleken dat veruit de meeste besmettingen (60 procent) plaatsvinden in de thuissituatie. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een partner of huisgenoot het virus heeft.

Maar zelfs wanneer je altijd 1,5 meter afstand houdt, wil dat niet zeggen dat je niet besmet kunt raken. Het virus kan zich namelijk ook verspreiden via kleine druppels die in de lucht blijven zweven (aerosolen). Deze komen verder dan 1,5 meter en ontstaan door ademen, praten of zingen.

Volgens viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC en Canadese wetenschappers is het risico dat je door aerosolen besmet raakt wel klein. Zo zou een hoest gelijkstaan aan een week zingen.

Mondkapjes

Ook mondkapjes sluiten een besmetting niet uit. Er is nog geen bewijs dat niet-medische mondkapjes ervoor zorgen dat je anderen minder snel ‘aansteekt’. Daarom is het volgens het RIVM nog altijd belangrijk om afstand te houden.

Wel lijkt steeds meer bewijs te komen dat het dragen van een mondkapje wel degelijk beschermt. Onderzoekers van de University of California stellen dat niet-medische mondkapjes een deel van de virusdeeltjes tegenhouden. Dit kan niet alleen besmetting voorkomen, maar er ook voor zorgen dat het verloop van de ziekte minder heftig is.

Van medische mondkapjes – met en zonder filter – is wel aangetoond dat ze de verspreiding van aerosolen tot 90 procent kunnen verminderen.

Indirect besmet raken

De kans dat je besmet raakt via een winkelwagen of deurklink waar het virus op zit, is volgens het RIVM heel klein. Toch zijn er wel onderzoeken waaruit is gebleken dat het mogelijk is. Japanse onderzoekers ontdekten dat het virus negen uur lang kan leven op menselijke huid. Maar dan moeten de omstandigheden wel ideaal zijn, en dat komt zelden voor, aldus het RIVM.

Conclusie: het is mogelijk dat je besmet raakt, ondanks dat je je aan de regels houdt. Maar de kans dat dit gebeurt, is in dit geval wel een stuk kleiner dan wanneer je dit niet doet. “Alle kleine beetjes helpen”, aldus Wychel.

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images